ایران پرس- دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به رغم وعده خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان، در عمل به این وعده با چالش های زیادی مواجه است؛ از جمله این چالش ها بحران سیاسی در افغانستان است که مانع اجرایی شدن مفاد توافق آمریکا و طالبان شده است.

در این راستا وزارت امور خارجه آمریکا با هشدار درباره تداوم وضع موجود و اختلاف های سیاسی در افغانستان، بر ضرورت تشکیل دولت فراگیر در این کشور تاکید و به قطع کمک‌ها به افغانستان تهدید کرد.

"آلیس ولز" معاون وزارت خارجه آمریکا در توییتی نوشت: اعطای کمک‌های جهانی به افغانستان نمی‌تواند به همین شکل ادامه یابد. در این توییت آمده که ادامه کمک‌های بین‌المللی به افغانستان مستلزم وجود یک دولت فراگیر در این کشور است. ولز تاکید کرد: "همه ما باید سران افغانستان را در زمینه توافق در باره ایجاد دولت فراگیر پاسخگو کنیم."

پیش از این نیز "مایک پمپئو"، وزیر امور خارجه آمریکا نیز با انتقاد تند از ادامه اختلافات "اشرف‌غنی" و "عبدالله عبدالله" بر سر پست ریاست‌ جمهوری افغانستان، اعلام کرده بود واشنگتن تصمیم گرفته است یک میلیارد دلار از کمک‌های خود به کابل را قطع کند. 

پمپئو در عین حال تهدید کرد که ممکن است یک میلیارد دلار از کمک ها به افغانستان در بودجه سال آینده آمریکا هم کاهش یابد.

مقام های وزارت امور خارجه آمریکا به کنگره گفته‌اند که برای کاهش یک میلیارد دلاری کمک ها به افغانستان، از اعتبار 4.2 میلیارد دلاری پنتاگون که تامین کننده حدود سه چهارم بودجه سالانه نیروهای امنیتی افغانستان است خواهند کاست. در واکنش به کاهش کمک‌های آمریکا به افغانستان، اشرف غنی اعلام کرده که با این اقدام واشنگتن خللی در کار دولت افغانستان پیش نخواهد آمد.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان حدود 7 ماه پیش برگزار اما نتیجه این روند حدود 45 روز قبل اعلام شد و کمیسیون مستقل انتخابات محمد اشرف غنی را برنده آن اعلام کرد. با وجود این، عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی پیشین افغانستان و رقیب انتخاباتی اشرف غنی این نتایج را نپذیرفت و خود را برنده انتخابات اعلام کرد.

این مساله به ویژه پس از برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری این دو نفر به طور هم زمان به رغم میانجی گری پمپئو با پیچیدگی بیشتری مواجه شده است. با این حال با توجه به میانجی گری برخی شخصیت های سیاسی افغان، اشرف غنی رئیس جمهور و عبدالله عبدالله که هر دو خود را رئیس دولت همه شمول در افغانستان می‌دانند به درخواست آنها برای حل اختلافات سیاسی پاسخ مثبت دادند.

"وحید عمر" مشاور امور راهبردی ریاست جمهوری افغانستان روز یکشنبه در پیامی اعلام کرد: اشرف غنی به درخواست چهره‌های سیاسی افغانستان مبنی بر توقف معرفی اعضای کابینه، این روند را به مدت پنج روز با هدف ادامه مذاکرات سیاسی متوقف کرده است.

نگرانی دولت "ترامپ" از بحران سیاسی کنونی در افغانستان تا حد زیادی به دلیل تعلیق اجرای توافق بین آمریکا و طالبان است. در واقع بحران سیاسی افغانستان به چالشی بزرگ برای اجرای این توافق تبدیل شده زیرا یکی از مراحل مهم آن، آغاز گفتگوهای افغان - افغان با هدف مشارکت دادن طالبان در قدرت و پایان دادن به حملات آن به مراکز دولتی و ارتش و پلیس افغانستان است.

با توجه به این که بخش مهمی از این توافق برعهده دولت مرکزی افغانستان است لذا نامشخص بودن وضع قدرت در این کشور می تواند به طالبان، بهانه لازم را برای سر باز زدن از تعهد قبلی خود در این زمینه فراهم کند.

با توجه به تداوم بحران سیاسی در افغانستان، طالبان با انتشار بیانیه‌ای به آزاد نشدن زندانیان این گروه براساس توافق پیشین با آمریکا واکنش نشان داده و پای بند نبودن آمریکا به تعهدات خود را تخطی از توافق صلح اعلام کرده است. در این بیانیه، طالبان همچنین تهدید کرده است که هرگونه حمله و بمباران به مواضع آن به‌ معنای تحریک و اعلام جنگ و تخطی علنی از مفاد توافق نامه است.

هر روند چند خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان در چارچوب توافق با طالبان از چندی قبل آغاز شده است اما مسئله مهم تر، توافق طالبان و دولت مرکزی و اجرای مفاد آن به ویژه آزادی زندانیان طالبان است. طالبان مدعی است که در افغانستان دولتی وجود ندارد و توقف جنگ با آمریکا شامل نیروهای افغان نمی‌شود؛ بنابراین برای پایان درگیری‌ با آن‌ها به توافق دیگری نیاز است.

نویسنده: سید رضا میرظاهر

138/118

بیشتربخوانید:

واکنش مجلس افغانستان به تهدید آمریکا برای کاهش کمک‌های مالی به کابل/ تحلیل

سفر ناگهانی پمپئو به افغانستان؛ سفری با اهداف دوگانه/ تحلیل