ایران پرس: کریدور شمال- جنوب با برخورداری از کاهش مدت زمان سفر تا ۲۰ روز و صرفه جویی در هزینه ها تا ۳۰ درصد گزینه ای برتر برای جایگزینی کانال سوئز در ترانزیت است.

مسدود شدن کانال سوئز در چند روز اخیر و خسارت روزانه ۹ میلیارد دلاری به اقتصاد دنیا ؛بحث های مرتبط با تجارت دریایی را بار دیگر مطرح کرده است .

«کاظم جلالی » سفیر ایران در روسیه ؛روز شنبه در توئیتی با طرح  پیشنهادی نوشت: « اتفاق اخیر نمایانگر آن است که با توجه به عبور سالانه بیش از یک میلیارد تن کالا از مسیر کانال سوئز باید مسیر جایگزین و کم ریسک تری را در نظر داشت و کریدور شمال- جنوب گزینه برتر است». 

کشتی کانتینربر Ever Given ؛متعلق به شرکت ژاپنی Shoei Kisen ، ۲۳ مارس در کیلومتر ۱۵۱ کانال سوئز در مسیر چین به روتردام به گل نشست. در نتیجه این حادثه، تردد در یکی از شلوغ ترین مسیرهای تجاری دریایی در جهان مسدود شد ؛بطوریکه  تعداد کشتی‌های در صف انتظار برای عبور از کانال سوئز به بیش از ۳۲۰ کشتی رسید.

کانال ۱۶۳ کیلومتری سوئز دریاهای مدیترانه و سرخ را به یکدیگرمتصل می کند و۱۰  تا  ۱۲درصد حمل و نقل دریایی در جهان ازاین آبراه صورت می گیرد. این کانال روزانه مورد استفاده ده‌ها کشتی قرار می گیرد که بدون دور زدن طولانی آفریقا از اروپا به آسیا و برعکس سفرمی‌کنند. یکی ازضرورت های  مهم در تجارت بین الملل  ، اطمینان از حمل ونقل کالا دربستری امن و کم ریسک است .

سرعت ؛ سهولت  و امنیت 3 مولفه ای هستند که  در تجارت و حمل و نقل کالا ، تعیین کننده است .

سواحل مکران و چابهار ازجمله نقاط مهم و استراتژیک در سواحل جنوبی  ایران است که برای حمل کالا در کریدور شمال - جنوب ویژگی مقرون به صرفه بودن را داراست .این کریدور که طول آن ۷۲۰۰ کیلومتر است مزایای چشم‌گیری برای مشارکت‌کنندگان در پروژه فراهم می‌آورد . یکی ازمزیت های  آن در مقایسه با دیگر مسیر‌های حمل‌ونقل و به‌خصوص کانال سوئز این است که با برخورداری از ویژگی حمل ونقل ترکیبی  زمان انتقال کالا را به نصف کاهش می دهد .

«عبدالرحیم کردی» مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در باره مزیت های این کریدور می گوید ؛" در مسیرهای حمل ونقل فعلی، راه های  تک ابزاری که از مبدا تا مقصد کالا فقط با یک وسیله درحرکت باشند، بسیار موردتوجه قرار دارند. این روش به لحاظ زمان و هزینه در فضاهای رقابتی دارای اهمیت است، زیرا بازار برای مقرون به صرفه بودن باید زمان و هزینه را بهینه کند. "

در حال حاضر علاوه بر جاده ابریشم جدید با مدیریت چین، کشور‌های اوراسیا با تقویت و توسعه حمل‌ونقل ‌بین‌المللی شمال-جنوب قصد وصل کردن کشور‌های جنوبی آسیا را به کشورهای شمالی و غربی اروپا دارند. به این ترتیب جریان عظیمی از کالاها به ‌زودی نه ‌تنها از شرق به غرب از طریق جاده ابریشم جدید، بلکه از شمال به جنوب نیز خواهد گذشت.

کریدور شمال جنوب با ظرفیت های قابل توجه خود با استفاده از مسیرهای  ترکیبی ؛ آبی ، ریلی و زمینی‌ سبب  افزایش سرعت و سهولت  جریان حمل‌ونقل و تجارت خارجی در منطقه اوراسیا شده  و از این جهت می‌تواند پاسخگوی  بخشی از نیاز‌های رو به افزایش حمل‌ونقل کالا باشد. 

در پرتوی کریدور جدید شمال-جنوب، کانال سوئز می‌تواند رشد حمل‌ونقل بار‌ها را تحمل کند.با در نظر گرفتن این مولفه ها و ظرفیت ها ؛کریدور شمال- جنوب  می تواند گزینه ای برتر برای جایگزینی کانال سوئز در ترانزیت باشد.

نویسنده: جمشید امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

کانال "سوئز" حداقل تا پایان هفته دیگر مسدود است

تداوم تلاش‌ها برای بازگشایی کانال سوئز

 کانال سوئز مسدود شد