درهمین حال "تئودور لاکسین" وزیر خارجه فیلیپین با حمایت از طرح خروج نظامیان آمریکایی از آن کشور گفت: این تصمیم دوترته اقدامی مناسب و مورد ستایش است.
پایان دادن به حضور نظامیان آمریکایی در فیلیپین در سال های اخیر پس از هر بار تنش در روابط دو کشور مورد توجه محافل سیاسی و رسانه ای قرار داشته است.
در روزهای اخیر نیز پس آنکه آمریکا برای "رونالد روزا " سناتور فیلیپینی روادید سفر به آن کشور را صادر نکرد، رئیس جمهور فیلیپین تهدید کرد که پیمان نظامی با کاخ سفید را خاتمه خواهد داد.
از سه سال پیش که "دوترته"، قدرت را در فیلیپین بدست گرفت برنامه وی برای مقابله با قاچاقچیان مواد مخدر در این کشور برغم حمایت مردم فیلیپین با مخالفت و واکنش منفی دولت های غربی از جمله آمریکا قرار گرفته که در این مدت این مسئله به یکی از تنش های پایدار در روابط مانیل با واشنگتن تبدیل شده است.
اوج تنش های دوترته با کشورهای غربی زمانی بود که این کشورها وی را به محاکمه در دیوان کیفری بین المللی تهدید کردند.
کشورهای غربی، سرکوب قاچاقچیان در فیلیپین را محکوم کرده اند اما دوترته معتقد است که برای ایجاد محیط سالم برای زندگی شهروندان در این کشور باید به طور قاطع با قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر، مقابله کرد.
در چارچوب این فشارها، دولت آمریکا چند ماه پس از به قدرت رسیدن "دوترته" فروش 26 هزار قبضه سلاح به فیلیپین را متوقف کرد که رئیس جمهور این کشور واکنش تندی به آن داشت.
تصمیم غیرمتعارف دولت آمریکا برای عدم صدور ویزا برای یک سناتور فیلیپینی برای سفر به آن کشورسبب شده تا بار دیگر تنش در روابط دو جانبه افزایش پیدا کند و" دوترته" به همین دلیل تهدید کرده که با فسخ پیمان امنیتی دو کشور، به ادامه حضور نظامیان آمریکایی در فیلیپین خاتمه خواهد داد.
مسئله اخراج نظامیان آمریکایی از فیلیپین در سال های اخیر به خصوص پس از اقدامات ماجراجویانه و تنش آمیز کاخ سفید ضد آن کشور مورد توجه "دوترته" بوده است که تصمیم برای ممنوعیت استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی فیلیپین، لغو گشت های مشترک دریایی و رزمایش های مشترک دو کشور، پاسخ مثبت مانیل به پیشنهاد فروش سلاح توسط پکن و برنامه خرید تسلیحات از روسیه از پیامدهای تنش در مناسبات نظامی مانیل و واشنگتن بوده است. دولت آمریکا که به طور سالیانه کمک هایی را در اختیار دولت مانیل قرار می دهد، بارها تهدید کرده که این کمک ها را قطع می کند و در مقابل دوترته نیز تهدید اخراج نظامیان آمریکایی از کشورش را مطرح کرده است.
چنانچه دولت فیلیپین برنامه اخراج نظامیان آمریکایی را از آن کشور قطعی کند، دخالت های کاخ سفید در دریای چین جنوبی محدود می شود که در این صورت بی ثبات کردن فیلیپین از شیوه های مختلف از جمله حمایت از داعش در این کشور در دستور کار واشنگتن قرار می گیرد.
118/117
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
مخالفت مانیل با استقرار سامانه موشکی آمریکا در خاک فیلیپین/تحلیل
هشدار فیلیپین به آمریکا در خصوص سیاستهای این کشور در دریای چین جنوبی/ تحلیل