ترامپ در راستای سیاست حمایت گرایی با اعمال تعرفه های تجاری جدید، عملا وارد جنگ تجاری گسترده ای با چین شده است.
هر چند پس از مذاکرات اخیر بین ترامپ و «شی جیپینگ» رئیس جمهور چین در حاشیه نشست سران گروه 20 در آرژانتین بین این دو کشور آتش بس تجاری 90 روزه برقرار شد، اما شواهد نشان می دهد که واشنگتن نه فقط قصد مصالحه با پکن را ندارد، بلکه خواهان تشدید فشارها بر چین برای گرفتن امتیازات تجاری بیشتر است.
برای چینی ها سیاست حمایت گرایی ترامپ که در تقابل کامل با سیاست های تجاری پکن قرار دارد غیر قابل پذیرش است.
دراین راستا بانک جهانی روزسهشنبه هشدارداد تنشهای تجاری میان آمریکا و چین دو قدرت نخست اقتصادی جهان، تاکنون آسیبهای جانبی به رشد اقتصادی جهان وارد کرده است و این تهدید وجود دارد که خسارتهای بیشتری نیز وارد کند، کما اینکه رشد اقتصادی جهان در مقایسه با پیش بینیهای ژوئن ۲۰۱۸ یک دهم درصد کاهش یافته است.
این مساله نه فقط نگرانی نهادهای مالی بین المللی مانند صندوق بین المللی پول را به همراه داشته، بلکه شرکای اروپایی واشنگتن نیز در این باره زنگ خطررا به صدا درآورده و هشدار داده اند که منازعه تجاری میان آمریکا و چین می تواند به آغاز جنگ سرد تازه ای منجر شود.
«برونو لومر» وزیر دارایی فرانسه، می گوید، اگر تنش های تجاری آمریکا و چین به جنگ سرد تبدیل شود، همه کشورهای دنیا بازنده آن خواهند بود.
چین و آمریکا از اواسط سال 2018 وارد یک جنگ تجاری شده اند که به گفته اقتصادانان می تواند برای اقتصاد جهانی فاجعه بار باشد.
پکن و واشنگتن در ماه های اخیرتعرفه های گمرگی تنبیهی برای واردات متقابل خود اعمال کرده اند، هر چند که هنوز مازاد تجاری چین در قبال آمریکا رو به افزایش است.
درعین حال هیچ چشم انداز امیدوار کننده ای در زمینه کاهش رویارویی تجاری بین آمریکا و چین وجود ندارد.
هرچند ترامپ مصمم است تا درچارچوب سیاست حمایت گرایی اقتصادی، اقدامات خود علیه چین در عرصه تجاری را تشدید کند، اما پکن نیز عزم جزم دارد که اقدامات واشنگتن را بی پاسخ نگذارد.
«شی جینپینگ» رئیس جمهور چین، معتقد است، اقدامات حمایت گرایانه از رویکردی کوته نگرانه نشات می گیرد ومحکوم به شکست است.
انتظارمی رود که چین با توجه به توانمندی اقتصادی خود که اکنون دومین قدرت جهان محسوب می شود، با بهره گیری از نقاط ضعف تجاری و اقتصادی آمریکا بر واشنگتن برای تغییر رفتارش فشار وارد کند.
ترامپ مدعی است که اهرم فشارهای بیشتری برای وادار کردن پکن به تبعیت از خواسته های تجاری آمریکا در اختیار دارد.
در عین حال مقامات ارشد دولت آمریکا بر ادامه سیاست های حمایت گرایانه به ویژه در قبال چین تاکید می کنند.
دراین زمینه «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا گفت: آمریکا به اقدام تجاری علیه چین مادامی که این کشور سیاست های تجاری خود را اصلاح نکرده است ادامه خواهد داد.
ادامه سیاست تجاری کنونی ترامپ باعث افزایش بهای کالاها ومحصولات چینی در بازار های آمریکا و در نهایت کاهش تقاضا خواهد شد که این مساله تاثیری بسیار منفی بر تولید و عرضه در چین خواهد گذاشت. درعین حال بسیاری از تولیدکنندگان و نیز بخش خدمات در آمریکا مانند بنادر این کشور در جنگ تجاری بین واشنگتن و پکن متحمل زیان های عظیمی خواهند شد.
با این حال ترامپ بر تداوم سیاست کنونی خود در قبال چین که از دیدگاه وی روابط تجاری غیر منصفانه ای با آمریکا دارد تا زمانی که پکن از خواسته های واشنگتن تمکین نکند تاکید کرده است.138/118
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتربخوانید:
گزارش: افزایش جنگ تجاری واشنگتن وپکن در سال 2019
بانک جهانی درباره پیامدهای تنشهای تجاری هشدار داد