حمایت از حقوق همه انسانها خصوصاً مظلومان و محرومان و مستضعفان، از دیدگاه اسلام وظیفه اساسی برای همه مسلمانان است.
مسلمانان نمیتوانند نسبت به سعادت و خوشبختی و حقوق انسانهای دیگر بیتفاوت باشند.
انساندوستی و حمایت از اصول و ارزشهای انسانی و تلاش در راه تحقق بخشیدن به آرمانهای مشترک بشری و حمایت از عدالت و آزادی و استقلال و صلح و امنیت، از آموزههای دین اسلام است.
براساس این اندیشه الهی؛ حمایت جمهوری اسلامی ایران از ملت مظلوم فلسطین از همان روزهای نخست پیروزی انقلاب با اعلام روز جهانی قدس از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به حرکتی جهانی تبدیل شد.
حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی در رابطه با دفاع از سرزمینهای اسلامی و وحدت مسلمانان میفرمایند: "دفاع از نوامیس مسلمین و دفاع از بلاد اسلامی و دفاع از همه حیثیات مسلمین امری است لازم و ما باید خودمان را برای مقاصد الهی و دفاع از مسلمین مهیا کنیم.
خصوصاً در این شرایطی که فرزندان واقعی فلسطین اسلامی و لبنان یعنی حزب الله و مسلمانان انقلابی سرزمین غصب شده و لبنان با نثار خون و جان خود فریاد «یا للمسلمین» سر میدهند؛ با تمام قدرت مادی و معنوی در مقابل اسرائیل و متجاوزین بایستیم و در مقابل آن همه سفاکی ها و ددمنشیها مقاومت و پایمردی کنیم و به یاری آنان بشتابیم و سازشکاران را شناسایی و به مردم معرفی کنیم."
این اصول در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز لحاظ شده است. قانون اساسی ایران در رویکردها و دستور کار سیاست خارجی خود حمایت از مظلومان و مستضعفان جهان به ویژه مسلمانان را قرار داده است که از جمله این قوانین اصل 152 قانون اساسی جمهوری اسلامی است.
مطابق اصل 154، جمهوری اسلامی ایران در عین خودداری کامل از هرگونه دخالت در امور داخلی ملتهای دیگر، از مبارزهی حقطلبانهی مستضعفین در برابر مستکبرین در هر نقطه از جهان حمایت میکند.
بر اساس این اصول مشخص میشود حمایت از مظلوم یک امر اعتقادی – دینی است که از همان ابتدا به عنوان یک اصل در فقه اسلامی مطرح شده است.
حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب؛ در بیاناتی در دیدار میهمانان شرکت کننده در سیزدهمین اجلاس بین المجالس کشورهای اسلامی، موضوع فلسطین را در صدر مسائل دنیای اسلام دانستند و تأکید کردند: "نباید تصور شود که مقابله با رژیم صهیونیستی فایده ای ندارد بلکه به اذن و لطف خداوند، مجاهدت ها در مقابل رژیم صهیونیستی به نتیجه خواهد رسید، همانگونه که جریان مقاومت نسبت به سالهای قبل، پیشرفت کرده است."
بی تردید توطئهای که آمریکاییها ذیل عنوان قدس و یهودیسازی قدس مطرح کردهاند، فقط یک توطئه علیه فلسطین و این بخش حساس از سرزمین اسلام نیست، بلکه این سرآغاز یک توطئه بزرگی است که مثلث آمریکا؛ اسراییل و عربستان برای تغییر معادلات امنیتی منطقه و سیطره کامل بر جهان اسلام طراحی کردهاند.
طرح آمریکاییها این است که از طریق یهودیسازی قدس و تحویل کل بیتالمقدس به اسرائیل، اشغالگری اسراییل و سیطره کامل بر سرزمین فلسطین را تثبیت کنند و با سیاست یک تیر و دو نشان همزمان به جریان مقاومت در جغرافیای جهان اسلام علیه غرب پایان دهد.
طرح آمریکاییها تحت عنوان انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به بیتالمقدس در واقع کلید ورود به این جریان توطئه امیز است.
این جریان مسئله امروز و چند سال اخیر نیست بلکه پروژه ای گام به گام و خزنده است که از زمان امضای پیمان سازش کمپ دیوید با جریان سازش اسراییل و مصر شروع شد و این روند تا کنفرانس اسلو در نروژ با حرکت های سازشکاران از سوی برخی جریان های سازشکار فلسطینی ادامه یافت اما سرانجام به همان نقطه ای رسید که بی نتیجه بودن جریان سازش را آشکار کرد.
