"هیثم میستو" رئیس سازمان هواپیمایی اردن گفت، این کشور، اعتراض شدید خود را درباره تخلف رژیم صهیونیستی و نادیده گرفتن حریم هوایی اردن به اطلاع سازمان هوانوردی بینالمللی رسانده است.
"بنیامین نتانیاهو"، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه با نادیده گرفتن حریم هوایی اردن، فرودگاه جدیدی را در منطقه مرزی "ایلات" نزدیک بندر "العقبه" اردن افتتاح کرد.
افتتاح این فرودگاه با تهدیدات و رجزخوانیهای بنیامین نتانیاهو علیه کشورهای منطقه همراه بود که این لحن نتانیاهو بر حساسیتهای اردن به این فرودگاه و کاربریهای نظامی این رژیم از آن افزوده است.
دولت اردن اعلام کرده است این موضوع را با طرح شکایت از اسرائیل در سازمان هوانوردی بینالمللی پیگیری خواهد کرد.
اردن بارها از اینکه نوار امنیتی فرودگاه جدید رژیم صهیونیستی تمامیت ارضی اردن را نقض کند، ابراز نگرانی کرده است.
ایجاد فرودگاه در موقعیت یاد شده و نزدیک مرزهای اردن اقدام تحریکآمیر مرزی تلقی میشود که ناقض حاکمیت اردن بر حریم هواییاش بوده و به منزله نقض قوانین بینالمللی به ویژه ماده یک توافقنامه بینالمللی شیکاگو در سال 1944 است و تخلف از استانداردهای سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی محسوب میشود.
معاهده هوانوردی غیرنظامی بینالمللی که به کنوانسیون شیکاگو نیز شناخته میشود مهمترین معاهده مربوط به هوانوردی و حقوق هوایی است که اجرای آن از 4 آوریل 1947 آغاز شد.
این کنوانسیون در کنفرانسی در شیکاگو به تصویب رسید. معاهده شیکاگو به تأسیس سازمان هوانوردی بینالمللی غیرنظامی (ایکائو) انجامید و اساسنامه آن نیز محسوب میشود.
بر اساس این معاهده هر کشور حق حاکمیت تام و مطلق نسبت به فضای مافوق قلمرو خود دارد. در نظر این قرارداد، قلمرو یک کشور عبارت خواهد بود از اراضی و آبهای ساحلی متصل به آن که تحت حاکمیت آن قرار دارد.
این قرارداد فقط شامل هواپیماهای کشوری خواهد بود و درباره هواپیماهای دولتی و نظامی قابل اجرا نیست. هیچ هواپیمای دولتی و نظامی یک طرف متعاهد نباید بدون اجازه بر فراز قلمرو کشور دیگر پرواز کند و یا در آنجا فرود بیاید.
با نگاهی به نحوه احداث فرودگاه جدید رژیم صهیونیستی و با توجه به تهدیدات و لفاظیهای این رژیم در جریان افتتاح آن نشان میدهد که هیچیک از مفاد مندرج در اساسنامه ایکائو توسط رژیم صهیونیستی رعایت نشده است و بنا نیست که رعایت شود.
چنین عملکردی به مخاطره افتادن بیش از پیش امنیت هوایی در عرصه بینالمللی توسط رژیم صهیونیستی میانجامد.
رژیم صهیونیستی در جریان حملات هوایی خود به سوریه و حرکت دادن هواپیماهای نظامی خود به موازات هواپیماهای مسافربری در حال حرکت در حریم هوایی کشورهای هممرز با سوریه جهت پوشش انجام حملات هواییاش نه فقط به نقض حریم هوایی کشورهای مذکور مبادرت میکند، بلکه امنیت هوایی بینالمللی را بارها به مخاطره افکنده است.
اقدامات رژیم صهیونیستی جهت ایجاد فاجعه هوایی نشان میدهد که این رژیم متجاوز هیچ حد و مرزی برای به مخاطره افکندن امنیت پروازی، برای خود قائل نیست و این سبب نگرانی اردن و طرح شکایت از جانب این کشور در ایکائو شده است.
اقدامات تحریکآمیز مرزی رژیم صهیونیستی ضد اردن نه فقط ناقض قوانین و مقررات بینالمللی ازجمله قواعد ایکائو است، بلکه نقض کننده توافقنامه سازش بین این رژیم و اردن نیز محسوب میشود.
اردن به عنوان دومین کشور عربی پس از مصر- بعد از امضای قرار داد سازش با رژیم صهیونیستی در سال 1994 مناسبات سیاسی و اقتصادی خود را با این رژیم آغاز کرد.
برقراری این مناسبات پیامدی بهجز تهدیدات فزاینده امنیتی و باجخواهی و تشدید توسعهطلبیها و سیطرهجویی رژیم صهیونیستی در اردن و نقض مکرر حاکمیت این کشور نتیجه دیگری نداشته است.
نویسنده: بیژن نجفی
117/120
بحران در روابط سیاسی رژیم صهیونیستی و اردن