"کیم هیوک چول" قرار است برای دیدار با همتای آمریکای خود پیش از دومین نشست میان "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا و "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی از چین راهی ویتنام شود.
سه روز پیش هم "کیم چانگ سونگ" رئیس دفتر "کیم جونگ اون" برای رایزنی در مورد مسائل امنیتی و پروتکلها با تیم آمریکایی پیش از برگزاری نشست "ترامپ" و "کیم جونگ اون" به ویتنام سفر کرده بود.
آمریکا اعلام کرده است، دومین نشست "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی و "دونالد ترامپ" رییس جمهور آمریکا قرار است در اواخر فوریه 2019 در ویتنام برگزار شود. دور نخست مذاکرات ترامپ و کیم ژوئن 2018 در سنگاپور برگزار شد.
دیدار فرستاده ویژه کره شمالی از چین در شرایطی که گفت وگوهای کیم جونگ اون و دونالد ترامپ در پیش است برای تبادل نظرپیونگ یانگ و پکن درباره این مذاکرات مهم ارزیابی شده است.
چین که از دیرباز در فهرست حامیان سیاسی کره شمالی قرارداشته است، نقطه اتکای مقامات این کشور درنظام بین المللی است. قرابتهای ایدئولوژیک کره شمالی و چین براساس نظام کمونیستی که البته این دو کشور تا حدودی از مبانی و مظاهر چنین نظامی فاصله گرفته اند، موجب شده تا همچنان پکن و پیونگ یانگ به خصوص در مواجهه با آمریکا، به وحدت و اتخاذ مواضع مشترک روی آورند.
اگر چه چین در سال های اخیرقطعنامههای پیشنهادی شورای امنیت سازمان ملل برای تحریم کرهشمالی را وتو نکرد، اما به اجرای این قطعنامهها چندان پایبند نبود و همواره پکن از سوی واشنگتن به نقض تحریمها ضد پیونگ یانگ متهم بوده است.
با شروع روند گفت وگوهای آمریکا و کره شمالی در چند ماه گذشته که چین آنرا به عنوان عاملی برای کاهش تنش در شبه جزیره کره به عنوان اقدامات ثبات سازدر منطقه همجوار می داند، پکن با حساسیت بیشتری این مذاکرات را دنبال کرده است.
"النورآلبرت"، پژوهشگر شورای روابط خارجی آمریکا بر این باور است: از آنجا که چین شریک اصلی و متحد بلامنازع کره شمالی است، وجود پیوندهای سیاسی، اقتصادی بین این دو کشور می تواند به حل بهتر مسئله کره شمالی کمک کند.
درمقابل، کره شمالی هم برای حضور موثردرمذاکرات با آمریکا، تلاش کرده از همفکری با چین برای پختگی مواضع خود در این گفتگوها استفاده کند.
تجربیات چین درمذاکرات بین المللی به خصوص در مواجهه با چالش های ناشی از سیاست آمریکا، این ظرفیت را برای پکن ایجاد کرده که بتواند به کره شمالی برای ورود به مذاکره با آمریکا نکاتی را توصیه کند که برای نتیجه بخشی آن تاثیر مهمی خواهد داشت.
چین که نگران توسعه نفوذ و حضور آمریکا در شرق آسیاست کاهش تنشهای این کشور با کره شمالی را درچارچوب تامین منافع ملی خود میداند و به همین دلیل است که ضمن تاکید بر لزوم تداوم مذاکرات بین واشنگتن و پکن برای بازگرداندن ثبات به شبه جزیره کره، دو کره را نیز به حل تنش و اختلافات دو جانبه ترغیب می کند.
از نظر دولت چین، با از بین رفتن زمینه حضور آمریکا در شبه جزیره کره در فضای پس از توافق نهایی بین پیونگ یانگ و واشنگتن و بهبود روابط دو کره، بخشی ازسازه کاخ سفید در اتخاذ راهبرد مهار پکن در راستای سند امنیت ملی آمریکا در قرن 21 دچار گسست میشود که میتواند برای پکن موفقیتی بزرگ باشد. 139/120
نویشنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
مذاکره مقامات نظامی امریکا و کره شمالی/ تحلیل -
واکنشهای ضدونقیض مقامات آمریکا به پیشنهاد مذاکره با کرهشمالی/ تحلیل
قاسمی: کرهشمالی در مذاکره با امریکا هوشیار باشد+ ویدئو
رزمایش هسته ای امریکا در آستانه مذاکره با کره شمالی/تحلیل