تعلیق فروش تسلیحات آلمانی به ترکیه با توجه به اختلافات فزاینده بین این دو عضو ناتو و افزایش انتقادات متقابل علیه طرف دیگر صورت گرفته است.
اختلافات آلمان و ترکیه شامل دیدگاههای کاملا متضاد برلین و آنکارا درباره اصلاحات قانون اساسی ترکیه، انتقاد از نحوه برخورد دولت ترکیه با عوامل و حامیان کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016، جلوگیری دولت آنکارا از بازدید نمایندگان آلمانی از پایگاههای نظامی ترکیه که نظامیان آلمانی در آنها مستقر هستند و نیز بازداشت شماری از فعالان حقوق بشری و اتباع آلمانی در ترکیه است که آخرین مورد آن بازداشت زوج آلمانی - ترک در استانبول بود.
قبل از آن یعنی در اواخر اوت نیز هم یک زوج دو تابعیتی آلمانی - ترکیه ای دیگر دستگیر شده بودند، اما اختلاف اصلی برلین و آنکارا در واقع به موضع گیری آلمان در قبال کودتای 15 ژوئیه و تحولات پس از آن باز می گردد.
دولت ترکیه، آلمان را حامی کودتاچیان و طرفداران فتح الله گولن رهبر تبعیدی مخالفان دانسته و از همکاری نکردن آلمان در محدود سازی و کنترل هواداران وی ناراضی است و از اهرمهای خود بویژه مساله پناهجویان علیه اتحادیه اروپا و آلمان استفاده می کند.
در مقابل کشورهای اروپایی به ویژه آلمان، دولت ترکیه را متهم کرده اند که از کودتای نافرجام ژوئیه 2016 در این کشور برای تسویه حساب با مخالفان سیاسی اش استفاده می کند.
مساله دیگر دیدگاه منفی دولت آلمان در باره مسیر تحولات سیاسی در ترکیه بویژه اصلاح قانون اساسی از طریق برگزاری همه پرسی است. از دیدگاه آلمانی ها بویژه احزاب چپ گرا مانند حزب سوسیال دموکرات و حزب چپ ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن ،پس رفت بزرگی در دموکراسی ترکیه محسوب می شود.
آنکارا بارها برلین را به نازیسم و پناه دادن به دشمنان ترکیه بویژه (پ ک ک) و حمایت از گروه های تروریستی متهم کرده است، برلین نیز ترکیه را به نقض حقوق بشر و دوری از معیارهای اتحادیه اروپا متهم و به توقف روند مذاکرات عضویت و تحریم اقتصادی تهدیدمی کند. هم چنین ممانعت دولت ترکیه از بازدید نمایندگان پارلمان آلمان از پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه باعث شد تا در نهایت دولت آلمان مبادرت به انتقال نظامیان این کشور به پایگاهی نظامی در اردن نماید.
ضمن اینکه ادامه بازداشت اتباع آلمانی در ترکیه نیز به وضعیت ناهنجار کنونی بین آلمان وترکیه دامن زده است.
«مصطفی رنجبرمحمدی» نویسنده سایت الوقت معتقد است:
حوادث اخیر به آلمان نشان داد که در مورد مسئله عضویت ترکیه، باید بیش از پیش احتیاط نماید.
مجموع این مسائل باعث شده تا نگاه آلمانی ها به ترکیه روز به روز بدبینانه تر شود و بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد که فشار آلمان به آنکارا و تلاش آن برای کنار گذاشتن ترکیه از مسیر عضویت در این نهاد اروپایی افزایش یابد.
«پیتر فیلیپ» کارشناس سیاسی آلمانی نیز ضمن بعید خواندن حضور ترکیه در اتحادیه اروپا، بر لزوم تغییر لحن سیاستمداران آنکارا تاکید کرد.
می توان پیش بینی کرد که با ادامه روند کنونی، موضع برلین درباره آنکارا سخت تر شود و بدین ترتیب روند واگرایی بین دو کشور شتاب بیشتری گیرد.116/111
بیشتر بخوانید:
آنکارا: اتباع ترکیه در سفر به آلمان مواظب حمله نژادپرستان باشند
مخالفت کشورهای اروپایی با درخواست آلمان برای قطع مذاکرات با ترکیه
ادامه تنش میان ترکیه و آلمان/ اردوغان: آلمان به تروریستها کمک میکند