ایران پرس- نخست وزیر پاکستان به‌منظور حضور در کنفرانس جهانی سرمایه‌گذاری به ریاض، پایتخت عربستان سفر کرده است.

«عمران خان» در این سفر یک روزه با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه سعودی دیدار و درباره روابط پاکستان و عربستان و رویدادهای منطقه گفت وگو کردند.

این سفر در حالی انجام می‌شود که طی روزهای اخیر دولت اسلام‌آباد اعلام کرد، برای حل مشکلات اقتصادی به 15میلیارد دلار وام نیاز دارد.

این دومین سفر «عمران خان» به عربستان پس ازانتخاب وی به عنوان نخست وزیر پاکستان است.

«شاه محمود قریشی» وزیر خارجه، «اسد عمر» وزیر دارایی، «فواد چوهدری» وزیر تبلیغات و رسانه‌ها و «عبدالرزاق داوود» مشاور امور تجاری، نخست وزیر پاکستان را در این سفر همراهی می‌کنند.

سفر عمران‌خان به عربستان برای حضور در کنفرانس جهانی سرمایه‌گذاری درحالی انجام شده است که مشخص شدن دخالت مقامات ریاض در قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگارمنتقد خاندان سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه، بر این اجلاس سایه افکنده است.

بر همین اساس، برخی از کشورها از جمله دولت‌های اروپایی از اعزام نمایندگان خود به اجلاس سرمایه‌گذاری جهانی در عربستان با هدف اعتراض به قتل خاشقجی خودداری کردند.

با این وجود نخست وزیر پاکستان در سفر به عربستان و حضور در کنفرانس جهانی سرمایه‌گذاری دو هدف عمده را دنبال می‌کند.

با توجه به نیاز شدید اقتصادی پاکستان به منابع مالی جدید برای سرمایه‌گذاری، دولت این کشور این نیاز را از طریق دریافت وام از نهادهای مالی بین‌المللی شامل بانک جهانی یا صندوق بین المللی پول باید تامین کند یا بتوان از خطوط اعتباری دیگر کشورها برای این منظور استفاده کند.

دولت پاکستان که در ابتدا گزینه دریافت وام از صندوق بین‌المللی پول را در دستور کار قرارداده بود، بنا بر برخی ملاحظات از جمله نگرانی از کاهش ارزش شدید روپیه (واحد پول ملی پاکستان) در مقابل دیگر ارزها از جمله دلار پس از دریافت این وام، در حال حاضر گزینه استفاده از خطوط اعتباری دیگر کشورها را مورد توجه قرارداده است. 

به خصوص آنکه بورس کراچی پس از اعلام خبر درخواست پاکستان از صندوق بین المللی پول برای دریافت وام، هزار و 300 واحد سقوط کرد و سرمایه‌گذاران و سهام‌داران در مجموع 270 میلیون روپیه ضررکردند.

علاوه بر این، انتشار برخی اخبار درباره مخالفت آمریکا با اعطای وام از صندوق بین المللی پول به پاکستان از دیگر عواملی است که برخی کارشناسان مسئله توجه دوباره اسلام‌آباد به دریافت وام از کشورهای منطقه از جمله عربستان را به آن مرتبط می دانند.

آمریکا به دلیل آنچه همکاری نکردن پاکستان با سیاست‌های کاخ‌سفید در افغانستان می‌خواند، تلاش دارد با اعمال محدودیت‌هایی، دولت اسلام‌آباد را مجبور به تغییر سیاست‌های خود در قبال واشنگتن کند. بر همین اساس است که با توجه به نفوذ آمریکا در نهادهای مالی بین المللی، مخالفت این کشور با اعطای وام به پاکستان از سوی صندوق بین‌المللی پول مانعی جدی برای اسلام‌آباد در این زمینه ارزیابی شده است.

در چنین شرایطی؛ «عمران خان» امید دارد با حضور در کنفرانس سرمایه‌گذاری خارجی در عربستان ضمن رایزنی با مقامات این کشور برای دریافت کمک‌های بلاعوض یا وام از ریاض، از فرصت ناشی از گفت وگوهای دو جانبه با مقامات دیگر کشورها برای جلب نظرمساعد آنان برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف پاکستان بیشترین بهره‌برداری کند. 114/120

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید:

مختصات روابط پاکستان و عربستان در دروان عمران‌خان/ تحلیل