ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا، سیاست سختی در قبال چین در پیش گرفته و از جنبه‌های مختلف پکن را تحت فشار قرار داده است.

آمریکا علاوه بر به راه انداختن جنگ تجاری با چین، توجه خود را معطوف به مداخله در امور داخلی این کشور و ایجاد بی ثباتی سیاسی در هنگ کنگ و حمایت از معترضان کرده است.

در این راستا، سنای آمریکا روز سه شنبه  19 نوامبر به اتفاق آرا لایحه‌ای را تحت عنوان «قانون دموکراسی و حقوق بشر هنگ‌کنگ» با هدف به اصطلاح حمایت از حقوق بشر در هنگ‌کنگ به تصویب رساند.

طبق این لایحه، "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا باید حداقل سالی یک بار اطمینان حاصل کند که هنگ‌کنگ به حدی خودمختاری دارد که صلاحیت روابط تجاری ویژه با آمریکا را داشته باشد. همچنین تدابیری برای تحریم مقام‌های مسوول در موارد نقض‌ ادعایی حقوق بشر در هنگ‌کنگ در نظر گرفته شد.

این لایحه در مرحله بعد به مجلس نمایندگان آمریکا می‌رود. این مجلس، در 15 اکتبر لایحه‌ای را در این زمینه تصویب کرد. این دو مجلس کنگره آمریکا باید اختلافاتشان را پیش از آنکه لایحه‌ای را برای تصویب نزد "دونالد ترامپ" رئیس‌جمهوری آمریکا بفرستند، حل و فصل کنند.

سناتور "مارکو روبیو" در آغاز بحث سنا با متهم کردن پکن به "خشونت و سرکوب" در هنگ‌کنگ مدعی شد: «مردم هنگ‌کنگ شاهد آنچه پیش آمده، هستند؛ آن‌ها می‌فهمند که تلاش قاطعی برای حذف خودمختاری و آزادی‌های آن‌ها وجود دارد.»

سنای آمریکا همچنین لایحه دیگری را به اتفاق آرا تصویب کرد. براساس آن، صادرات مهمات خاص ضد شورش برای نیروهای پلیس هنگ‌کنگ منع می‌شود. این لایحه صادرات اقلامی نظیر گاز اشک‌آور، اسپری فلفل، گلوله پلاستیکی و شوکر را منع می‌کند. تصویب این دو لایحه در سنای آمریکا با واکنش شدید چین مواجه شد.

دولت چین روز چهارشنبه تصویب قانون دموکراسی و حقوق بشر هنگ‌کنگ را محکوم کرد و متعهد شد تدابیر شدید و متقابلی را برای حفاظت از حاکمیت و امنیت خود اتخاذ کند.

"گنگ شوآنگ"، سخنگوی وزارت خارجه چین در بیانیه‌ای گفت: «این اقدام حقایق و واقعیت‌ها را نادیده می‌گیرد، اعمال استاندارد دوگانه است و آشکارا مداخله در امور هنگ‌کنگ و دیگر امور داخلی چین است. این عمل نقض جدی قوانین بین‌المللی و هنجارهای بنیادین حاکم بر روابط بین‌المللی است.

مصوبات جدید سنای آمریکا  نشانه‌ای دیگر در سردی روابط میان دو قدرت اقتصادی برتر جهان با توجه به تلاش‌ها برای رسیدن به توافق تجاری ارزیابی شده‌ است. در واقع این اقدام سنای آمریکا همسو با رویکرد دولت ترامپ در قبال چین صورت می گیرد.

اختلافات بین آمریکا و چین ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد. واشنگتن از چین به عنوان یک رقیب اصلی و قدرت تجدید نظر طلب یاد کرده و بر مقابله با سیاست ها و اقدامات آن تاکید کرده است.

در مقابل، چین به همراه روسیه از مخالفان اصلی رویکرد یکجانبه گرایانه ترامپ در قبال مسائل جهانی بوده و در عین حال پکن رویکرد تجاری رئیس جمهوری آمریکا که مبتنی بر حمایت گرایی اقتصادی است را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.

مهم ترین اختلاف واشنگتن و پکن اکنون بر توسعه نظامی چین و تلاش پکن بر افزایش هژمونی خود در دریای چین جنوبی و دریای شرقی چین متمرکز شده است. اکنون آمریکا با سوء استفاده از ناآرامی ها در هنگ کنگ قصد دارد تا از این مساله نه فقط برای مداخله در امور داخلی چین استفاده کند، بلکه از آن به مثابه ابزار فشاری علیه پکن برای وادار کردن آن به قبول خواسته های زیاده طلبانه واشنگتن به ویژه در مسائل تجاری و امنیتی و نظامی استفاده کند.

آمریکا همواره خود را در قامت هژمونی جهانی قلمداد کرده و در راستای منافع نامشروع خود به مداخله در امور داخلی کشورهای مخالف خود مانند چین، ایران، ونزوئلا و بولیوی پرداخته است. در حالی که آمریکا از بزرگترین ناقضان حقوق بشر در سطح جهان بشمار می رود.139/118

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

هشدار چین به آمریکا درباره دخالت در امور هنگ کنگ/ تحلیل