تحلیل؛

ایران پرس: در آخرین هفته های سال 2023 ،بزرگ ترین کاروان مهاجران متشکل از 10 هزار مهاجر از ۲۴ ملیت مختلف، از مرز جنوبی مکزیک راهی شمال قاره آمریکا شده‌ اند. این کاروان که تخمین زده می شود با بیش از 10 هزار مهاجر از مرز جنوبی مکزیک خارج شده است؛ یکی از بزرگ ترین کاروان های مهاجرتی محسوب می شود.

این موج جدید مهاجرت به فاصله تنها چند روز از دیدار یک هیات بلندپایه آمریکایی با «آندرس مانوئل لوپز ابرادور» رئیس‌ جمهوری مکزیک که با هدف تبادل نظر در مورد اقدامات جدید مهار مهاجرت در این منطقه صورت گرفت، به راه افتاده  است.

«آندرس مانوئل لوپز اوبرادور»، رئیس جمهوری مکزیک، چند روز قبل اعلام کرد که دولت او تدابیری را برای مهار مهاجران غیر قانونی در نظر گرفته و تدابیر کنونی را نیز تقویت خواهد کرد. سخنان لوپز اوبرادور یک روز پس از صحبت او با «جو بایدن»، رئیس جمهوری آمریکا، که در آن هر دو توافق کردند تدابیر بیشتری را در مرز مشترک به اجرا گذارند، ،صورت گرفت.

مهاجران و موضوع مرزهای مشترک آمریکا با مکزیک یکی از مهم ترین معضلات مقامات آمریکا طی دهه های اخیربوده که همواره  تصمیم گیری در مورد آن در عرصه سیاسی این کشور محل  اختلاف نظر و چالش جدی بوده است. برخورد «دونالد ترامپ» رییس جمهوری وقت آمریکا با مهاجران و موضوع احداث دیوار مرزی برای جلوگیری از ورود آنها به خاک آمریکا انتقادات بسیاری را برانگیخته بود. با روی کار آمدن «جو بایدن» باز هم موضوع مهاجران موضوعی تنش برانگیز بوده است. وی اگرچه وعده بهبود شرایط برای مهاجران را داد اما در عمل شرایط برای مهاجران وخیم تر شد.

 

 

اکنون با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا موضوع مهاجران به چالش جدی در جامعه آمریکا و میان دو حزب دموکرات و جمهوریخواه تبدیل شده است.  جمهوریخواهان سنای آمریکا اخیرا لایحه کمک به اوکراین را رد کرده و تصویب و حمایت از آن را منوط به حمایت از لایحه ای کردند که خواستار انجام اقدامات سختگیرانه‌ تر برای کنترل ورود مهاجران از مرز مکزیک است.

چندی پیش ترامپ نیز در سخنرانی درباره مسائل مرزی از الفاظی تحریک آمیز استفاده و از سیاست های «جو بایدن» رییس جمهوری فعلی آمریکا انتقاد کرد. ترامپ که نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ریاست جمهوری آتی آمریکا است، وعده داد در صورت پیروزی، «هجوم به مرزهای جنوبی» را متوقف کند و بزرگ ترین کارزار اخراج مهاجران را در تاریخ آمریکا به راه اندازد.

به هر حال، موضوع مهاجران غیر قانونی در حالی به موضوع اختلاف برانگیز میان مقامات کنونی و سابق آمریکا بدل شده است که شرایط پناهجویان پشت مرزهای آمریکا و حتی در داخل این کشور وخیم گزارش شده است. بسیاری از پناهجویانی که به مرزهای آمریکا و مکزیک رسیده اند، مدتهاست که بدون آب و غذا مانده اند و نه اجازه ورود به خاک آمریکا را دارند و نه می توانند مسیر برگشت را طی نمایند.

 

 

بسیاری از اعضای کاروان چند هزار نفری که اکنون به سمت مرز جنوبی آمریکا در حرکت هستند، در راه، به دلیل آب و هوای نامناسب و سختی راه  بیمارشده و شرایط خوبی ندارند. این در حالی است که اغلب مهاجران پیشین نیز به رغم ورود به آمریکا، در شرایط نامناسبی قرار دارند. بسیاری از آنها توسط پلیس مرزی آمریکا بازداشت شده؛ بسیاری از بچه ها از والدینشان جدا شده و بسیاری دیگر، دستگیر و زندانی شده اند.

بر اساس گزارش های ارائه شده از سوی سازمان بین‌ المللی مهاجرت، سالانه صدها نفر از مهاجران در تلاش برای رسیدن به آمریکا به واسطه عبور از بیابان‌ های بسیار خطرناک در مرز مکزیک و آمریکا، جان خود را از دست می‌دهند. همچنین، آمارها نشان می دهد از اوایل ماه مه، دولت آمریکا بیش از 250 هزار مهاجر را بازگردانده یا اخراج کرده است.

اکنون بایدن احداث دیوار‌های بلندتر مرزی و افزایش پرواز‌های مستقیم اخراج را برای حل بحران مهاجرت وعده داده است و ترامپ نیز از اخراج بزرگ مهاجران سخن به میان آورده است. 

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید:

چه تغییری در شرایط دانشجویان بین‌المللی در آمریکا با لایحه جدید مهاجرتی پدید می‌آید؟

بلاتکلیفی هزاران مهاجر در مرز‌های مکزیک و آمریکا