رژیم صهیونیستی که با حمایت بریتانیا و ایالات متحده آمریکا سرزمین فلسطین را غصب کرد و کشوری جعلی در اراضی مربوط به فلسطینیها تشکیل داد همواره یکی از مهمترین معضلاتش بحران جمعیت بود. این رژیم برای حل معضل جمعیت خود تلاش کرد با وعده رفاه بیشتر یهودیان سراسر جهان را به برای مهاجرت به اراضی اشغالی تشویق کند. به عبارت دیگر، مهاجرت به فلسطین اشغالی سنگبنای اندیشه صهیونیسم بوده و عامل حفظ بقای رژیم صهیونیستی باقی ماندن جمعیت یهود است. از همینرو، رژیم اشغالگر در سالهای اخیر تلاش کرده علاوه بر حفظ جمعیت موجود، یهودیان سایر مناطق جهان را با ترغیب و اغوا به فلسطین اشغالی بکشاند. با این حال مهاجرت یهودیان از سراسر جهان به اراضی اشغالی بیش از اینکه برای رژیم صهیونیستی به یک نقطه قوت تبدیل شود به یک مسئله همیشگی تبدیل شد، مسئله ای که با گذر زمان جدیتر نیز شده است و مهاجرت معکوس شکل گرفت.
علل مختلفی برای مهاجرت معکوس یهودیان از اراضی اشغالی وجود دارد. یکی از مهمترین این علل، جنگهای مکرر و متعددی است که صهیونیستها علیه کشورهای فلسطین و لبنان راه میاندازند. جنگ جاری در غزه نیز به عامل مهمی برای شدت گرفتن مهاجرت معکوس تبدیل شده است. گرچه پدیده مهاجرت معکوس از مدتها پیش به دلیل تراکم بحرانهای داخلی رژیم صهیونیستی شروع شده بود، اما پس از عملیات «طوفان الاقصی» و جنگ غزه شتاب بیشتری به خود گرفت. در حقیقت پس از عملیات «طوفانالاقصی» مشکلات صهیونیستها مضاعف و تداوم جنگ غزه سببساز افزایش بحران اقتصادی و ناامنی شده است. لذا یکی از پیامدهای مهم عملیات برقآسای «طوفان الاقصی» شلیک به پاشنه آشیل صهیونیستها، یعنی مهاجرت معکوس بود و تأثیرات این عملیات بر مهاجرت معکوس تا سالهای آتی گریبانگیر رژیم صهیونیستی خواهد بود. علاوه بر جنگ غزه و به خصوص طولانی و فرسایشی شدن این جنگ اقداماتی که حزب الله لبنان در جبهه شمالی اراضی اشغالی انجام میدهد نیز عامل مهمی برای شدت گرفتن مهاجرت معکوس است.
کوچ اجباری شهرکنشینان در مناطق شمالی اراضی اشغالی به عاملی برای مهاجرت معکوس تبدیل شده است. شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل اعلام کرد شبکههای اجتماعی در هفتههای گذشته مملو از پستها و یادداشتهای شهرکنشینان صهیونیست است که تصمیم به ترک اراضی اشغالی گرفتهاند. این شبکه تلویزیونی اسرائیل گزارش داد پس از آغاز جنگ غزه در هفتم اکتبر گذشته طی سه مرحله تمایل شهرکنشینان به مهاجرت افزایش یافته است. بر اساس آمارها و گزارشها، در مرحله نخست انتشار پستها و یادداشتها درباره مهاجرت از اراضی اشغالی افزایشی ۷۰ درصدی داشت و در مرحله دوم نیز در ماه مارس بحث مهاجرت حریدیها مطرح شد و مرحله سوم نیز همچنان ادامه دارد و شهرکنشینان بیشتری در حال ترک اراضی اشغالی هستند. نتایج نظرسنجی شرکت اسکوبر در هفتههای اخیر نیز حاکی از افزایش دو و نیم برابری تمایل صهیونیستها به مهاجرت است.
نویسنده: سید رضی عمادی