چهارمین انتخابات پارلمانی اسرائیل در دو سال اخیر روز 23 مارس برگزار شد و بار دیگر هیچ حزب و جریانی موفق به کسب اکثریت مطلق 61 کرسی نشده است.
از آنجایی که 52 نماینده کنست از نخست وزیری بنیامین نتانیاهو حمایت کردند، «رووین ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی اوایل آوریل بار دیگر نتانیاهو را برای تشکیل کابینه معرفی کرد.
نتانیاهو چهار هفته برای تشکیل کابینه جدید فرصت داشت. چهارم ماه می فرصت چهار هفتهای وی به پایان میرسد، اما کابینه تشکیل نشده است.
اکنون رئیس رژیم صهیونیستی چند گزینه پیش رو دارد:
گزینه نخست این است که دو هفته دیگر به نتانیاهو فرصت دهد. روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آحارونوت» نوشته است با توجه به سقوط یک پل در اسرائیل که 40 کشته و حدود 300 زخمی داشته، ممکن است نتانیاهو درخواست فرصت بیشتری کند و ریولین نیز با این درخواست مخالفت نکند.
با این حال، موضوع دادن یا ندادن فرصت بیشتر به نتانیاهو نیست چرا که روند تحولات در اسرائیل نشان میدهد نتانیاهو توان به دست آوردن رضایت احزاب دیگر و کسب موافقت 61 نماینده کنست را ندارد.
گزینه دوم این است که رئیس رژیم صهیونیستی مانند اقدامی که پس از انتخابات سپتامبر 2019 انجام داد، به کنست برای معرفی نخستوزیر جدید مأموریت دهد. در خصوص مؤثر بودن این گزینه نیز تردید زیادی وجود دارد، زیرا پیش از این زمانی که ریولین از کنست خواسته بود نخست وزیر جدید معرفی کند، اعضای کنست در این موضوع ناکام بوده و رای به انحلال پارلمان داده بودند.
گزینه سوم این است که ریولین یکی از رقبای نتانیاهو را برای تشکیل کابینه جدید معرفی کند. «یائیر لاپید» رئیس حزب «یش عتید» رقیب اصلی نتانیاهو است زیرا لاپید پیش از معرفی نتانیاهو، حمایت 45 نماینده کنست را داشته و در چهار هفته گذشته نیز تلاش زیادی انجام داده است تا موافقت برخی رهبران راستگرا که مخالف نتانیاهو هستند را به دست آورد.
گزارش رسانههای اسرائیلی نیز نشان میدهد لاپید که حزب تحت ریاست وی 18 کرسی را در اختیار دارد و «نفتالی بنت» رئیس حزب یمینا، که هفت کرسی را در انتخابات اخیر به دست آورد، برای نخست وزیری چرخشی به توافق رسیدهاند.
از این رو، ممکن است ریولین از لاپید و یا بنت برای تشکیل کابینه دعوت کند. در صورت توافق لاپید و بنت نیز مجموع حامیان آنها در پارلمان به 52 نماینده میرسد که برای تشکیل کابینه به حمایت 9 نماینده دیگر نیاز خواهند داشت که به نظر میرسد بر روی 10 نماینده عرب حاضر در کنست حساب باز کردهاند.
نکته پایانی اینکه، اگر هیچکدام از گزینههای ذکر شده به تشکیل کابینه جدید و پایان بنبست سیاسی در اسرائیل منجر نشود، این رژیم باید به سمت برگزاری پنجمین انتخابات پارلمانی حرکت کند که به منزله تکرار چرخه باطل دو سال اخیر است.
بر همین اساس، «یوحنا پلنسر» تحلیلگر مسائل اسرائیل معتقد است: "این بنبست، بزرگترین بحران سیاسی اسرائیل طی دهههای گذشته محسوب میشود."
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
نتانیاهو خواستار برگزاری انتخابات مستقیم برای تعیین نخست وزیر جدید شد