ایران پرس- دولت محافظه کار بریتانیا از شرکای بزرگ رژیم سعودی است و روابط گسترده اقتصادی و تسلیحاتی با این رژیم دارد.

در عین حال لندن از طریق فروش تسلیحات و کمک های لجستیکی به ائتلاف سعودی، نقش قابل توجهی در ادامه جنگ یمن داشته است.

با توجه به تحولات اخیر در یمن و نگرانی سعودی ها از این مساله، «دومینیک راب» وزیر خارجه بریتانیا برای اولین بار پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا راهی منطقه شده و پس از دیدار از عمان، روز پنج شنبه (5 مارس) برای دیدار با مقام‌های سعودی و رایزنی درباره جنگ یمن و تحولات منطقه وارد ریاض شد.

دومینیک راب در این سفر 2 روزه با پادشاه عربستان و همتایان خود از جمله «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر امور خارجه و «مساعد العیبان» مشاور امنیت ملی عربستان دیدار کرده و درباره مسائل مورد علاقه دو طرف و تحولات منطقه گفتگو می کند. دیدار با «عبدربه منصور هادی» رییس جمهوری مستعفی یمن از دیگر برنامه‌های وزیر امور خارجه بریتانیا در سفر به ریاض عنوان شده است.

به نظر می رسد، یکی از اهداف اصلی سفر وزیر خارجه بریتانیا به ریاض، تشدید تلاش‌های دیپلماتیک برای برقراری آن چیزی است که صلح در یمن خوانده شده است. طبق بیانیه وزارت خارجه بریتانیا، وی تلاش خواهد کرد تا از این فرصت برای پیشبرد راه حل سیاسی در یمن استفاده کند. این  در حالی است که بریتانیا خود یکی از عوامل اصلی تداوم جنگ ظالمانه ائتلاف سعودی در یمن و کشتار هزاران نفر از مردم این کشور است.

در واقع پیروزی های اخیر انصارالله در یمن به ویژه در استان جوف باعث شده تا سعودی ها هراسان شده و از متحدان غربی خود برای جلوگیری از ادامه روند تحولات کنونی به نفع مقاومت یمن کمک بخواهند.

نیروهای جنبش انصارالله یمن در یک عملیات مهم و راهبردی که از هفته های گذشته آغاز کرده بودند چند روز قبل موفق شدند مرکز استان جوف یمن را به کنترل خود درآورند و برای اولین بار از شروع تهاجم عربستان سعودی در مارس 2015 مرکز یک استان مهم را تصرف کنند. ضمن اینکه از هم پاشیدگی نیروهای عبدربه منصور هادی در جوف ضربه سنگینی به مشروعیت و اعتبار دولت مستعفی یمن وارد کرد و بسیاری از فرماندهان و قبایل دیگر اعتماد سابق را به دولت وی ندارند.

اکنون وزیر خارجه بریتانیا با توجه به چشم انداز جدی شکست سنگین سعودی ها در یمن و دولت دست نشانده منصور هادی، درصدد است تا به اصطلاح روند حل و فصل سیاسی بحران یمن را تسریع کند. با این حال همان طور که تجارب قبلی نیز نشان داده، سعودی ها به هیچ یک از توافقات قبلی و آتش بس های برقرار شده اعتنایی نداشته و به طور یک جانبه مبادرت به نقض آنها کرده اند.

سفر دومینیک راب به ریاض در عین حال با انتقاد شدید سازمان های ضد جنگ در بریتانیا مواجه شده و کارزار حقوق بشری و ضدجنگ بریتانیا خواستار توقف حملات ائتلاف متجاوز سعودی علیه یمن و تحریم فوری فروش سلاح به عربستان شده است. 

«اندرو اسمیت» سخنگوی پویش علیه تجارت اسلحه بریتانیا گفت: "دومینیک راب گفته‌ است که بحران یمن را در سفرش به عربستان مطرح خواهد کرد؛ اما حرف تنها کافی نیست. سلاح‌های بریتانیا در یمن عامل اصلی تداوم درگیری در این کشور است. این معاملات تسلیحاتی، غیراخلاقی است و بر اساس حکم دادگاه، غیر قانونی است. "

اسمیت، لندن را به نادیده گرفتن حقوق مردم متهم کرد و گفت: "تنها از طریق تحریم معاملات تسلیحاتی می‌توان تأثیر مثبتی در بحران یمن گذاشت." از دیدگاه این پویش ضد جنگ، تا زمانی که دولت محافظه کار بریتانیا به حمایت تسلیحاتی از رژیم سعودی ادامه می‌دهد، شایستگی دنبال کردن راه حل سیاسی برای بحران یمن را ندارد.

ائتلاف سعودی با کمک غربی ها به بهانه بازگرداندن عبدربه منصورهادی به قدرت، حملات گسترده‌ای را از مارس 2015 علیه یمن آغاز کرد. بریتانیا نیز به عنوان یکی از حامیان اصلی رژیم سعودی از زمان آغاز این جنگ مجوز فروش حدود شش میلیارد پوند سلاح به عربستان سعودی را صادر کرده و در آموزش نیروهای سعودی نقش جدی داشته و در حقیقت یکی از آتش افروزان اصلی جنگ یمن است. 

سازمان عفو بین الملل در گزارشی اعلام کرد: کشورهای غربی باید به جای سود حاصل از فروش جنگ افزار، نجات زندگی میلیون ها غیرنظامی یمنی و نیز تعهدات قانونی شان را در اولویت قرار دهند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/116

بیشتر بخوانید:

تمدید تحریم‌های تسلیحاتی یمن از سوی شورای امنیت

حمله موشکی به پادگان نیروهای منصور هادی در مأرب یمن

تسلط نیروهای ارتش یمن بر منطقه الغیل