ایران پرس: تلاش اتحادیه اروپا برای دستیابی به اجماع در اجرایی کردن بسته تحریمی ششم روسیه همچنان ناکام مانده و مجارستان یکی از مخالفان اصلی این بسته است. دیپلمات‌های ارشد اتحادیه اروپا در نشست ویژه‌ روز یکشنبه خود، بر سر طرح مصالحه‌ ای که اتحادیه اروپا ورود نفت روسیه از طریق نفتکش‌ ها را ممنوع می‌ کند اما اجازه واردات از طریق خط لوله را می‌دهد، هم به بن‌بست رسیدند.

پیشنهاد اخیر گزینه ای بود برای مجارستان، اسلواکی و جمهوری چک که اجازه می‌دهد تا از طریق خط لوله 4 هزار کیلومتری دروژبا (1) که در دوران شوروی کشیده شده و با گذر از اوکراین به چند کشور اروپایی می رسد به خرید نفت روسیه ادامه دهند. مستثنی کردن خطوط لوله از تحریم های اتحادیه اروپا، باعث عدم تحریم یک سوم نفت صادراتی روسیه به اروپا می شود و منبع درآمد ارزشمندی را برای مسکو حفظ می کند.

اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا چند هفته قبل ممنوعیت کامل واردات نفت روسیه را تا پایان سال 2022 پیشنهاد کرد، با این همه اختلافات داخلی موجب ناکامی اتحادیه اروپا برای رسیدن به توافقی در این زمینه شده است. مجارستان به عنوان مخالف اصلی این طرح، به دلیل وابستگی شدید به نفت وارداتی از روسیه اعلام کرده که برای ارتقای پالایشگاه های خود به پنج سال زمان و میلیاردها یورو وام نیاز دارد. ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در حال حاضر مانع اصلی این اقدام شناخته می شود. این موضوع شکاف بین مجارستان و متحدان سنتی اش در اروپای مرکزی را عمیق تر کرده است. مخالفت مجارستان به معنای متوقف ماندن سایر اقدامات بسته تحریمی اتحادیه اروپا اجرایی از جمله تشدید محدودیت‌ ها بر بانک‌ های روسیه و مسدود کردن دارایی‌ ها و ممنوعیت سفر ده‌ها نفر از مقامات بلندپایه روس خواهد بود.

با توجه به عدم توافق سفرای اروپایی در نشست روز یکشنبه، این مساله نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل در روزهای دوشنبه و سه شنبه را تحت الشعاع قرار خواهد داد. قراراست در این نشست بررسی بسته تحریم‌ های جدید علیه روسیه که می‌ تواند شامل تحریم نفتی و برنامه‌ ای با هدف تسریع پایان دادن به وابستگی به سوخت‌ های فسیلی از جمله گاز روسیه باشد، بحث شود.

اکنون این امرآشکار شده که درباره تحریم نفتی روسیه و پیامدهای آن توافق نظری بین کشورهای اتحادیه اروپا وجود ندارد. در واقع برای آن دسته از این کشورها که به نفت روسیه وابسته هستند کنار گذاشتن آن و رفتن به دنبال منابع جایگزین نفتی کار آسانی نخواهد بود و به ویژه در کوتاه مدت و حتی درمیان مدت خسارات زیادی را متوجه اقتصاد آنها خواهد کرد. موضع گیری منفی مجارستان و پیش از این اسلواکی دراین زمینه و تصریح به اینکه تحریم نفتی روسیه موجب ویران شدن اقتصاد اروپا خواهد شد اشاره به همین امر دارد. بدین ترتیب اکنون اروپا بر سر دو راهی انتخاب منافع اقتصادی خود و تداوم واردات نفت و گاز از روسیه در راستای رونق و رشد اقتصادی و جلوگیری از وارد آمدن خسارات و زیان های شدید به این کشورها و یا همراهی با آمریکا در راستای اهداف ژئوپولیتیکی کلان غرب یعنی مقابله با قدرت های بین المللی خواهان تغییر نظم کنونی به ویژه روسیه و در وهله بعدی چین قرار گرفته است.

به نظر می رسد به رغم همراهی و هم نوایی اتحادیه اروپا با آمریکا دراعمال تحریم های گسترده و همه جانبه علیه روسیه اما این نهاد اروپایی در اجرایی کردن بسته ششم تحریمی خود که از جمله شامل تحریم نفتی روسیه است با ناکامی آشکار مواجه شده است. این درحالی است که اوکراین بشدت خواهان تصویب این تحریم است تا منابع مالی مسکو برای پیشبرد جنگ اوکراین با اختلال عمده ای مواجه شود. تداوم اختلاف بر سر تحریم نفتی روسیه در اتحادیه اروپا موجب هشدارهای جدی درباره تبعات این مساله شده است. رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان در یک کنفرانس خبری گفت: پس از حمله روسیه به اوکراین، ما دیدیم که وقتی اروپا متحد باشد چه اتفاقی می‌افتد... اما اکنون نشانه های فروپاشی اتحادیه اروپا بیش از هر زمان دیگری بروز کرده است. درواقع در داخل اتحادیه اروپا صف بندیی شکل گرفته که در آن برخی کشورهای عضو این اتحادیه حاضر به قربانی کردن منافع ملی خود در راستای منافع و اهداف کلان آمریکا نیستند. ضمن اینکه از دیدگاه این کشورها تشدید تنش ها با روسیه در ابعاد اقتصادی، انرژی و امنیتی و نظامی را امری مخاطره آمیز برای امنیت اروپا تلقی می کنند.

1- Druzhba pipeline

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115