آنها در همه این سال ها بدنبال فرسایشی کردن مسئله فلسطین و تضعیف مقاومت و مشغول کردن کشورهای اسلامی به چالش های درونی و مناقشاتی فرسایشی بوده و همچنان نیز هستند.
«علیاصغر زرگر» کارشناس مسائل بینالملل در باره طرح مشترک اسرائیل و آمریکا در باره فلسطین می گوید: "..اسرائیل در چهار سال گذشته پروژههای مختلفی را تحت عنوان «بازی بزرگ در خاورمیانه» طراحی کرده و به اجرا گذاشته است که هدف اصلی آن تضعیف عمق استراتژیک ایران در غرب آسیا است.
حتی در برخی از اسناد منتشر شده، بحث «توزیع تهدید» در مرزهای ایران توسط اسرائیل مطرح شده که تمامی این سناریوها از سالیان گذشته با محوریت تلآویو و حمایت مالی سعودیها شکل گرفت."
از این توطئه با ظهور پدیده داعش در قالب جریان براندازانه و تجزیه سوریه و عراق و لبنان پرده برداری شد.
تحولات سال های اخیر مسیر این توطئه را تغییر داده است و روند این تحولات انگونه که در سوریه و عراق نشان داد دیگر به سود امریکا و اسراییل نیست.
«سعد الله زارعی» تحلیلگر مسایل جهان اسلام می گوید: "مقاومت و انتفاضهها مسئله فلسطین را بهعنوان مسئله اول و اصلی جهان اسلام نگه داشت و اجازه به حاشیه رفتن آرمان فلسطین از طریق طرحهای سازشکارانه را نداد."
صهیونیستها در پی آن بودند که جهانیان باور کنند، فلسطینیان آوارگانی هستند که باید بدون تعلق به سرزمین، گذران عمر کنند و تبدیل عنوان مقاومت به تروریسم و تلاش طولانی برای عادی سازی تسلیم و سازش به همین دلیل است.
جبهه مقاومت اما نشان داد که توانایی غلبه بر طرحهای آمریکا و اسرائیل را دارد و همانطور که تاکنون طرحهای آمریکایی و اسرائیلی را به حاشیه رانده و به شکست کشانده است، این قدرت و توانایی را دارد که از این پس هم طرحهای آنها را با شکست مواجه کند.
پیروزیهای پیدرپی جبهه مقاومت توانسته بخشهای مهمی از جهان اسلام را از سیطره آمریکا و رژیم صهیونیستی و عوامل منطقهای آنها خارج کند.
زارعی در ارزیابی تحولات در جبهه مقاومت می افزاید: "اسرائیلیها میدانند که این نیروی مقاومت منطقهای که ظرف یک دوره کوتاه بر جریان پیچیده وابسته گروههای تروریستی غلبه کرد و از متن این پیروزی گروههای پر شمار پاکستانی و افغانی و ایرانی، عراقی و سوری و لبنانی و بعضی جاهای دیگر برای این جبهه مقاومت پرورش یافتند، نظیر لشکر فاطمیون از افغانستان، لشکر زینیون از پاکستان، لشکر حیدریون از عراق مبارزه با اسرائیل را بسیار شیرینتر از مبارزه با داعش میدانند."
جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که برقراری صلح عادلانه و فراگیر در غرب آسیا، جز از طریق پایان دادن به اشغال سرزمین فلسطین و احقاق حقوق کامل این ملت از جمله حق تعیین سرنوشت، بازگشت کلیه آوارگان به سرزمین آبا و اجدادی خویش و تشکیل دولت یکپارچه فلسطین به پایتختی قدس شریف از طریق برگزاری یک همه پرسی با حضور همه اقوام و ساکنان اصلی این سرزمین، اعم از مسلمان، مسیحی و یهودی حاصل نمیشود.
دفاع از مظلومان نشاندهندهی بیداری عمومی ملتهاست و ملت ایران مفتخر است و خرسند است که آغازکنندهی این راه بوده است و ایستادگی و استقامت کرده است.
جمهوری اسلامی ایران در 41 گذشته نشان داد که تحت هیچ شرایطی از زیر بار مسولیت های انسانی و اسلامی خود در حمایت از مظلومان شانه خالی نمی کند.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/118