«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد، در صورتی که اتحادیه اروپا تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعمال کند، مسکو آماده قطع روابط با این اتحادیه است.
«لاوروف» گفت، «اگر ما دوباره شاهد تحریمهای جدید باشیم که شاید خطراتی برای اقتصادمان از جمله در حساسترین بخشهای اقتصادمان داشته باشد، ما (برای قطع روابط با اتحادیه اروپا) آمادهایم. ما خواهان منزوی شدن از جهان نیستیم اما باید آماده باشیم. اگر شما خواهان صلح هستید، باید برای جنگ آماده باشید».
این موضع «لاوروف» پس از اظهارنظر اخیر «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص احتمال اعمال تحریمهای جدید این اتحادیه علیه روسیه اعلام شد.
«بورل» روز سه شنبه گفت، «در وهله اول ما 22 فوریه در شورای امور خارجه و در ماه مارس در شورای اتحادیه اروپا درباره این موضوع تحریم روسیه بحث خواهیم کرد».
با این حال شماری از قانونگذاران اتحادیه اروپا هشدار دادند که وضع هرگونه تحریم جدید علیه روسیه از سوی اتحادیه اروپا بر اقتصاد این اتحادیه تأثیری منفی خواهد گذاشت. «آندریا پیچلی» (Andrea Pichelli) عضو حزب لیگانورد ایتالیا و از اعضای پارلمان اروپا گفت، «اتحادیه اروپا باید درک کند که حتی اگر این تحریمها به ضرر روسیه باشد، بر اقتصاد اروپا نیز اثر خواهد گذاشت.»
به نظر می رسد موضع گیری ها و اقدامات اتحادیه اروپا و برخی کشورهای آن موجب آشفتگی مسکو و بروز این واکنش تند از جانب لاوروف شده است.
در واقع اروپایی ها با روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا و تشدید موضع گیری های ضد روسی دولت وی، بر این گمان هستند که اکنون زمان مناسبی برای افزایش فشار به مسکو در راستای اهداف مدنظر شان فرا رسیده است.
با این حال موضع گیری قاطع وزیر خارجه روسیه نشان می دهد که مسکو قصد دارد اکنون از همان حربه غربی ها یعنی حربه تحریم و تهدید به قطع روابط علیه آنها استفاده کند.
به ویژه اینکه اروپایی ها اکنون با موضع گیری ها و اقدامات مشخص خود در زمینه حمایت از «ناوالنی» و درخواست آزادی وی در واقع با مداخله مستقیم در امور داخلی روسیه، از خط قرمز مد نظر مسکو گذر کرده و در صدد تحمیل خواسته های غیرقانونی و مداخله جویانه شان بر روسیه هستند.
تاکنون مسکو سیاست مدارا و احتیاط در برخورد با اتحادیه اروپا را با توجه به روابط گسترده اقتصادی و انرژی با آن به ویژه در زمینه پروژه مشترک خط لوله گازی نورد استریم -2 که با مشارکت شرکت های اروپایی در حال احداث است در پیش گرفته بود.
اما اکنون اظهارات «لاوروف» نشان می دهد که روسیه حاضر نیست به هر بهایی روابط کنونی با اروپا را حفظ نماید. البته پس از سخنان هشدار آمیز لاوروف خطاب به اروپایی ها، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین تصریح کرد که روسیه قصد ندارد آغازگر قطع روابط باشد.
به نظر می رسد این نوعی تقسیم کار بین وزارت خارجه و کاخ کرملین بوده و یکی در نقش هشدار دهنده و دیگری در نقش آشتی جویانه ظاهر شده است.
اکنون روند روابط روسیه و اروپا به ویژه با اخراج متقابل دیپلماتهای دو طرف، به سویی پیش می رود که به نظر نمی رسد در آینده نزدیک بتوان شاهد مصالحه و یا آشتی بین مسکو و بروکسل بود.
به ویژه با توجه به روند جدید نزدیکی اروپا به آمریکا در دوره بایدن و موضع گیری های ضد روسی واشنگتن باید انتظار داشت که بروکسل نیز در این زمینه همگام با آمریکا فشارها علیه روسیه را افزایش دهد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
118
بیشتر بخوانید:
ماجرای غرب و پرونده ناوالنی
روسیه، اتحادیه اروپا را به قطع روابط تهدید کرد
بورل روسیه را تهدید به تحریم کرد
تنش شدید دیپلماتیک در روابط روسیه و اروپا