ایران پرس: دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا با توجه به وعده های انتخاباتی خود و توافق امریکا و طالبان در فوریه 2020 خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را قبل از موعد مقرر کلید زده است.

سید رضا میرطاهر- اکنون وزیر خارجه آمریکا از تعیین موعدی برای اتمام روند خروج و در عین حال تهدید روسیه سخن می گوید.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که طبق توافق نامه دوحه تا ماه مه سال 2021 ارتش آمریکا از افغانستان خارج می‌شود. وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: "ما با طالبان توفق‌نامه امضا کردیم و نظامیان مستقر در افغانستان را به صفر می‌رسانیم. ما نیروهای خود را از آنجا بیرون می‌بریم. امکان دارد ماه مه سال 2021 این اتفاق بیفتد."

به نظر می رسد اظهارات پمپئو پاسخی به دغدغه های اصلی کنگره آمریکا درباره وضعیت نیروهای آمریکایی در افغانستان است.

ترامپ خواهان آن است که در چارچوب اجرایی شدن توافق بین آمریکا و طالبان، نیروهای آمریکایی به صورت تدریجی از افغانستان خارج شوند و این روند از چندی قبل آغاز شده است.

با وجود اینکه نظامیان امریکایی براساس توافق با طالبان تا ۱۳ ژوئیه 2020 برای خروج از افغانستان فرصت داشتند، اما واشنگتن روند کاهش نیروهای خود را از این کشور از مدتی قبل از آن آغاز کرد.

طبق این توافق قرار است که آمریکا طی 18 ماه به مرور نظامیان خود را از افغانستان خارج کند تا یکی از شروط مهم طالبان برای تحقق صلح در افغانستان تحقق یابد.

طالبان گرچه حملات خود علیه نیروهای خارجی مستقر در افغانستان را پس از امضای توافق 29 فوریه در دوحه با آمریکا متوقف کرده اما با این حال حملات خود علیه نیروهای افغان را افزایش داده است. طالبان مدعی است که در افغانستان دولتی وجود ندارد و توقف جنگ با آمریکا شامل نیروهای افغان نمی‌شود؛ بنابراین برای پایان درگیری‌ها با آن‌ها به توافق دیگری نیاز است.

آغاز خروج نظامیان آمریکا از افغانستان؛ آینده نامعلوم

 

همین مساله موجب تداوم حملات طالبان به نیروهای افغان شده و دولت افغانستان نیز این مساله را مانعی برای اجرای مراحل دیگر توافق آمریکا و طالبان می داند.

با این حال آمریکا که حدود بیست سال است در باتلاق افغانستان گرفتار شده، عملا چندان توجهی به این مساله نداشته و روند خروج نیروهای خود از این کشور جنگ زده را بدون توجه به اوضاع و شرایط امنیتی ادامه داده و با توجه به اظهارات پمپئو قصد دارد تا مه 2021 آن را به اتمام برساند. 

به گفته «بیل راجیو» کارشناس سیاسی هندی: طالبان توافق با آمریکا را به عنوان «توافق پایان اشغال» می‌داند. آمریکا می‌خواهد از افغانستان خارج شود و تسلیم همه خواسته‌های طالبان شده است.

مساله دیگری که وزیر خارجه آمریکا در اظهارات خود مطرح کرد، درباره نقش روسیه در افغانستان بود. پمپئو با ادعای پیشنهاد جوایزی از سوی روسیه به طالبان برای کشتن نظامیان آمریکایی گفت: ما به روسیه هشدار داده‌ایم ایجاد تهدید برای امنیت نظامیان آمریکایی در افغانستان را نمی‌پذیریم.

به نظر می رسد مقامات ارشد آمریکایی درصددند با متهم ساختن روسیه به دخالت در افغانستان و به ویژه همکاری مسکو با طالبان برای کشتن نظامیان آمریکایی محملی برای ناکامی های خود دراین کشور بیابند. این موضع گیری ضد روسی در حالی ابراز شده که در کنگره آمریکا نیز قانونگذاران خواهان شدت عمل علیه مسکو و به ویژه تحریم آن به دلیل ادعای جایزه مسکو برای کشتن نظامیان آمریکایی توسط طالبان شده اند.

این در حالی است که پس از توافق آمریکا و طالبان، از ماه آوریل 2020 تاکنون، هیچ نظامی آمریکایی به دست طالبان کشته نشده و شمار نظامیان آمریکایی از 13 هزار به 8600 نفر کاهش یافته است.

در عین حال این ادعا با واکنش منفی و تکذیب شدید از سوی طالبان و روسیه و حتی ترامپ مواجه شده است.

ترامپ گفته است او و مشاوران نزدیکش به هیچ وجه درجریان اطلاعاتی درباره گزارش‌های مربوط به "حملات ادعایی" به نظامیان آمریکایی در افغانستان با حمایت روسیه در سال گذشته قرار نگرفته‌اند.

روسیه براین گمان است که هدف اصلی مطرح کنندگان این ادعا، تخریب هر چه بیشتر روابط مسکو و واشنگتن و نیز یافتن بهانه ای جدید برای تشدید فشارهای ضد روسی از جانب آمریکا و در عین حال اقدامی از سوی دموکرات‌ها برای تخریب وجهه ترامپ در فاصله مانده تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر 2020 با نشان دادن وی به عنوان آلت دست روسیه است. 

«زمیر کابولوف» نماینده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه در امور افغانستان اعلام کرد: مسکو گزارش‌های رسانه‌ای ادعایی درباره ارائه پیشنهاد مالی به طالبان برای کشتن نظامیان آمریکایی را بخشی از «دعوای سیاسی داخلی در ایالات متحده آمریکا» می‌داند، چرا که طرف‌هایی که در آمریکا علاقه‌مند به حضور نظامی این کشور در افغانستان هستند از اخبار جعلی برای توجیه شکست شان در افغانستان استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید:

هشدار طالبان به پایبند نبودن آمریکا به توافقنامه صلح

دیدار نمایندگان گروه طالبان و آمریکا در افغانستان

<a href="https://farsi.iranpress.com/america-i183287">آغاز خروج نظامیان آمریکا از افغانستان؛ آینده نامعلوم</a>