ایران پرس: نشست وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی گروه هفت کشور صنعتی در حالی در نیگاتای ژاپن برگزار شد که این نشست هم مانند سایر نشستهای کشورهای غربی و متحدان آنها تحت تاثیر مسایل سیاسی و امنیتی از جمله جنگ اوکراین‌، مساله هسته ای کره شمالی و در نهایت چین، قرار داشت.

«جانت یلن» وزیر خزانه‌ داری آمریکا و شونیچی سوزوکی وزیر دارایی ژاپن، در حاشیه نشست گروه هفت درباره تحریم‌ها علیه روسیه رایزنی کردند.این بدین معنا است که کشورهای عضو جی هفت (آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، انگلیس، آمریکا و کانادا) به خصوص آمریکا کاملا چرخش قدرت جهانی از سمت غرب به سمت شرق را احساس می کنند و از انجا که توانایی رقابت و مهار آن را ندارند به دنبال دردسر سازی و ایجاد مزاحمت هستند تا به گونه ای بتوانند تحولات جهانی را به سمت بحران سوق دهند که نمونه بارز آن بحران اوکراین است که آمریکا در دسیسه ای حساب شده درتلاش برای درگیر کردن جهان در این مقوله است.

«راجیا سینگ یادو» کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: «گروه هفت یه نظر می رسد به انتهای خط رسیده است و اکنون گروهها و ائتلافهای جهانی جدید و تاثیر گذاری ظهور و نمود پیدا کرده اند که می توان به سازمان همکاری بریکس اشاره کرد که به نوعی جلوه ای از پیشرفت و قدرت شرق در برابر غرب است. در این شرایط کشورهایی مانتد ژاپن با پیروی از سیاست های آمریکا صرفا برای خود دردسر منطقه ای ایجاد می کند.»

نگاهی به روند پیشرفت گروه بریکس نشان می دهد که رقیب جدی جی هفت در حوزه شرق است سهم کشورهای عضو گروه بریکس از اقتصاد جهانی از زمان تاسیس این گروه در سال ۲۰۰۹ تا سال ۲۰۲۰ بیش از هشت درصد افزایش یافته است. بر اساس آمار بانک جهانی، سال ۲۰۰۹ که گروه اقتصادهای نوظهور جهان موسوم به بریکس متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و سپس آفریقای جنوبی تشکیل شد سهم این پنج  کشور از تولید ناخالص داخلی جهانی ۱۵,۹ درصد بود.

در سال ۲۰۰۹ مجموع تولید ناخالص داخلی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی ۹۶۶۲ میلیارد دلار بود که در سال ۲۰۲۰ به ۲۰ میلیارد و ۶۴۶ میلیون دلار رسیده است. بدین ترتیب، با همکاری‌های این پنج  کشور در مسائل کلان اقتصادی جهان، به‌ تدریج سهم آنها از اقتصاد دنیا افزایش یافت و در سال ۲۰۲۰ به ۲۴/۴ درصد رسید.

نتیجه یک تحقیق از سوی موسسه آکورن ماکروی انگلیس نشان می‌دهد مجموع تولید ناخالص داخلی کشورهای گروه بریکس بیشتر از مجموع کشورهای گروه هفت  است. بنابراین چرخش قدرت در زمینه های مختلف سیاسی اقتصادی از غرب به شرق در حال تحقق و تثبیت است. به همین دلیل امریکا با در پیش گرفتن سیاست ایجاد جنگ سرد با کشورهای شرق از جمله چین و همراه کرده کشورهایی مانند ژاپن بر ضد روسبه می کوشد شرایط را به نفع خود نشان دهد و وانمود کند که جهان غرب در اتحاد به سر می برد.

افول قدرت جهانی غرب

«لی میادونگ» کارشناس مسایل بین المللی هم در این باره می گوید: «هدف آمریکا امنیتی کردن مناطق مختلف برای تحت تاثیر قراردادن رشد اقتصاد کشورهای شرق است. این کشورها علاوه بر ادامه رشد اقتصادی در انسجامی مهم در حال جایگزین کردن پولهای ملی به جای دلار امریکا هستند که ضربه بزرگی به اعتبار اقتصاد جهانی آمریکا محسوب می شود. از اینرو واشنگتن در تلاش است که با استفاده از محور امنیتی شرایط را در مدار غرب حفظ کند که به نظر می رسد با رشد ائتلاف هایی مانند بریکس شرایط برخلاف میل آمریکا در حال چرخش است.»

در هر حال، با علاقه مندی کشورهایی مانند آرژانتین، ایران، اندونزی، مصر، مکزیک، پاکستان، عربستان و برخی دیگر از کشورها برای عضویت در گروه بریکس می توان گفت این گروه در حال تبدیل شدن به ائتلاف مهم اقتصادی جهانی است که هیچ دسیسه و تلاش غرب برای تحت تاثیر قراردادن رشد اقتصادی شرق کارساز نخواهد بود.

از این رو گروه های اقتصادی مانند بریکس هر روز در حال تحکیم موقعیت خود هستند و به نظر می رسد گروه هفت دیگر نمی تواند آن سلطه اقتصادی خود را به اقتصاد جهانی اعمال کند و این به معنای افول قدرت جهانی غرب به همراه بازوهای اقتصادی آن یعنی گروه هفت است.

نویسنده : مجید وقاری

116