ایران پرس- اولین انتخاب‌های نخست وزیر جدید بریتانیا برای تصدی پست‌های دولتی این کشور نشان می دهد که وی قصد دارد با اروپا ستیزان همکاری کند.

به دنبال تصاحب کرسی نخست وزیری بریتانیا توسط «بوریس جانسون» از حزب محافظه کار و آغاز تلاش‌ها برای تشکیل کابینه، هفته نامه لوپوئن به بررسی ترکیب دولت آینده این کشور پرداخت.

این نشریه فرانسوی نوشت: بوریس جانسون نخست وزیر جدید بریتانیا مهره‌های مهم حاضر در دولت «ترزا می» را کنار گذاشته و همکاری با مخالفان اتحادیه اروپا و طرفداران برگزیت را در دستورکار خود قرار داده است.

خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بدون توافق و یا با توافق در 31 ماه اکتبر یکی از اصلی ترین وعده‌های انتخاباتی نخست وزیر جدید است. اولین انتخاب‌های جانسون که اطرافیانش درباره آن صحبت کرده اند، نشان می دهد که وی قصد دارد حضور زنان را در دولت تقویت کند و از شخصیت‌های متعلق به گروه‌های اقلیت نژادی استفاده نماید.

«ساجد جاوید» که فرزند یک مهاجر پاکستانی است، به عنوان وزیر دارایی در دولت جانسون انتخاب شده است. با توجه به شرایطی که برگزیت ایجاد کرده و به ویژه در صورتی که بریتانیا بدون توافق از اتحادیه اروپا خارج شود، این وزارتخانه و این پست از جایگاه خاصی برخوردار می شود؛ چرا که خروج بدون توافق این کشور از اتحادیه اروپا، طوفان اقتصادی به دنبال خواهد داشت.

ساجد جاوید وزیر کشور دولت می یکی از طرفداران سرسخت برگزیت است.

"پریتی پاتل" Priti Patel وزیر کشور دولت جانسون نیز هندی است. 

بوریس جانسون یک اروپا ستیز دیگر را هم انتخاب کرده است. وی "دومینیک راب"Dominic Raab را برای وزارت امور خارجه انتخاب کرده است.

با توجه به مشاجرات به وجود آمده در پی توقیف نفتکش بریتانیایی توسط ایران این وزارتخانه و این سمت در وضعیت حساسی قرار گرفته است. دومینیک راب پارسال به نشانه مخالفت با استراتژی ترزا می در قبال برگزیت از سمت خود استعفا کرد.

از نظر راب سیاست‌های نخست وزیر در قبال روند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا زیادی آشتی جویانه بوده است. پس ازاستعفای دومینیک راب، "جرمی هانت" کرسی وی را در وزارت امور خارجه بریتانیا تصاحب کرد. هانت در رقابت بر سر عنوان نخست وزیری اصلی ترین و آخرین رقیب بوریس جانسون بود که در نهایت شکست خورد.

"استیون بارکلای" Steve Barclay نیز قرار است در سمت خود یعنی وزارت برگزیت ابقا شود. وی در مذاکرات با اروپایی ها در خصوص برگزیت، مخاطب گروه مذاکره کننده اتحادیه اروپا خواهد بود.

خروج بدون شرط

بوریس جانسون در اولین سخنرانی خود در دفتر نخست وزیری وعده خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در 31 ماه اکتبر را داد و تاکید کرد که بریتانیایی‌هایی که سه سال پیش در همه پرسی برگزیت با 52 درصد از آرا خواستار خروج کشورشان از اتحادیه اروپا شده اند، به اندازه کافی منتظر مانده اند. جانسون تاکید کرد که آماده خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپاست.

خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا پس از 46 سال عضویت در این نهاد اروپایی، هراس از تبعات اقتصادی را به دنبال داشته است.

این در حالی است که زمان برگزیت تاکنون دو بار به تعویق افتاده است. برگزیت قرار بود در 29 ماه مارس محقق شود، اما به دلیل رد توافقات انجام گرفته با اتحادیه اروپا توسط نمایندگان پارلمان بریتانیا، به تعویق افتاد.

بسیاری از وزرای دولت جانسون پیش از این که وی سمت نخست وزیری را عهده دار شود از دولت انتقاد کردند؛ افرادی مثل "دیوید لایدینگتون" David Lidington معاون نخست وزیر، "فیلیپ هاموند" Philip Hammond وزیر دارایی، "دیوید گوک" David Gauke وزیر دادگستری و "روی استوارت" Rory Stewart  وزیر توسعه بین المللی مخالفت خود را نسبت به خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا ابراز کردند.

