ایران پرس: دوازدهم اردیبهشت ماه، سالروز شهادت معلمی بزرگ و فرزانه، استاد شهید مطهری دست‏مایه قدردانی و تجلیل از معلم شده است.

دوازدهم اردیبهشت ماه ، سالروز شهادت معلمی بزرگ و فرزانه است. استاد شهید مطهری که شهادت ایشان  دست‏مایه قدردانی و تجلیل از معلم شده است؛ معلمی که انسان‏ ساز و آینده پرداز است و تکریم و تعظیم او، تکریم و تعظیم علم و دانش است. قدردانی و تجلیل از معلم، قدردانی از باغبانی است که هر صبح، سبدی از صمیمیت با خود به کلاس می‌برد و با انگشتان مهربان خویش، بر شاخه قلب‌ها، فردایی پر امید را پیوند می‌زند. به فرموده پیامبر گرامی اسلام: «مثل عالمان در زمین همچون مثل ستارگان است در آسمان؛ که در تاریکی های خشکی و دریا، بوسیله آنها به راه درست می توان رسید و چون غروب کنند،  چه بسا راه یافتگان به گمراهی افتند.»

علم سبب بالارفتن ارزش انسان و رشد عقلی او است و معلم وسیله آموختن و فراگرفتن دانش است، لذا حق بزرگی به گردن شاگردان و تمامی افراد جامعه دارد. او امانت های الهی را از آلودگی ها و تباهی ها حفظ کرده و سعی می کند با تعلیمات خود و تربیت آنان، زمینه رشد و کمالشان را فراهم آورد. 

رسول خدا(ص) فرمود: «همانا خدا و فرشتگان و اهل زمین ،حتی مورچه ای که در لانه است و ماهی دریا، بر معلمان خوبی ها به مردم درود می فرستند.»

آن حضرت از شاگردان می خواهد که معلمان خود را بزرگ بشمارند و حقوق وی را پاس بدارند. رسول گرامی سه بار فرمود: «خدایا جانشینانم را رحمت کن.» پرسیدند: جانشینان شما چه کسانی هستند؟ فرمود: «آنان که حدیث و سنت مرا به همگان ابلاغ می کنند، سپس آن را به امت من می آموزند.»

اساسی ترین و اولین نشانه یک معلم، برخورداری او از تلاش برای انسان سازی است. قرآن کریم پیامبراسلام را که بزرگ معلم تاریخ بشریت است چنین معرفی می کند: «مومنان را دوست دارد و بر هدایت و ارشاد آنان حریص است.» عشق به هدایت و ارشاد انسان ها برای معلم کمالی است مطلوب و هیچ معلمی بدون این سوز و عشق نمی تواند موفق باشد. در حقیقت این روحیه موتور محرک معلم است برای تعلیم و تربیت. عشق و سوز معلم باعث می شود که محیط آموزشی محیطی پر شور و نشاط شود. در این محیط، معلم و شاگرد امیدوارانه به آینده نگاه می کنند و برای روزهای بهتر و روشن تلاش می کنند.

معلم بودن یعنی هنرمند بودن، یعنی با هنر معلمی آشنا بودن، معلم بودن تنها در انحصار معلومات نیســت بلکه افزون بــر معلومات و تخصص هر معلم باید با هنر معلمی آشنا باشد. دانایی، اندیشیدن و نوآوری از ویژگیهای معلمی اســت که همگام با علــوم روز پیش می رود، معلم موفق کسی است که از اطلاعات و پیشــرفتهای علمی روز باخبر باشــد و از آنها برای تعلیــم و آموزش دانش آموزان خود استفاده کند.

دانش آموزان به خاطر نفوذ روحی و معنوی معلم، تأثیرات زیادی از او می‌گیرند که گاهی سرنوشت ملتی را تغییر می‌دهند. بیشتر انسان‌های موفق، کامیابی خود را مدیون معلمان خود می‌دانند و نیز افرادی هستند که سرخوردگی و شکست‌های زندگی‌شان، ناشی از برخورد بد معلمان است. استاد شهید مطهری  یکی از آن دانش آموختگان است که درمورد تأثیر معلم خود حاج آقا میرزا علی شیرازی می‌گوید: «او بزرگ مردی بود. مرا برای اولین بار با نهج‌البلاغه آشنا کرد و درک محضر او را همواره یکی ازذخایر گران بهای زندگی خود می‌شمارم که حاضر نیستم آن را با هیچ چیز معاوضه کنم و شب و روزی نیست که خاطره‌اش در نظرم مجسم نشود و یادی از او نکنم و نامی نبرم».

روزی برای گرامیداشت پاره تن امام (ره)

انقلاب اسلامی مرهون و مدیون تلاشهای فکری و فرهنگی ریشه داریست که درطول سالیان متمادی ازسوی متفکران وعالمان برجسته مسلمان صورت گرفته است و استاد شهید مطهری از شاخص ترین چهره های فکری و فرهنگی در این زمان است که با شناخت عمیق ازاندیشه اسلامی جوابگوی بسیاری از نیازهای نسل حاضر بوده است.

