جدیدترین اقدام در این زمینه برپایی همه پرسی ممنوعیت برقع در سوئیس است که با واکنش منفی تشکل های اسلامی مواجه شده است.
تشکل های اسلامی در سوئیس با اعلام روز سیاه برای مسلمانان، ممنوعیت استفاده از برقع را نوعی تبعیض علیه زنان دانستند. بسیاری زنان مسلمان سوئیس نیز این همه پرسی را محکوم کرده و تاکید کرده اند که پوشیدن نقاب یا برقع برای آنها فقط یک تصمیم شخصی و نه اقدامی نمادین برای ابراز به جهان خارج است.
«اینس الشیخ» سخنگوی گروه زنان مسلمان حامی زنان روسری در این باره گفت: "متن این قانون علاوه بر بی فایده بودن، نژادپرستانه و تبعیض آمیز است."
در همه پرسی که روز یکشنبه هفتم مارس برگزار شد، مردم سوئیس به قانون ممنوعیت استفاده از برقع در اماکن عمومی رای دادند. بر اساس نتایج این همه پرسی، 52 درصد از رای دهندگان به ممنوعیت پوشش برقع جواب آری و 48 درصد به آن پاسخ منفی دادند.
این ممنوعیت به این معنی است که هیچ زنی نمی تواند صورت خود را به طور کامل در ملاء عام بپوشاند. پیشنهاد همه پرسی از طرف حزب راست گرای «پوپولیست مردم سوئیس» مطرح شد؛ حزبی که یک دهه پیش هم مسئول ممنوعیت ساخت مناره های مساجد در این کشور بود.
در پیشنهاد این حزب به طور شفاف از برقع و یا روبنده نام برده نشده بود ولی مشخص بود که هدف آن زنان مسلمان است. پوسترهای این همه پرسی با عنوان «اسلام رادیکال را متوقف کنید!» و «جلوی افراط گرایی را بگیرید!» با تصویر زنی با نقاب سیاه در شهرهای سوئیس نصب شده بودند.
در مقابل، مخالفان این همه پرسی در پوسترهای خود نوشته بودند «نه به قانون پوچ، بی فایده و اسلام هراسانه ضد برقع».
دولت سوئیس با این اقدام مخالف بود، اما دلیلی که در این زمینه آورده نه نقض آزادی های اساسی و حقوق بشر بلکه در واقع سود و منفعت بود. دولت می گوید این یک مشکل اساسی سوئیس نیست و می تواند به گردشگری آسیب برساند.
تلاش اسلام ستیزان اروپایی برای مقابله با مظاهر اسلامی
ممنوعیت برقع در سوئیس در واقع گام دیگری از جانب اسلام ستیزان در اروپا در راستای مقابله با مظاهر اسلامی و تشدید فشارها علیه مسلمانان ساکن این قاره محسوب می شود.
به گفته «نصرتالله تاجیک» کارشناس سیاسی، روند به نحوی شده که جوامع مسلمان اگر پیش از این در غرب احساس امنیت داشتند، اکنون چنین احساسی را ندارند و تحت فشار اسلام هراسی هستند.
قبل از این نیز استفاده از برقع در برخی کشورهای اروپایی مانند اتریش، هلند، بلژیک، آلمان، بلغارستان و فرانسه ممنوع شده بود. فرانسه که اقدامات اسلام ستیزانه در آن به شدت جریان دارد، اولین کشور اروپایی بود که قانون ممنوعیت پوشاندن چهره در اماکن عمومی را در سال 2011 به تصویب رساند.
با این حال دیوان حقوق بشر اروپا در سال 2014 این قانون را رد کرد چرا که آن را برخلاف آزادی پوشش مذاهب تشخیص داد. در چند سال گذشته صدها زن مسلمان در فرانسه بخاطر نقض این قانون بازداشت و جریمه شدهاند. در واقع اکنون مسلمانان در کشورهای غربی شاهد انواع اقدامات اسلام ستیزانه و آزار و خشونت مستمر علیه خود هستند.
این اقدامات در کنار گسترش پدیده اسلام هراسی و نیز ایجاد ترس از مسلمانان توسط رسانه های غربی باعث بوجود آمدن فضایی منفی علیه اسلام و معتقدان به آن در این کشورهای مدعی آزادی و حقوق بشر شده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
اقدام جدید اسلام ستیزانه در فرانسه