برخی وزرا حتی وزرای طرفدار برگزیت مثل "پنی موردانت" Penny Mordaunt  وزیردفاع و "لیام فاکس" Liam Fox  وزیر تجارت بین المللی کنار گذاشته شدند.

به گفته یکی از اعضای گروه بوریس جانسون، نخست وزیر جدید، "دومینیک کامینگز" Dominic Cummings را به عنوان مشاور برگزیده است. کامینگیز در همه پرسی برگزیت که در ماه ژوئن سال 2016 برگزار شد، مدیر مبارزات انتخاباتی بود. وی به نفع خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا تلاش می کرد و چهره ای مشاجره برانگیز است.

اولین موانع

بوریس جانسون در اولین روز از نخست وزیری اش با چند مانع مواجه شد:

وقتی نخست وزیر با هدف دیدار با ملکه به مقصد کاخ باکینگهام در حرکت بود، طرفداران محیط زیست از حزب صلح سبز مسیر حرکت خودروی وی را مسدود کردند. علاوه بر این وقتی بوریس جانسون در حال سخنرانی بود، مخالفان برگزیت در تظاهراتی اعتراض خود را فریاد می کردند.

این رویدادها و اعتراضات نشان می دهند که جانسون درمسیر پیروزی و موفقیت پای نگذاشته است. بوریس جانسون مدعی شده که یقین دارد در زمانی کوتاه به عقد بهترین توافق برگزیت دست خواهد یافت، اما مساله اینجاست که مشخص شود استراتژی وی برای تحقق این وعده چه خواهد بود.

"میشل بارنیه" طرف مذاکره کننده اتحادیه اروپا چهارشنبه پیش گفت: "ما منتظریم ببینیم با به قدرت رسیدن بوریس جانسون نخست وزیر جدید، انتخاب‌های بریتانیا چه خواهد بود."

وی پیش بینی کرد: "خروج بدون توافق هرگز گزینه منتخب اتحادیه اروپا نخواهد بود، اما ما برای این گزینه هم آماده ایم."

بوریس جانسون برای "دونالد تاسک" Johnson Donald Tusk رئیس شورای اروپا نوشت:"من برای دیدار و گفت و گوهای دقیق درباره همکاری‌های مان عجله دارم."

رهبران کشورهای اروپایی با اصلاح توافق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا که با دقت تنظیم و تدوین شده مخالفند. توافق یاد شده چگونگی خروج این کشور را مشخص کرده است، اما این رهبران برای بررسی روابط آینده بین لندن و اتحادیه اروپا پس از برگزیت آماده هستند.

"لئو وارادکر" Leo Varadkar نخست وزیر ایرلند چهارشنبه پیش به بوریس جانسون این طور هشدار داده است: "القای این مساله که وی می تواند پس از چند هفته یا چند ماه مذاکره، توافق دیگری را در دستور کار قرار بدهد، واقع گرایانه نیست."

شباهت های جانسون و ترامپ

لوپوئن در مقاله ای دیگر به شباهت‌های بوریس جانسون و "دونالد ترامپ" مبادرت کرد و در تشریح این اشتراکات نوشت: نخست وزیر جدید بریتانیا نقاط اشتراک زیادی با رئیس جمهوری آمریکا دارد و این شباهت‌ها فقط در شکل موی سر آن‌ها خلاصه نمی شود. سران هر دو کشور آمریکایی اند.

بوریس جانسون در منهتن آمریکا متولد شده و در کودکی آمریکا را ترک کرده است. سران هر دو کشور شیفته خودنمایی هستند و با صدای بلند صحبت می کنند که البته این ویژگی به آن‌ها کمک می کند در برابر دوربین‌ها خودنمایی کنند. هم ترامپ و هم جانسون از این که واقعیات ناگهان برملا شوند نیز نگرانی ندارند.

هر دو فرصت طلب هستند و ترامپ و جانسون کلکسیونر اظهارات نژادپرستانه و جنسیتی هستند.

نخست وزیر بریتانیا و رئیس جمهوری آمریکا، هر دو در بُعد سیاسی به رفتارهای مضحک دست می زنند. 

مترجم: علیرضا فراهانی

141/116

بیشتر بخوانید:

انتصاب‌های جدید در دولت بریتانیا

بوریس جانسون و چالش‌های پیش رو+ ویدئو