ایران پرس: «جو بایدن» رئیس‌ جمهور آمریکا در صدمین سالگرد قتل عام سیاه‌پوستان در شهر «تولسا» در ایالت اوکلاهما، تروریسم سفیدبرترپنداران را «کشنده‌ترین تهدید» علیه آمریکا توصیف کرد.

جو بایدن به عنوان نخستین رئیس‌ جمهور مستقر این کشور روز سه شنبه از محل قتل‌عام صدها سیاه‌پوست آمریکایی توسط گروه‌های سفیدبرترپندار در این شهر در سال 1921 بازدید کرد و درباره باقی ماندن تفکرات نژادپرستانه در کشورش هشدار داد.

بایدن در سخنرانی خود گفت: "ما نمی‌توانیم برای نفرت نژادی، مأمن فراهم کنیم. امروز تروریسمِ سفیدبرترپنداران، کشنده‌ترین تهدید علیه سرزمین ما است- نه داعش و نه القاعده، بلکه سفیدبرترپندارها."

صد سال پیش در 31 مه و 1 ژوئن 1921 صدها نفر از اعضای گروه‌های سفیدبرترپندار به منطقه «گرینوود» در شهر تولسا که در آن زمان به عنوان قلب کسب وکارهای سیاه‌پوستان شناخته می‌شد و به «وال‌استریت سیاه‌پوستان» شهرت داشت حمله کرده و ضمن قتل عام صدها سیاه‌پوست، 35 خیابان مملو از مراکز تجاری، خانه‌های مسکونی، کتابخانه، بیمارستان، مدرسه و غیره را تخریب کردند.

تا به امروز به هیچ یک از کسانی که از قتل عام تولسا جان به در برده‌اند یا خویشاوندان آنها غرامتی دریافت نکرده‌اند. شرکت‌های بیمه شکایات اکثر قربانیان سیاه‌پوستان را که مجموعاً ارزشی بالغ بر 27 میلیون دلار دارند را رد کرده‌اند.

تبعیض نژادی، خصوصیت بارز جامعه آمریکا

تبعیض نژادی و خشونت گسترده و نظام مند علیه سیاه پوستان همواره به عنوان یکی از خصوصیات بارز جامعه آمریکا از زمان تشکیل این کشور در سال 1776 مطرح بوده است.

به رغم مبارزات گسترده سیاه پوستان برای احقاق حقوق خود، اما آنها هم چنان قربانی انواع تبعیض ها و خشونت ها هستند. در واقع تبعیض نژادی و نژادپرستی همواره به عنوان یک مسأله مهم در جامعه آمریکا مطرح بوده و سیاه پوستان بارها قربانی قتل های موسوم به «لینچ» و کشتارهای جمعی همانند آنچه در شهر تولسا در سال 1921 رخ داد از جانب سفید پوستان خود برتر پندار شده اند.

این مساله ای است که اکنون عالی ترین مقام اجرایی آمریکا به آن اذعان و خواهان مقابله با این مساله شده است.

جو بایدن در این باره گفت: "من از مردم آمریکا می‌خواهم درباره دلایل ریشه‌ای هراس‌ افکنی‌های نژادی در کشورمان تأملی دوباره کرده و برای ریشه‌کن کردن نژادپرستی سیستماتیک در سراسر این کشور تلاش کنند."

سیاهان آمریکایی که از آنها در گفتار رسمی، آمریکایی آفریقایی‌ تبار نام برده می‌شود، دومین اقلیت نژادی در آمریکا بعد از لاتین‌تبارها به شمار می‌روند و حدود 14 درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل می دهند.

با انتخاب «باراک اوباما» به عنوان اولین رئیس جمهور سیاهپوست در کاخ سفید، انتظار می‌رفت شرایط سیاهان بهبود یابد، اما عملا وضعیت سیاه پوستان از لحاظ اقتصادی، اجتماعی با وخامت روزافزونی مواجه شده است.

به رغم اینکه جنبش حقوق مدنی سیاهان در دهه 1950 موجی را در زمینه احقاق حقوق آنها و رفع تبعیض ها موجب شد، با این حال واقعیت جامعه کنونی آمریکا حاکی از تداوم تبعیض نژادی در ابعاد و جنبه های مختلف علیه آنان است.

از جمله مظاهر این امر این است که آمریکایی‌های آفریقایی تبار بیش از سفید پوستان بازداشت و بسیار بیشتر از آنها محکوم به زندان می‌شوند. از سوی دیگر قربانیان اصلی خشونت پلیس آمریکا را سیاه پوستان تشکیل می دهند و همین مساله از دلایل اصلی اعتراضات و شورش هایی است که هر از چند گاهی در یکی از شهرهای آمریکا رخ می دهد.

در عین حال نژاد پرستی بر همه ابعاد حیات اجتماعی سیاه پوستان آمریکایی تاثیر گذاشته و موجب شکل گیری روندی شده که علیه آنها به نحو نظام مند قربانی انواع تبعیض های آموزشی، بهداشتی، اقتصادی و شغلی و بسیاری موارد دیگر می شوند.

به گفته باراک اوباما رئیس جمهوری سابق آمریکا: "نژاد پرستی در «دی.ان.ای» آمریکائی ها است."

اکنون اذعان رئیس جمهور آمریکا به تهدید جدی ناشی از تروریسم سفیدبرتر پنداران در آمریکا که شامل انواع و اقسام گروه ها و جنبش های راست گرای افراطی از «کوکلاس کلان‌ها» Kuklusklans (KKK) و نئو نازی ها تا گروه های جدید راستگرای شبه نظامی مانند «پسران مفتخر» Proud Boys و «حافظان سوگند» Oath Keepers می شوند نشانگر این است که جامعه آمریکا در قرن بیست و یکم با چالش های امنیتی و اجتماعی بزرگی مواجه است که خطری جدی را متوجه انسجام و امنیت ملی این کشور کرده است.

117

بیشتر بخوانید:

تلاش برای جلوگیری از رشد تنفر نژادی در آمریکا