در همین ارتباط، وی فنگ هه، وزیر دفاع چین در سخنانی در نورسلطان تاکید کرد، کشورهای آسیای مرکزی باید مراقب مداخله قدرت های بزرگ باشند.
وی فنگ هه در اظهاراتی در جریان سفر اخیرش به قزاقستان همچنین اعلام کرد؛ چین با مداخله خارجی در قزاقستان مخالف است و نسبت به وقوع انقلابهای رنگی در کشورهای آسیای مرکزی تحت پوشش اعتراضات مردمی هشدار داد.
وزیر دفاع چین همچنین به مقام های قزاقستان وعده داد، این کشور قاطعانه با آن دسته از نیروهای خارجی که عمداً مردم قزاقستان را به انقلاب رنگی تحریک میکنند، مخالف است و از این کشور در زمینه اتخاذ اقدامات مؤثر برای حفاظت از امنیت ملی و ثبات اجتماعی خود حمایت می کند.
این مقام بلند پایه دولت چین در عین حال به مقام های دولت قزاقستان توصیه کرد، باید مراقب دخالت برخی قدرتهای بزرگ در آسیای مرکزی و اقدام آن ها برای برهم زدن امنیت این منطقه باشیم.
اظهارات وزیر دفاع چین نزدیک به سه ماه پس از بروز اعتراضات گسترده مردمی در قزاقستان مطرح شده است. مردم قزاقستان در اعتراض به افزایش بهای گاز مایع مصرفی خودروها در این کشور، از روز دوم ژانویه در 20 شهر این کشور به برگزاری تظاهرات ضد دولتی اقدام کردند.
این تظاهرات که در ابتدا صرفا در اعتراض به افزایش بهای سوخت خودروها آغاز شده بود، در مدت کوتاهی با حضور شماری از نیروهای افراطی از دیگر جمهوری های آسیای مرکزی به شهرهای مختلف قزاقستان تشدید شد. متعاقبا تشدید اعتراض های مردمی، قاسم ژامرت تاکایف، رئیس جمهوری قزاقستان از نقش دخالت های خارجی به ویژه آمریکا و بریتانیا و یک کشور منطقه پرده برداشت.
رئیس جمهوری قزاقستان اعلام کرد، بر اساس اعتراف شماری از معترضین بازداشت شده که اکثر آن ها از اتباع غیربومی قزاقستان بوده اند، دخالت های برخی از کشورهای غربی در این اعتراض ها اثبات شده است. در همین ارتباط ، مقام های دولت قزاقستان نیز از دستگیری اتباع وابسته به جریان های اعتراضی چند کشور آسیای مرکزی به ویژه قرقیزستان، ازبکستان و حتی افغانستان در صفوف معترضین قزاق تاکید کردند.
با توجه به این سابقه، وزیر دفاع چین در جریان سفر به قزاقستان تلاش کرده است تا از نقش دولت های غربی به منظور تغییر دولت های آسیای مرکزی و روی کار آوردن دولت های وابسته به خود در کشورهای این منطقه افشاگری کند. این واقعیت را نباید نادیده گرفت که دولت های غربی با هدف ضربه زدن به روابط جمهوری های آسیای مرکزی با چین و روسیه، در صدد ایجاد انقلاب های رنگی در کشورهای این منطقه هستند.
به همین دلیل ، وزیر دفاع چین در جریان سفر اخیر خود به قزاقستان در گفت و گو با مقام های قزاقستان، به افشاگری در ارتباط با اهداف امریکا اشاره کرده است. به گفته این مقام دولت چین، در جریان اعتراض های ماه ژانویه سال 2022 در قزاقستان، سه نیروی شیطانی شامل افراطگری، تروریسم و جداییطلبی در پشت اعتراضات مردم قزاقستان پنهان شده بودند.
در حقیقت باید گفت: افراط گری، تروریسم و جدایی طلبی سه اهرم آمریکا و حامیانش در آسیای مرکزی هستند. در صورت فقدان حمایت های دولت های مستقل منطقه، این سه اهرم شیطانی می توانند دولت های حاکم بر جمهوری های آسیای مرکزی را در مدت زمان کوتاهی به زیر بکشند.
به عبارت دیگر، این نیروهای شیطانی توان لازم به منظور ایجاد بی ثباتی در هر کدام از جمهوری های آسیای مرکزی را دارند. علی الخصوص که این کشورها با مشارکت در طرح های اقتصادی چین و روسیه، به منظور بهبود اوضاع اقتصادی و معیشتی ملت های خود تلاش می کنند.
در همین ارتباط ، آندره سرنکو کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به فعالیت های چند سال گذشته آمریکا در آسیای مرکزی، با برشمردن اهداف سوء و غیراصولی دولت های غربی به ویژه آمریکا، تصریح کرد: "انجام تغییرات در زمینه خروج نظامی آمریکا از افغانستان و به طور کلی منطقه، در وهله نخست به منافع چین ضربه خواهد زد."
در این زمینه می توان به طرح کمربند - جاده چین در آسیای مرکزی اشاره کرد. این طرح بین المللی شامل مجموعه ای از طرح های چینی است که به منظور ارائه فرصتی مناسب به دولت چین برای متنوع سازی سیستم حمل و نقل و تدارکات طراحی شده است.
بدیهی است که با اجرای این طرح بین المللی، اقتصاد کشورهای این منطقه با کمک چین شکوفا خواهد شد. موضوعی که با نگرانی دولت های غربی علی الخصوص امریکا دنبال می شود. اجرای موفق این طرح بزرگ می تواند کشورهای آسیای مرکزی را از کمک های آمریکا و دیگر دولت های غربی بی نیاز کند.
شرکت های دولتی و خصوصی جنوب شرقی آسیا برای انتقال مواد اولیه به قلمرو چین و انتقال کالاهایی از این کشور به کشورهای دیگر، به مسیر طرح کمربند - جاده نیاز دارند. بدیهی است که چنین فعالیتهایی، موجبات نگرانی سیاستمداران تنگ نظر آمریکایی را درپی داشته است. برخی افشاگری ها حاکی از ان هستند که دولت آمریکا از طریق نظامی و مالی به منظور دستیابی به اهداف نامشروع خود در آسیای مرکزی و جمهوری های همسایه روسیه همچنان تلاش می کند. به همین دلیل دولت های آسیای مرکزی می بایست مراقب تحرکات آمریکا و عوامل وابسته به جریان غربگرایی و همچنین ترک گرایی در منطقه باشند.
نویسنده: محمد علی طالبی
115