ایران پرس- «مهدی المشاط»، رئیس شورای عالی سیاسی یمن یکشنبه شب (17 فوریه) در دیدار با «مارتین گریفیتس»، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن موافقت انصارالله را با طرح استقرار مجدد نیروها در الحدیده اعلام کرد.

موافقت انصارالله با طرح «باز استقرار» نیروها در الحدیده در راستای توافق دسامبر 2018 استکهلم و قطعنامه 2450 شورای امنیت سازمان ملل متحد است. مطابق این توافق، مقرر شد زمینه آتش بس و ارسال کمک های بشردوستانه به الحدیده فراهم شود.

در همین حال، مقرر شد نیروهای مسلح از الحدیده عقب نشینی کرده و نیروهای محلی در این شهر مستقر شوند. قطعنامه 2450 شورای امنیت سازمان ملل نیز از این توافق حمایت کرده است.

با گذشت حدود 40 روز، کارشکنی عربستان سعودی و نبود اراده جدی در دولت مستعفی یمن سبب شد توافق صلح استکهلم جنبه اجرایی پیدا نکند.

به همین دلیل، «مایکل لولیسگارد»، رئیس هیات ناظر سازمان ملل در الحدیده روز 11 فوریه طرح استقرار مجدد نیروهای محلی را در الحدیده مطرح کرد. «مایکل لولیسگارد» در این خصوص گفت: "این طرح شامل ایجاد گذرگاه‌ های امن برای کمک رسانی به ساکنان و اقدام های بشردوستانه با نظارت نیروهای بین المللی است."

تلاش انصارالله برای پایان دادن به بحران یمن

موافقت انصارالله با مرحله اول اجرای این طرح بار دیگر گویای این است که انصارالله و متحدانش از یک سو از خارج از یمن دستور نمی گیرند و از سوی دیگر اراده جدی برای پایان دادن به بحران یمن دارند.

این در حالی است که دولت مستعفی یمن در ریاض، پایتخت عربستان مستقر و کاملاً از آل سعود دستور می گیرد. به همین دلیل نیز اراده جدی برای پایان دادن بحران یمن ندارد، زیرا از دید عربستان، پایان بحران یمن صرفاً با بازگشت انصارالله به وضعیت قبل از سپتامبر 2014 امکان پذیر است.

پیش از سپتامبر 2014، انصارالله در حاشیه سیاست یمن قرار داشت و توسط دولت های مستقر در صنعا به عنوان نیرویی مزاحم و غیرخودی در نظر گرفته می شد، اما پس از این تاریخ و با گذشت زمان انصارالله به سازمان یافته ترین نیروی سیاسی در یمن تبدیل شده که نه تنها در حاشیه قرار ندارد بلکه در بطن سیاست است و پشتوانه مردمی دارد، اگرچه هنوز دولت مستعفی و حامیان آن، انصارالله را نیرویی مزاحم و غیرخودی می دانند.

با توجه به این وضعیت اولاً، انتظار نمی رود عربستان سعودی و دولت مستعفی یمن با طرح «مایکل لولیسگارد» درباره استقرار مجدد نیروهای محلی در الحدیده موافقت کنند و دوماً اگر با این طرح موافقت کنند تلاش خواهند کرد این طرح به گونه ای اجرا شود که حکم عقب نشینی نیروهای انصارالله از الحدیده را داشته باشد. آل سعود حتی در اقدامی تازه سرتیپ «عبود الشهرانی»، فرمانده تیپ «ملک عبدالعزیز» و جانشین وی را به خاطر شکست های متوالی از ارتش و کمیته های مردمی یمن برکنار کرد.

واقعیت این است که عربستان، دولت مستعفی یمن و دیگر حامیان خارجی جنگ علیه این کشور با گذشت 4 سال از این جنگ و با وجود اینکه موقعیت انصارالله امروز حتی به مراتب بهتر از 4 سال گذشته در میدان جنگ است، اما هنوز تمایل ندارند انصارالله را به عنوان یک بازیگر فعال در ساختار قدرت یمن بپذیرند.

نویسنده: سید رضی عمادی

116/118

بیشتر بخوانید:

سخنگوی نیرو‌های مسلح یمن: ائتلاف سعودی همچنان آتش بس در الحدیده را نقض می کند

انصارالله یمن: اقدامات ائتلاف متجاوز سعودی ناقض توافقنامه سوئد است