«ذبیح الله مجاهد» گفت: "تاخیر دولت افغانستان برای آزادی زندانیان طالبان وهمچنین عدم تشکیل تیم مذاکره کننده نشاندهنده تمایل کابل برای ادامه جنگ است."
این ادعای گروه طالبان در حالیست که اعضای این گروه در دو روز گذشته به نیروهای پلیس و ارتش افغانستان در ولایات زابل و کاپیسا حمله کردند و دستکم 30 نفر ازآنها را کشتند.
براساس توافق آمریکا و طالبان مذاکرات بینالافغانی قرار بود حدود دو هفته پیش آغاز شود؛ اما به دلیل پذیرفته نشدن پیششرط طالبان توسط دولت افغانستان برای آزادی بدون شرط پنج هزار زندانی این گروه هنوز این مذاکرات آغاز نشده است.
طالبان در شرایطی دولت افغانستان را به تمایل برای ادامه جنگ متهم می کنند که این گروه به مفاد اصلی توافق صلح با آمریکا درباره کاهش خشونت ها در افغانستان پایبند نبوده است و از زمان امضای این توافقنامه در 29 فوریه در دوحه پایتخت قطر، همچنان جنگ در این کشور را ادامه داده است.
طالبان در رویکردی زیاده خواهانه، بر آزادی همه پنج هزار زندانی خود از زندان های افغانستان تاکید دارد، در حالی که دولت این کشور برای نشان دادن حسن نیت خود دستور آزادی یک هزار و 500 نفر از زندانیان را صادر کرده است و آزادی مابقی آنان را به فرایند گفتگوهای بین الافغانی ارجاع داده است.
پاسخ طالبان به این اقدام حسن نیت دولت افغانستان، ادامه و تشدید خشونت ها علیه نیروهای مسلح این کشور بوده است.
با وجود آنکه دولت افغانستان تعهدی برای آزادی زندانیان طالبان ندارد، اما برای نشان دادن اراده خود برای استقرار صلح در این کشور، دستور آزادی یک هزار و 500 تن از آنان را صادر کرد که ظاهرا به دلیل عدم تعهد این گروه به مسئله کاهش خشونت ها این روند متوقف شده است.
سخنگوی طالبان تلاش کرده با اتخاذ سیاستی فرافکنانه و با متهم کردن دولت افغانستان به عدم اراده برای صلح و با فریب افکار عمومی نقض تعهدات این گروه در توافقنامه صلح دوحه را از مدار توجهات خارج کند.
این در حالی است که هم برای مردم افغانستان و هم برای جامعه جهانی کاملا آشکار است که طالبان با نقض تعهدات خود در توافق صلحی که با آمریکا امضا کرده اند، عملا نشان داده اند که اراده ای برای توقف جنگ و برقراری آتش بس دائمی در آن کشور ندارند.
حملات گسترده نیروهای طالبان به نیروهای دولتی افغانستان در ولایات زابل و کاپیسا در روزهای گذشته ثابت کرد که دولت این کشور در سیاست حسن نیت خود برای آزادی بخشی از زندانیان این گروه نیز دچار اشتباه محاسباتی شده است و نباید با این اقدام زمینه برای زیاده طلبی طالبان را مهیا می کرد.
این گمانه وجود دارد که طالبان به این نتیجه رسیده است همانگونه که با تشدید خشونت ها علیه نیروهای خارجی در افغانستان، کاخ سفید را به امضای توافق صلح و خروج کامل نیروهای خارجی وادار کرد می تواند با تفکیک تعهد کاهش خشونت ها در افغانستان بین نیروهای خارجی و نظامیان افغان، دولت کابل را به پذیرش شروط خود قبل از برگزاری گفتگوهای بین الافغانی مجبور کند.
به نظر میرسد بخش عمده شرایط موجود در افغانستان ناشی از نقض مکرر توافق دوحه توسط طالبان و عبور دولت آمریکا از صلاحیت های خود و مداخله در امور داخلی دولت کابل از طریق تعهد برای آزادی زندانیان این گروه است که موجب تقویت رویکرد زیاده خواهی در طالبان شده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
133/116
بیشتر بخوانید:
بی ارادگی طالبان برای برقراری صلح در افغانستان/ تحلیل
افغانستان: طالبان ارادهای برای روند صلح ندارد
افزایش حملات طالبان در افغانستان به رغم توافق با آمریکا/ تحلیل