از زمان آغاز این حمله در ۲۴ فوریه مساله قطع وابستگی کشورهای اتحادیه اروپا به واردات انرژی از روسیه بیش از پیش مطرح شده است.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درپایان این نشست به رسانهها گفت: «وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا هنوز تصمیمی دربارە محدودیتهای احتمالی واردات نفت از روسیه اتخاذ نکردەاند.»
وی تاکید کرد که "تمام گزینهها از جمله تحریم نفت و گاز روی میز است، در واقع مهم است که هر چه سریعتر وابستگی اتحادیه اروپا به انرژی روسیه کاهش یابد. گسترش استفادە از انرژیهای تجدیدپذیر به این استقلال استراتژیک کمک میکند.»
عدم توافق وزیران خارجه کشورهای اتحادیه اروپا درباره تحریم نفتی روسیه با توجه به واقعیات چندی معنا پیدا می کند. مساله نخست در این زمینه در این زمینه کشورهای اتحادیه اروپا این است که مساله افزایش قابل توجه هزینه های زندگی شهروندان اروپایی به دلیل تحریم های گسترده علیه روسیه ،بر تصمیمات دولتمردان اروپایی که خواهان مجازات مسکو هستند سنگینی می کند.
مساله دوم وابستگی قابل توجه برخی از کشورهای مهم اتحادیه اروپا مانند مجارستان ، اتریش و آلمان به حامل های انرژی وارداتی از روسیه یعنی نفت و گازاست. این مساله به عنوان مانعی در برابر خواسته دیگر کشورهای عضو این اتحادیه مانند لهستان و سه کشور حوزه بالتیک در این زمینه خودنمایی می کند.
وزیر انرژی لیتوانی دوم آوریل خبر داد که به عنوان اولین کشوراروپایی واردات گاز از روسیه را قطع میکند. استونی و لتونی، دو کشور دیگر حوزه بالتیک نیز که در این مسیر گام برمیدارند اکنون خواسته مشابهی از دیگر کشورهای اتحادیه اروپا دارند.
بورل قبل از آغاز نشست وزرای خارجه گفته بود: آلمان، مجارستان و اتریش در برابر اقدامات اتحادیه اروپا برای ممنوعیت واردات نفت روسیه "مقاومت" میکنند.
با این حال برلین اعلام کرده که قطع ناگهانی واردات گاز و نفت از روسیه می تواند موجب آسیب های شدید اقتصادی و اجتماعی شود و به همین دلیل به کاهش تدریجی وابستگی انرژی به روسیه معتقد است.
«روبرت هابک»وزیر اقتصاد آلمان می گوید: اول باید از تامین عرضه گاز اطمینان حاصل کرد و بعد در گام بعدی واردات گاز از روسیه را قطع کرد.
مساله سوم مخالفت های بین المللی با تحریم نفتی روسیه است. از منظر فرا اروپایی تحریم نفتی و گازی روسیه با واکنش های منفی زیادی مواجه شده است. در این زمینه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) به اتحادیه اروپا اعلام کرد که تحریم های فعلی و آتی روسیه می تواند بدترین شوک را به بازار نفت وارد کند.
مقامات اتحادیه اروپا در وین روز دوشنبه با نمایندگان اوپک در بحبوحه درخواستها از این سازمان برای افزایش تولید و تحریمهای احتمالی علیه نفت روسیه گفت و گو کردند.
«محمد بارکیندو»(Mohammed Barkindo) دبیرکل اوپک در این دیدار گفت: ما بطور بالقوه می توانیم شاهد از دست دادن بیش از ۷ میلیون بشکه در روز از صادرات نفت و سایر مشتقات نفتی روسیه باشیم که ناشی از تحریم های فعلی و آتی یا سایر اقدامات داوطلبانه است.
با توجه به چشم انداز تقاضای کنونی، جایگزین پیدا کردن برای جبران زیان در این حجم تقریباً غیرممکن خواهد بود.
این هشداردبیر کل اوپک در واقع نشان دهنده اهمیت غیر قابل انکار صادرات نفتی و گازی روسیه در بازارهای بین المللی از یک سو و تاثیرات منفی حذف آن از سوی دیگر است .کما اینکه برآوردها حاکی از آن است که در صورت تحقق این امر ، بهای هر بشکه نفت به بیش از 200 دلار افزایش خواهد یافت.
این امرضربات عظیمی را متوجه اقتصاد جهانی کرده و موجب کاهش رشد اقتصادی دنیا خواهد شد.ضمن اینکه آسیب های زیادی را متوجه شهروندان کشورهای اروپایی خواهد کرد واین مساله به نوبه خود به افزایش درخواست ها برای تعدیل تحریم ها علیه روسیه در اروپا منحر خواهد شد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
فروش نفت روسیه با وجود تحریمها