انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری فردا جمعه یازدهم اسفند برگزارمی شود و نامزدهای این انتخابات برای دستیابی به ۲۹۰ کرسی قوه مقننه و ۸۸ کرسی مجلس خبرگان رهبری با یکدیگر رقابت میکنند.
تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی از روز سوم اسفند و تبلیغات مجلس خبرگان رهبری از روز ۲۵ بهمن آغاز شده بود. در این مدت بیش از ۱۵ هزار و ۲۰۰ داوطلب در انتخابات مجلس شورای اسلامی و ۱۴۴ داوطلب برای انتخابات دوره ششم خبرگان رهبری به تبلیغات انتخاباتی پرداختند.
وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران تعداد واجدین شرایط رای دهی را ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر اعلام کرده است.
جناح های سیاسی در آستانه برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با تشکل های مختلفی پا به میدان گذاشته اند و لیست های انتخاباتی نشان می دهد که این انتخابات نیز همانند گذشته، در فضایی رقابتی و با حضور جناح های سیاسی مختلف برگزار می شود.
اصولگرایان فعالیت انتخاباتی خود را در قالب دو تشکل اصلی یعنی شورای ائتلاف و شورای وحدت دنبال میکنند؛ همچنین سومین ائتلاف اصولگرایان با نام ائتلاف امنا وارد صحنه انتخابات شده است. شورای وحدت اصولگرایان یکی از تشکلهای جریان اصولگرایی است که پس از انتخابات مجلس یازدهم تشکیل شد و اکنون به صورت جدی وارد انتخابات مجلس شده است. در بین جناحهای سیاسی، نخستین تشکلی که فهرست انتخاباتی خود را اعلام کرد شورای وحدت اصولگرایان بود؛ این تشکل فهرستی 30 نفره منتشر کرده و در بالای این فهرست نام «منوچهر متکی» قرار دارد.
شورای ائتلاف اصولگرایان یکی دیگر از تشکلهای اصولگرایی است که از درون جبهه نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا) در سال 1396 تشکیل شد. ریاست این شورا را غلامعلی حدادعادل بر عهده دارد. لیست این شورا در انتخابات مجلس یازدهم در سال 1398 دست بالا را در مجلس بدست آورد. شورای ائتلاف در آن انتخابات توانست پس از کش و قوسهای فراوان، با جبهه پایداری بر سر یک لیست به وحدت برسد. سر لیست شورای ائتلاف محمدباقر قالیباف و مرتضی آقا تهرانی نفر دوم این لیست بود. تمام لیست این شورا در تهران وارد مجلس شدند.
جبهه پایداری نیز یکی از احزاب اصولگراست که وزن و جایگاهی قابل توجه در این جناح سیاسی دارد. ریاست جبهه پایداری بر عهده صادق محصولی است.این تشکل در آخرین لحظات انتخابات مجلس یازدهم، توانست به لیست مشترکی با شورای ائتلاف دست یابد ؛ در جریان انتشار لیست و تکاپوی تشکلها برای ائتلاف و وحدت، مهدی چمران عضو شورای شهر تهران و از اعضای «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی» اعلام کرد که این شورا با «جبهه پایداری» بر سر ارائه لیست مشترک به توافق رسیدهاند.
در این دوره از انتخابات، از فهرست «صدای ملت» با سرلیستی «علی مطهری» نیز رونمایی شد؛ هرچند بر سر نسبت داشتن یا نداشتن اصلاحطلبان با این لیست بحثهای زیادی مطرح شد اما بنا به تصریح مطهری و شخصیتهای شناخته شده جناح اصلاحطلب، این لیست همراهی چهار حزب کارگزاران سازندگی، ندای ایرانیان، اعتماد ملی و اعتدال و توسعه را با خود دارد و بزرگان این احزاب از لیست مزبور حمایت کرده و البته اعلام کردند گزینههایی نیز در این لیست دارند.
بی تردید، یکی از عرصههای مهم مشارکت سیاسی، شرکت مردم در انتخابات است و از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 تاکنون، شرکت در انتخابات به عنوان اصلیترین نماد مشارکت سیاسی مردم در جمهوری اسلامی ایران، منشأ فرصتهای متعددی در همه حوزهها بالاخص برای منافع و امنیت ملی بوده است.
ابراهیم رئیسی، 37 دوره انتخابات در کشور و انتخاب همه نهادها و بخشهای حکومت و حتی نوع نظام سیاسی و قانون اساسی با مراجعه به آرای عمومی را یکی از افتخارات بزرگ جمهوری اسلامی ایران توصیف و تصریح کرده است: همه زیرساختها و مقدمات برای برگزاری پرشور و باشکوه سی و هشتمین دوره انتخابات در کشور فراهم و آماده است.
رئیسی مراجعه به آرای عمومی در مسائل مهم و افزایش مشارکت مردم در انتخابات را راهبرد نظام و موجب افزایش سرمایه اجتماعی دانسته و با اشاره به راهبرد دشمن برای ایجاد یاس و تردید میان مردم و کاهش مشارکت، ابراز امیدواری کرده است مردم با مشارکت گسترده در انتخابات یکبار دیگر دشمنان نظام را ناامید و امید دوستداران جمهوری اسلامی ایران را مضاعف کنند.
نویسنده: حسن عقیقی
بیشتر بخوانید:
انتخاب اصلح، ضامن منافع ملی
رئیسی: زیرساختها و مقدمات برگزاری پرشور و باشکوه انتخابات فراهم و آماده است
رهبر معظم انقلاب: انتخابات قوی و پرشور یکی از ارکان اداره درست کشور است
طحان نظیف: ۲۵۰ هزار نفر مسئول تامین امنیت در انتخابات هستند