جیمز متیس» که همقطارانش در ارتش امریکا وی را «سگ دیوانه» می خواندند، سرانجام از ادامه همکاری با «دونالد ترامپ» باز ماند و در اعتراض به سیاست های کاخ سفید، از وزارت دفاع امریکا کناره گیری کرد. این تصمیم یک روز پس از اعلام خبر ناگهانی خروج همه نظامیان امریکا از سوریه اتخاذ شد. رسانه های امریکایی اعلام کرده اند که ترامپ برای اعلام خبر خروج نیروهای امریکایی از سوریه از متیس مشورت نگرفته بود و مخالفت های وی در مقام ریاست پنتاگون، مورد توجه رییس جمهوری امریکا قرار نگرفت. با این حال، برخی گمانه زنی ها حکایت از آن دارد که زمزمه خروج همه یا بخشی از نیروهای نظامی امریکا از افغانستان و عراق در ماه های آینده، کار را برای رییس پنتاگون تمام کرد تا استعفای خود را تسلیم رییس جمهوری امریکا کند؛ موضوعی که به سرعت مورد قبول واقع شد.
البته اختلافات میان رییس جمهوری امریکا و وزیر دفاع این کشور به روزهای نخستین تشکیل دولت کنونی برمی گردد. گفته می شود در ماجرای صدور فرمان ممنوعیت سفر اتباع برخی کشورهای عمدتا اسلامی به امریکا، توقف رزمایش های مشترک امریکا و کره جنوبی و اعزام سربازان به مرز مشترک با مکزیک برای رویارویی با پناهجویان، وزارت دفاع امریکا مخالف بوده است. با این حال، ترامپ بیش از هر رییس جمهوری دیگر امریکا، به توصیه ها و مشورت های وزیر دفاع و فرماندهان ارشد ارتش بی توجه بوده است.
به نظر می رسد برای ترامپ پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 به مراتب مهم تر از توصیه های مقامات نظامی و امنیتی امریکا باشد. ترامپ امیدوار است با عمل به وعده هایی همچون خروج از سوریه، کاهش هزینه های جنگ های فرامرزی و تامین امنیت مرزها، از ریزش آرای خود درانتخابات دو سال آینده جلوگیری کند. با این حال، چنین تکروی هایی موجب آشوب در داخل دولت و خشم شدید هم حزبی های ترامپ در کنگره شده است. استعفای متیس نیز خشم اعضای کنگره را - از هر دو حزب بزرگ امریکا- برانگیخته است؛ آن هم در شرایطی که دیگر ژنرال عضو کابینه «جان کلی» نیز از سمت مهم رییس ستاد کارکنان کاخ سفید استعفا کرده و هنوز تکلیف سمت نمایندگی امریکا در سازمان ملل مشخص نیست.
سناتور جمهوریخواه «مارکو روبیو» می گوید: نامه استعفای متیس کاملاً روشن می سازد که ما به سوی سلسله اشتباه های شدید سیاسی حرکت می کنیم که کشور ما را به خطر خواهد انداخت، به ائتلاف های ما لطمه خواهد زد و دشمنان را تقویت خواهد کرد.
به هرحال، اکنون سیاست خارجی و امنیتی امریکا دوران پرآشوب و مبهمی را پشت سر می گذارد. جریان ملی گرای اقتصادی به نمایندگی ترامپ در تلاش است بار سنگین امپراتوری جهانی امریکا را بکاهد تا امکان بازسازی درونی این کشور فراهم شود؛ در حالی که «تشکیلات سیاسی» شامل کهنه سیاستمداران، اعضای جامعه اطلاعاتی، نظامیان و برخی رسانه های جریان اصلی در امریکا چنین رویکردی را آغازی بر فروپاشی امپراتوری قلمداد می کنند و با آن مخالف هستند. رویارویی این دو جریان، می تواند تحولاتی به مراتب بزرگتر از استعفای وزیر دفاع را به همراه آورد. 112/114
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
بیشتر بخوانید:
ترامپ تصمیم میگیرد؛ جیمز متیس از وزارت دفاع آمریکا میرود
جیمز کومی: ترامپ کاخ سفید را مثل مافیا اداره می کند
رسانه های صهیونیستی: آمریکا از سوریه فرار کرد