ایران پرس: حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان در مصاحبه ای اظهار داشت که آمریکایی‌ها ۲۰ سال افغانستان را اشغال کردند و این کشور را به سمت نابودی و ویرانی زیرساخت‌ها بردند.

حسن کاظمی قمی نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان در مصاحبه ای گفت: آمریکایی‌ها ۲۰ سال افغانستان را اشغال کردند، این کشور را به سمت نابودی و ویرانی زیرساخت‌ها بردند و کشتارهای وسیعی انجام دادند.

وی به مصادیق مختلف این مساله اشاره کرد و گفت: آن‌ها یک دولتی را روی کار آوردند که ناکارآمد بود و جدای از اینکه فساد مالی داشت؛ آمریکایی‌ها اجازه ندادند که یک ارتش حرفه‌ای در افغانستان شکل بگیرد. یعنی دولت و ارتشی که کاملاً وابسته  به خود آمریکایی‌ها باشد تا حضورشان را توجیه کنند.

وی افزود: در حوزه فرهنگی و اجتماعی هم آنها متاسفانه کارهایی انجام دادند که یک کشوری که اسلامی است و جامعه مذهبی سنتی دارد را تبدیل کردند به جامعه‌ای با فرهنگ لیبرالیستی، البته خیلی از مردم پذیرای این مسئله نبودند.

نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان تاکید کرد: عامل به وجود آوردن بخش قابل توجهی از ناامنی‌های داخل افغانستان خود آمریکایی‌ها بودند. زمینه‌سازی ورود گروه‌های تروریستی باز کاری بود که آمریکایی‌ها در طول این ۲۰ سال انجام دادند.

آمریکایی‌ها با تروریسم نجنگیدند

کاظمی قمی گفت : آمریکایی‌ها در هیچ‌کجا با تروریسم نجنگیدند، حتی بعد از فرار آمریکایی‌ها از داخل افغانستان، شما شاهد پدیده ظهور داعش هستید. همین الان با کمکی که آمریکایی‌ها انجام می‌دهند بخشی از مدیران و فرماندهان داعش از مناطقی که به صورت گریز و فرار مستقر هستند به سوریه و عراق می‌روند و از آنجا به داخل افغانستان و یمن آورده می‌شوند.

انتقادات شدید نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در امور افغانستان با توجه به واقعیات مربوط به اشغال نظامی 20 ساله افغانستان توسط آمریکا وشرکای غربی آن معنا پیدا می کند.

آمریکا در دوره ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش پس از حملات 11 سپتامبر2001 به بهانه به اصطلاح مبارزه جهانی با تروریسم و سرنگون کردن حکومت طالبان که آن را متهم به همدستی با القاعده کرده بود به افغانستان حمله و آن را اشغال کرد.در اوج این اشغال در سال 2011حتی شمار نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور به بیش از 140 هزار نفر رسید. با این حال حضور نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور جنگزده ظرف 20 سال گذشته حاصلی جز افزایش ناامنی، فقر، تولید و قاچاق مواد مخدر و گسترش تروریسم نبوده است.

کاظمی قمی می گوید: یکی از پدیده‌های شوم دوره اشغال آمریکا مسئله گسترش مواد مخدر بود. وقتی که آمریکایی‌ها آمدند تولید مواد مخدر در آن سال حدود ۲۰۰ تن بود. البته سال قبل‌ از آن ۲ هزار تن بود اما در دوره آمریکایی‌ها به ۱۰ هزار تن رسید. در طول این ۲۰ سال، حجم معتادان افغانستان رقم حدود یک‌دهم از جمعیت را شامل شد.

مساله مهمی که در اواخر حضور نظامی آمریکا و هم پیمان های آن در افغانستان رخ داد خروج مفتضحانه و در واقع فرار نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان بود که موجب بروز خلاء قدرت فروپاشی دولت مرکزی افغانستان، و رشد دوباره گروه داعش در این کشور جنگزده شد. در واقع با قدرت گرفتن دوباره طالبان و توافق صلحی که دولت ترامپ با آن در دوحه در فوریه 2020 منعقد کرد، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به ناچار و بدون کسب هیچ دستاوردی به این اشغالگری که با ناکامی به مراتب بدتر از جنگ ویتنام همراه بود، پایان داد. وی فرمان خروج نیروهای آمریکایی را تا اوت 2021 صادر کرد که در نهایت به شکل فرار عجولانه نیروهای غربی از این کشور پایان یافت.

اکنون با تسلط طالبان بر افغانستان که هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته است وضعیت مردم افغانستان دچار وخامت فزاینده ای شده است.

سازمان ملل و نهادهای مرتبط با آن بارها در باره وضعیت فاجعه بار اقتصادی ، اجتماعی و انسانی افغانستان هشدار داده اند. در عین حال گروه تروریستی داعش نیز که از چند سال قبل فعالیت خود را در این کشور آغاز کرده با توجه به خلا امنیتی و ناکارآمدی طالبان در تامین امنیت، دامنه حملات خود را به ویژه علیه شیعیان افغانستان گسترش داده است. همه این مسائل ناشی از اقدام آمریکا در اشغال 20 ساله افغانستان بوده است که هیچ نتیجه مثبتی برای مردم افغانستان به همراه نداشته بلکه صرفا موجب افزایش ویرانی و ناامنی و فقر و اعتیاد در آن شده است.ضمن اینکه واشنگتن هنوز مایل نیست که اوضاع افغانستان سامان پیدا کند. 

آمریکایی‌ها نمی‌گذارند افغانستان به سمت ثبات پایدار و امنیت برود

کاظمی قمی می گوید: آمریکایی‌ها نمی‌گذارند افغانستان به سمت ثبات پایدار و امنیت برود. آمریکایی‌ها از اینکه اگر افغانستان به سمت یک سازندگی پیش برود، یعنی از حضور کشورهای رقیب آمریکا در افغانستان مانند چین، روسیه و حتی جمهوری اسلامی ایران، نگران هستند.

119

نویسنده:سیدرضا میرطاهر