در این نشست دو روزه، راهکارهای گسترش همکاری دو جانبه در حوزههای سرمایه گذاری، تجاری، مالی و بانکی، گمرک و مسایل مرزی، ارتباطات، انرژی و محیط زیست، کشاورزی، امنیت غذایی و بهداشت، علمی و آموزشی و فرهنگ و گردشگری بررسی میشود.
مناسبات اقتصادی ایران و چین بر مبنای تنوعبخشی به روابط است که در آن اهدافی همچون؛ دسترسی به بازارهای جدید، توسعه همکاریهای بینالمللی، ارتقای تولید و شکلگیری تجارت دوسویه پیشبینی شده است.
موقعیت ویژه ایران در غرب آسیا با برخورداری از شبکه حمل و نقل ریلی گسترده و اتصال آن با کشورهای منطقه و دسترسی به آبهای آزاد بینالمللی در دریای عمان و خلیج فارس، از مزیتهایی است که ایران را به حلقه اصلی ترانزیتی در منطقه تبدیل کرده است.
مسیر تجاری ایران در واقع مهمترین حلقه ارتباط راه خشکی و دریایی با جاده تاریخی ابریشم است که میتواند نقش مهمی در مسیر گسترش همکاریها ایفا کند. این موقعیت ویژه اهمیت توسعه روابط تجاری ایران و چین را مضاعف کرده است. با توجه به این موقعیت؛ دوکشور رسیدن به مبادلات تجاری 60 میلیارد دلاری در سال را هدفگذاری کردهاند.
علاوه بر این جنبه از مناسبات اقتصادی، چین یک بازار بزرگ مصرف انرژی است. به همین دلیل در حال حاضر نفت، گاز و پتروشیمی در صدر اولویت صادراتی تهران به پکن قرار دارد.
نیاز چین به بازار نفت ایران
"اندری یو" مدیر دفتر بینالمللی فدراسیون صنعت نفت و مواد شیمیایی چین میگوید: شرکتهای چینی در هر شرایطی به نفت ایران نیاز دارند و به خرید آن ادامه میدهند. این یک روال عادی میان ایران و چین است و ارتباطی به آمریکا ندارد.
«شی جین پینگ» رئیسجمهوری چین نیز در جریان سفر اخیر «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی به این کشور تاکید کرد: «وضعیت بینالمللی و منطقهای هرچقدر تغییر کند، عزم چین برای ایجاد یک رابطه جامع استراتژیک با ایران تغییری نخواهد کرد».
پایان عصر انحصار اقتصادی آمریکا
اکنون در عصر جدیدی زندگی میکنیم که انحصار اقتصادی آمریکا در جهان شکسته شده است و واشنگتن قادر به تغییر این واقعیت نیست. دورهای که در آن ازدست دادن بازار آمریکا به معنای نابودی کشورهایی مانند چین بود، مدتهاست که سرآمده است.
"لی کوی ون" Li kui wen مدیر تحلیل آماری سازمان گمرک چین، رشد مبادلات اقتصادی را نشانهای از رشد و افزایش همکاریها با ایران دانسته و تصریح میکند: پکن مخالف یک جانبهگرایی اقتصادی آمریکا یا هر کشور دیگری است و قوانین داخلی این کشور برای چین اهمیتی ندارد.
همانگونه که «فرهاد دژپسند» وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران تاکید کرده است، برنامههای متعددی برای توسعه روابط اقتصادی ایران و چین وجود دارد و باید تلاش کرد روابط ایران و چین در حوزههای تجاری، سرمایهگذاری و علم و فناوری توسعه یابد. در این راستا؛ یکی از اهداف این نشست رایزنی برای انعقاد قرارداد دو جانبه پولی و مالی و رفع مشکلات بانکی بین است؛ تا از این طریق دوطرف بتوانند معاملات خود را با ارز ملی دو کشور انجام دهند.
در این راستا؛ در پایان اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و چین، چند سند مربوط به نتایج این اجلاس به امضای مسئولان اقتصادی دو کشور خواهد رسید. دستاوردهای اقتصادی هفدهمین کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و چین در روزهایی که آمریکا و متحدان منطقهایاش تلاش میکنند تا مناسبات ایران با شرکای اقتصادیاش را محدود کنند، قطعا تاثیری راهبردی بر روابط رو به گسترش دو کشور دارد. 142/118
نویسنده: جمشید امینزاده
بیشتر بخوانید:
دژپسند: ایران و چین آماده افزایش مبادلات تجاری خود به سطح قابل قبول هستند
دژپسند: مبادلات مالی چین و ایران با پول ملی انجام می شود