ویژگی استاد شهید؛ داشتن افکاری نو، ایده های خلاق و شناخت صحیح از اسلام بود. اســتاد مطهری در روشنگری اقشار باسواد به ویژه فرهنگی جامعه نقش مؤثری داشت و آثار گرانبهایی از خود به جا گذاشــت که نیازهای فکری نسلهای بعد از انقلاب را تا سالیان سال تأمین کرد. چرا که اســتاد مطهری دین مبین اسلام را منطبق با نیازهای روز جامعه و نسل جوان تفسیر می نمود و ارزشهای این دین روشنگرانه را آنچنان احیا کرد که راه را برای نفوذ هرگونه شبه روشنفکری غربی یا تحجر فکری مسدود کرد.

 

 

استاد شهید آیت الله مطهری در 13 بهمن 1298ه.ش (1919)هجری شمسی در فریمان واقع در 75 کیلومتری شهر مقدس مشهد در یک خانواده اصیل روحانی چشم به جهان  گشود. پس از طی دوران طفولیت به مکتب خانه رفت و به فراگیری دروس ابتدایی پرداخت. در سن دوازده سالگی به حوزه علمیه مشهد عزیمت نموده و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی پرداخت. در سال 1316ه.ش (1927) علیرغم مبارزه شدید رضاخان با روحانیت و علیرغم مخالفت دوستان و نزدیکان، برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزه علمیه قم شد. در دوره اقامت پانزده ساله خود در قم از محضر مرحوم آیت الله العظمی بروجردی (در فقه و اصول) و حضرت امام خمینی ( به مدت 12 سال در فلسفه ملاصدرا و عرفان و اخلاق و اصول) و مرحوم علامه سید محمد حسین طباطبائی (در فلسفه : الهیات شفای بوعلی و دروس دیگر) بهره مند گردید. در سال 1331 (1952) در حالی که از مدرسین معروف و از امیدهای آینده حوزه به شمار می آمد به تهران مهاجرت کرد. وی در تهران به تدریس در مدرسه مروی و تألیف و سخنرانیهای تحقیقی پرداخت و در سال 1334(1955) اولین جلسه تفسیر انجمن اسلامی دانشجویان توسط استاد مطهری تشکیل گردید.

شهید مطهری به عنوان یکی از ارکان اصلی سازماندهی روحانیت دردوران تبعید امام خمینی (ره )بود. ایشان برای راهنمایی و راهبری مردم چون کوهی استوار راه را بر روی هرگونه انحراف در جریان رودخانه خروشان انقلاب اسلامی بست و با اعتقاد کامل به توانمندی اسلام در اداره امور جامعه به تشریح دیدگاههای انقلاب اسلامی پرداخت و ابعاد گوناگون آن را برای همگان مطرح ساخت. استاد درشرایطی که نغمه های گوناگون از هر سویی برای ترویج نظامهای غیراسلامی و التقاطی شنیده می شد، به پیروی ازامام خمینی به دفاع ازآرمانهای انقلاب اسلامی پرداخت.

اندیشه‌های متفکر شهید استاد مرتضی مطهری همواره به عنوان اسلام‌شناسی آگاه، عالمی زمان شناس، دانشمندی دردآشنا و فیلسوفی توانا مورد علاقه فرهیختگان و جوانان فکور بوده و می‌باشد. استاد شخصیتی بود که پاسخ‌گویی به شبهات زمانه و مقابله با انحرافات فکری و عقیدتی را وجهه همّت خویش ساخت تا بدانجا که در قبال این مجاهدت عظیم علمی جان خویش را فدای آرمان خود ساخت.

امام خمینی (ره) در پیام درگذشت این استاد بزرگ می فرمایند: « من فرزند بسیار عزیزی را از دست داده‌ام و در سوگ او نشستم که از شخصیتهایی بود که حاصل عمرم محسوب می‌شد. در اسلام عزیز به شهادت این فرزند برومند و عالم جاودان ثُلمه‌ای وارد شد که هیچ چیز جایگزین آن نیست.»

امام خمینی (ره) در پیام درگذشت استاد مطهری: « من فرزند بسیار عزیزی را از دست داده‌ام و در سوگ او نشستم»

باتوجه تاثیر عمیق افکار و آثار شهید مطهری بر جامعه اسلامی؛ آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی شهید مطهری را چشمه فیاض و جوشانی می داند که برای شکوفایی فکری و پیشرفت جامعه باید برروی افکار و آثارایشان کار فکری صورت بگیرد و انسانهای اهل تحقیق و علاقمند به کار علمی نظرات و تفکرات شهید مطهری را در ابواب مختلف استخراج کنند ایشان می فرماید:

«البته آثار آن بزرگوار، مثل یاد او زنده است . کتابهای شهید مطهری قابل مردن و قابل تمام شدن نیست. کسی خیال نکند که ما از بعد از انقلاب تاکنون که مرتب کتابهای شهید مطهری را طبع و منتشر می کنیم، تکراری است. در سخن حق و در کلام حکمت تکرار نیست هنوز جامعه و نسل جوان و جامعه فرهنگی و علمی ما به دانستن همان مطالبی که آن بزرگوار از زبان و قلمش فیضان کرد و دراختیار امت اسلام گذاشت - محتاجند .»