تهران- ایران پرس: مقامات کشورهای مختلف با حضور در مجمع گفت‌وگوی تهران به ایراد نظرات خود در خصوص مسائل امنیتی، سیاسی و اقتصادی منطقه و بین المللی پرداختند.

چرا مهم است:

شرکت‌کنندگان در مجمع گفت‌وگوی تهران بر ضرورت همکاری منطقه‌ای برای حل بحران‌هایی چون فلسطین، افراط‌گرایی، چالش‌های زیست‌محیطی و توسعه روابط اقتصادی تأکید کردند. این نشست به عنوان پلتفرمی برای تقویت دیپلماسی چندجانبه در غرب آسیا مورد استقبال قرار گرفته است.

زمینه خبر:

مجمع گفت‌وگوی تهران با حضور مقامات عالی‌رتبه داخلی و حدود ۲۰۰ مهمان از ۵۳ کشور جهان و با عنوان «عاملیت منطقه‌ای در نظم و بی‌نظم جهانی، وفاق یا افتراق» امروز (یکشنبه) در مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه آغاز به کار کرد.

آنها چه می گویند:

«بدر بن حمد بوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان در این نشست با اشاره به وجود مشکلات عدیده در منطقه غرب آسیا خاطرنشان کرد: واضح است که ما در این منطقه با مجموعه‌ای از مسائل مواجه هستیم که نیاز مبرمی به گفت‌وگو دارند. امروز می‌خواهم از فرصت این نشست استفاده کرده و تنها به یکی از این مسائل، یعنی موضوع فلسطین، بپردازم. خشونت و نسل‌کشی که همچنان مردم فلسطین با آن مواجه‌اند، یک تراژدی جهانی و واقعی است؛ تراژدی‌ای که نباید رخ می‌داد و اگر فرصت‌های گفت‌وگو مغتنم شمرده می‌شد، می‌توانست از وقوع آن جلوگیری شود.

وزیر امور خارجه عمان گفت: امیدوارم این کنفرانس امروز در تهران به جلب حمایت افراد بیشتری برای آرمان گفت‌وگو کمک کند و عزم کسانی را که می‌دانند تنها از طریق گفت‌وگو می‌توان اختلافات و مسائلی را که ملت‌ها و کشورها را از هم جدا می‌کند، حل کرد، تقویت کند.

«سراج‌الدین مهرالدین» وزیر امور خارجه جمهوری تاجیکستان نیز در مجمع گفت‌وگوی تهران گفت: افراط‌گرایی و خشونت‌گرایی افراطی امروز به تهدیدی جدی برای کل بشریت تبدیل شده‌است. جامعه جهانی باید برای پیشگیری از خشونت و افراط‌گرایی، به‌ویژه در میان جوانان، اقداماتی مشترک و مؤثر را طراحی و اجرا نماید.

«امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه افغانستان هم در بخشی از سخنان خود در این نشست گفت: ایران و افغانستان هر دو با مشکل مواد مخدر و خشکسالی مواجه هستند. وقتی خشکسالی نباشد هر چه آب باشد به سمت ایران جاری می‌شود. تلاش ما این است که آب هدر نرود و به خوبی به طرف ایرانی برسد. در این خصوص مسئولیت شرعی و اسلامی ماست که بتوانیم کمک کنیم و این اقدام را هم ثواب و هم در قالب یک سیاست خوب می‌دانیم. مردم ایران که صدای من را می‌شنوند شکی نداشته باشند که ما نیت بد در این زمینه نداریم.

همچنین «نچیروان بارزانی» رئیس اقلیم کردستان در مجمع گفت و گوی تهران با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از اولین کشورهایی بود که در جنگ با داعش به ما کمک کرد، گفت: خدا رحمت کند شهید حاج قاسم سلیمانی را؛ ایشان از همان شب‌های سخت اولیه به اربیل آمد و ما با صراحت اعلام کرده‌ایم که روابط ایران و اقلیم کردستان روابط خوبی است.

وی با اشاره به سفر رئیس جمهور ایران به بغداد و سپس به اربیل، گفت: امروز شاهد گسترش روابط در همه سطوح هستیم؛ از مسائل سیاسی گرفته تا فرهنگی و دانشگاهی، مسائل اقتصادی و زیربنایی، پیشرفت‌های خوبی حاصل شده است.

در این راستا، «آرمن گریگوریان» دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان در مجمع گفت و گوی تهران با اشاره به اینکه این مکان به‌سرعت به صحنه‌ای برای تبادل ایده‌ها تبدیل شده، در رابطه با مساله کریدور موسوم به «دالان زنگزور» گفت: صادقانه بگویم، هیچ بحثی درباره هیچ دالانی وجود ندارد، حتی ما از چنین اصطلاحی استفاده نمی‌کنیم. اما ما درباره این صحبت می‌کنیم که چگونه می‌توانیم ارتباطات منطقه‌ای را از حالت انسداد خارج کنیم، صلح و ثبات را به منطقه بیاوریم و توسعه را ممکن کنیم. همان‌طور که رئیس‌جمهور جمهوری اسلامی ایران، اشاره کردند، این همکاری منطقه‌ای بین کشورها چقدر مهم است و چگونه می‌توانیم تلاش‌هایمان را برای حرکت به سوی توافق صلح هماهنگ کنیم.

نگاه عمیق تر:

پزشکیان: استفاده از فناوری صلح آمیز هسته‌ای را حق خود می‌دانیم

عراقچی: بازیگران منطقه‌ای باید معمار نظم آینده منطقه باشند

آغاز به کار مجمع گفت‌وگوی تهران

سیما مشتاقان
«بدر بن حمد بوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان
«نچیروان بارزانی» رئیس اقلیم کردستان
«امیرخان متقی» سرپرست وزارت خارجه افغانستان
«آرمن گریگوریان» دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان
«سراج‌الدین مهرالدین» وزیر امور خارجه جمهوری تاجیکستان