ایران پرس - "دونالد ترامپ" رییس جمهوری جنجالی آمریکا رویکرد ضد ایرانی خود را نه فقط با به اجرا گذاشتن کارزار فشار حداکثری نشان داده، بلکه اظهارات جنگ طلبانه خود علیه ایران را در روزهای اخیر از سر گرفته است. این مساله واکنش سران دموکرات ها در کنگره آمریکا را موجب شده است.

گروه هشت نفره سران دموکرات در کنگره آمریکا که گزارش‌های سطح بالای اطلاعاتی از نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا دریافت می‌کنند طی نامه‌ای به "دونالد ترامپ" به وی درباره اقدام نظامی علیه ایران یا هر اقدام دیگری که منجر به درگیری شود، هشدار داده و تاکید کردند که وی باید پیش از هر اقدام علیه ایران، با کنگره مشورت کند.

در این نامه هم چنین با اشاره به گزارش‌های اخیر مبنی بر آماده شدن پنتاگون برای حمله به برخی اهداف در عراق، هشدار داده شده که دولت ترامپ قانوناً موظف است سران کنگره را درباره هرگونه اقدام تنش‌زای نظامی در جریان بگذارد. 

این نامه توسط چهره‌های برجسته‌ای از جمله "نانسی پلوسی" رییس مجلس نمایندگان، "چاک شومر" رهبر دموکرات‌های سنا، "آدام شیف" رییس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان و "مارک وارنر" معاون کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا امضا شده و در آن خطاب به ترامپ آمده است: «جدای از مساله دفاع از خود، قانون اساسی آمریکا شما را ملزم می‌کند که پیش از اجرای اقدام نظامی یا اقداماتی که منجر به جنگ شود، با کنگره مشورت کنید».

پنتاگون طی یک هفته اخیر به طور آشکار روند اقدامات و تحرکات نظامی خود را در عراق تشدید کرده و در عین حال ترامپ که اکنون درگیر بحران بی سابقه داخلی در داخل آمریکا با توجه به همه گیری کرونا است بار دیگر اظهارات تحریک کننده و تهدید آمیز خود علیه ایران را از سرگرفته است. وی تلاش می کند تا با بحران سازی علیه ایران، زمینه انحراف افکار عمومی از ناکارآمدی دولت خود در مواجهه با کرونا را فراهم نماید. 

ترامپ روز چهارشنبه 1 آوریل برای دومین بار طی یک روز به ایران درباره حمله به نیروها یا منافع آمریکا در عراق هشدار داد و گفت:«اگر اتفاق بدی بیفتد این‌بار ایران هزینه بسیار سنگین‌تری را متحمل خواهد شد.» 

ترامپ در پاسخ به پرسشی درباره هشدارش به ایران، گفت: «آمریکا اطلاعاتی دارد که نشان می‌دهد ایران در حال برنامه ریزی برای حمله است، البته نه مستقیما ایران بلکه گروه‌هایی که از حمایت ایران برخوردارند. از دید من در هرحال ایران مسئول است.»

ترامپ که در دوره زمامداری خود همواره رویکرد تهدید دیگر کشورها به ویژه ایران را در پیش گرفته است و اکنون نیز در چارچوب سیاست فشار حداکثری با ایران برخورد می کند به زعم خود تلاش می کند تا با تهدید تهران به اقدامات انتقامی سخت در صورت حمله به منافع آمریکا در عراق، ایران را از هم اکنون مسئول هر گونه اقدام احتمالی علیه آمریکا در عراق  جلوه داده و به زعم خود زمینه مشروعیت بخشیدن به اقدامات احتمالی هر علیه تهران را فراهم نماید.

تهدیدات ترامپ علیه ایران البته از سوی تهران بی جواب نمانده است. "محمدجواد ظریف"، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به هشدار ترامپ گفت: «ایران هیچ جنگی را آغاز نمی‌کند، اما به آن‌ها که این کار را می‌کنند، درس‌هایی می‌دهد.»

البته قدرت های بین المللی و نیز سازمان ملل متحد بارها موضع گیری های تهدید کننده آمریکا علیه ایران را محکوم کرده و خواهان کنار گذاشتن این رویکرد از جانب دولت ترامپ شده اند.

از دیدگاه این کشورها به ویژه روسیه و چین، گفتمان و اقدامات ضدایرانی ترامپ صرفا موجب افزایش تنش ها در غرب آسیا به ویژه در حوزه ژئو استراتژیک خلیج فارس شده است. هشدار شدید سران دموکرات کنگره آمریکا به ترامپ نشان می دهد که حتی در داخل ساختار حاکمیتی آمریکا نیز رویکرد ضد ایرانی و جنگ طلبانه ترامپ جایگاهی ندارد.

به نظر می رسد مقامات ارشد کنگره به ویژه در میان دموکرات ها اکنون بیش از هر زمان دیگری از مخاطرات عظیم ناشی از هر گونه درگیری نظامی با ایران هراس داشته و لذا تلاش می کنند تا به نحوی مانع اقدامات احتمالی نظامی دولت ترامپ ضد ایران شوند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139.118

بیشتر بخوانید:

هشدار سران دموکرات کنگره به ترامپ درباره اقدام نظامی علیه ایران