چین که در سال های اخیر خیز بلندی را برای یافتن جایگاه مهم منطقه ای به خصوص در بخش اقتصادی برداشته از روابط بسیار خوبی با همه کشورهای حوزه خلیج فارس برخوردار است و با ورود به عرصه کمک به حل اختلافات منطقه ای در واقع گام بسیار بلندی را برای تاثیر گذاری سیاسی نیز برداشت که قطعا با استقبال جهانی روبرو می شود.
"لی کان" کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید:
«چین در رقابت با آمریکا از ظرفیت های بسیار زیادی برای تاثیر گذاری بر تحولات منطقه ای و بین المللی برخوردار است که می تواند بسیاری از فشارها و ادعاهای امریکا در مورد چین را خنثی کند، از جمله این ادعاها که اخیرا از سوی مقامات امریکایی زیاد شنیده می شود، تلاش چین برای ایجاد اختلال در نظم و ثبات منطقه ای است».
از دیدگاه محافل سیاسی ورود چین در کمک به حل اختلافات منطقه ای بیانگر قدرت و نفوذ این کشور در بین کشورها است و اینکه از توانایی لازم برای نزدیک کردن دو همسایه برخوردار است و می تواند به عنوان قدرت مهم بین المللی و عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل نقش آفرینی کند. این موضوع از چند جهت مهم است:
قدرت نمایی چین در مقابل اقدامات مخرب آمریکا
اول اینکه نوعی قدرت نمایی چین در برابر اقدامات و دخالت های مخرب امریکا است و اینکه کشورهای متطقه ای می توانند با در نظر گرفتن منافع ملی خود در جهت تحکیم صلح و ثبات منطقه ای حرکت کنند.
دوم اینکه محافل غربی به این واقعیت اذعان دارند که چین در برابر آمریکا و در عرصه دیپلماسی به موفقیت بزرگی دست پیدا کرد و نشان داد که امریکا صرفا سیاست تتش زایی را در منطقه پیگیری می کند تا منافع نامشروع خود را تامین کند و این موضوع برای کشورهای متطقه کاملا روشن شده است. "بهرام جاهد" کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:
«کشورهای شرقی از ظرفیت های زیادی برای تاثیرگذاری در تحولات منطقه ای برخوردارند که با شناسایی این ظرفیت ها و اعتماد به این توانایی ها می توانند نقش مهم و موثری را در کمک به تثبیت صلح و امنیت جهانی ایفا کنند. به عبارت دیگر کشورهای منطقه بدون دخالت های کشورهای غربی به راحتی می توانند بر اساس مصالح و اهداف خود حرکت و بر مشکلات خود غلبه کنند».
عصبانیت آمریکا و اسرائیل از نقش چین در توافق ریاض و تهران
در هر حال، توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان برای عادی سازی روابط و بازگشایی سفارتخانه های خود را می توان بدترین شوک خبری برای غرب به خصوص امریکا دانست که تصور می کرد با ادامه اختلافات تهران و ریاض می تواند منافع شوم و مخرب خود را در منطقه به پیش ببرد.
به همین دلیل دشمنان صلح و امنیت خلیج فارس از جمله رژیم صهیونیستی و آمریکا از این توافق و تقش چین در ایجاد آن، به شدت عصبانی شده اند. این در حالی است که چین در عمل نشان داد که به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل می تواند با حمایت از اقدامات صلح طلبانه به استقرار و تثبیت صلح جهانی کمک و بسیاری از سیاست های آمریکا را در تنش زایی خنثی کند که این به انزوای هر چه بیشتر بین المللی آمریکا منجر می شود.
نویسنده: مجید وقاری
/ 114