«مون چونگ این»، افزود در حالیکه آمریکا پیش از مذاکرات «هانوی» برای حل مرحله به مرحله موضوع هسته ای در شبه جزیره کره اعلام آمادگی کرده بود، در مذاکرات هانوی به یک مرتبه تغییر موضع داد و برای دستیابی به یک توافق بزرگ، درخواست های افراطی را مطرح کرد.
سخنان این مشاور ویژه رییس جمهور کره جنوبی از یکسو موید صحت دیدگاه کره شمالی درباره چرایی شکست مذاکرات هانوی است. پس از این مذاکرات، وزیر امور خارجه کره شمالی اعلام کرد ترامپ پیشنهاد پیونگ یانگ را برای لغو بخشی از تحریم های کره شمالی در مقابل تخریب قسمتی از تاسیسات هسته ای این کشور نپذیرفته است.
به گفته پیونگ یانگ؛ ترامپ با زیاده خواهی، خواستار تعطیلی و تخریب تمام تاسیسات و مواد هسته ای کره شمالی در مقابل لغو آرام و تدریجی تحریم ها بوده است.
اکنون که دو هفته از مذاکرات بی نتیجه هانوی می گذرد،حتی خود آمریکایی ها هم اذعان می کنند که ترامپ بر خلاف ادعاهای قبلی خود، او در مذاکرات ویتنام راه اسلاف خود را در پیش گرفته بود.
«دیوید سینگر» کارشناس مسایل هسته ای در روزنامه نیویورک تایمز نوشت: «اگرچه یک مقام آمریکایی پیشنهاد دولت ترامپ را به کره شمالی "پیشنهادی جاه طلبانه" توصیف کرده است اما این پیشنهاد، در اصل و اساس، همان معامله ای بود که آمریکا پیشتر طی ربع قرن گذشته آن را پیشنهاد داده و کره شمالی نیز همواره آن را رد کرده بود.»
در واقع آنچه باعث به گل نشستن چرخ مذاکرات آمریکا و کره شمالی در ویتنام شد همین رویکرد تکراری و منسوخ بود. این درحالیست که در ماههای گذشته ترامپ و تیم او بارها مدعی شده بودند که برای حل مساله هسته ای در شبه جزیره کره راهی متفاوت با روسای جمهور قبلی آمریکا در پیش گرفته اند.
انتقاد صریح مشاور ارشد رییس جمهور کره جنوبی از آمریکا معنای دیگری هم دارد و آن اینکه حدود 9 ماه پس از آغاز مذاکرات آمریکا و کره شمالی و گشایش های ایجاد شده در روابط سئول و پیونگ یانگ، کره جنوبی به این نتیجه رسیده است که انتظارات نامعقول آمریکا ممکن است به بازگشت تنش های گذشته در شبه جزیره کره منجر شود و این چیزی است که «مون جائه این» رییس جمهور کره جنوبی بارها آن را مغایر با منافع ملی سئول خوانده است.
از همین رو و همزمان با احتمال بازگشت آمریکا و کره شمالی به شرایط پیش از مذاکرات، تلاشهای کره جنوبی برای بازگرداندن طرفین به میز مذاکره دوچندان شده است.
وزارت وحدت کره جنوبی اوایل این هفته در گزارشی اعلام کرد:؟ «از زمان ناکامی و شکست مذاکرات «دونالد ترامپ» و «کیم جونگاون» در پایتخت ویتنام، سئول بارها از تمایل خود برای ایفای نقشی میانجیگرانه برای خروج این روند از بنبست سخن گفته است، اما درحالی که کره جنوبی این روزها بیشتر از گذشته به گشودن صفحات جدید در روابط با همسایه شمالیاش و حل مساله هسته ای این کشور تمایل نشان میدهد، کاملا روشن است که از دیدگاه کره جنوبی نیز مانع اصلی در مسیر این سیاست "انتظارات غیرمنطقی" و سیاست "همه یا هیچ" آمریکاست و این همان چیزی است که "مون چانگ این" مشاور ویژه رییس جمهور کره جنوبی گفته است. 118/114
نویسنده: محمود بلنداختر
بیشتر بخوانید:
تلاش سئول برای بازگرداندن کره شمالی به پای میز مذاکره با آمریکا/ تحلیل
تهدید آمریکا برای افزایش تحریمها علیه کره شمالی در سایه شسکت نشست هانوی