ایران پرس: یکی از انتقادات جدی که از سوی محافل سیاسی و رسانه ای در سطح منطقه ای و جهانی به آمریکا وارد می شود، ناتوانی این کشور در دولت و ملت سازی در افغانستان است که از آن به شکست راهبرد آمریکا در این خصوص در افغانستان تعبیر می شود .

آمریکا که در سال 2001 به افغانستان حمله و این کشور را اشغال کرد، برای توجیه حضورش در این کشور که بیش از دو دهه به طول انجامید اهداف مختلفی را عنوان و تعریف کرد که از جمله آنها دولت و ملت سازی در افغانستان بود.

مساله ملت سازی در افغانستان نه تنها شعاری بیهوده و سرپوش گذاشتن بر اهداف آمریکا در افغانستان بود بلکه سخنان جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در زمان انتخابات ریاست جمهوری این کشور که افغانستان را فاقد توانایی و شرایط ملت سازی دانست توهین بزرگی برای مردم این کشور بود اما در مورد دولت سازی نیز اگر به تاریخ افغانستان توجه کنیم، این کشور هیچگاه فاقد حاکمیت سیاسی نبوده بلکه حاکمیتهای مختلف همچون پادشاهی و جمهوری های مختلف را نیز تجربه کرده است .

افغانستان در بیش از یک صد سالی که از استقلال آن می گذرد همواره پول مشترک ،پرچم مشترک و مرزهای مشترک داشته اند و به اداب و رسوم و آیین های مذهبی هم احترام گذاشته اند و ملت های ترکیبی بسیاری را می توان در سطح جهان نام برد از جمله لبنان که دارای اقوام و مذاهب مختلف هستند.

افغانستان نه تنها دارای ملت بوده بلکه به سنتها و ادب و رسوم ملی و مذهبی و قومی خود نیز بسیار پایبند بوده اند و مردم این کشور همواره در یک مرز معین و مشخص و زیر یک پرچم زندگی کرده اند و هیچگاه صحبت از واگرایی در این کشور مطرح نبوده است . 

ادعای محافل غربی برای هدف تراشی جهت دو دهه اشغال افغانستان مبنی بر دولت -ملت سازی تلاش برای گمراه کردن افکار عمومی است و بدون تردید آمریکا با دخالتهای خود برای تشکیل دولتی ضعیف ، مطیع و سرسپرده به واشنگتن مانع از قوام بخشیدن به نظام جمهوری در افغانستان شده است.

برگزاری انتخابات فرمایشی و حمایت از یک اقلیت لیبرال غربی با تلاش برای تثبیت موقعیت آنها در نظام سیاسی افغانستان باعث شد تا این کشور در دو دهه گذشته نتواند یک دولت مقتدر و قدرتمند داشته باشد  وبه همین دلیل دولت محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در کمترین زمان در برابر حملات گروه شبه نظامی طالبان فروپاشید زیرا اعضای دولت غنی بیش از آنکه به مردم و فرهنگ افغانستان التزام داشته و وفادار باشند، هیچ توجهی به مردم این کشور نداشتند و قبله گاه آنها بیشتر غرب و فرهنگ غربی بود .

یکی از خیانت های بزرگ آمریکا به مردم افغانستان جلوگیری از دولت سازی با رای و خواست مردم بود .

این در حالی است که مردم افغانستان به بهای خون خود در انتخابات شرکت کردند و طالبان که همواره مردم را تهدید می کرد و تا بریدن انگشتان رای دهندگان پیش رفت، اجازه نداد دموکراسی واقعی و تشکیل دولت براساس خواست مردم  تشکیل شود .

از دیدگاه ناظران سیاسی، امریکا در دو دهه اشغال افغانستان عمدتا این کشور را در شرایط بسیار ضعیفی نگه داشت که در کوتاه ترین زمان فروپاشید و حتی دولت افغانستان در تشکیل یک ارتش قدرتمند نیز ناتوان بود و از جمله دلایل اصلی آن ناتوان و ضعیف نگه داشتن حاکمیت ملی و جلوگیری از شکل گیری ان از سوی آمریکا بود.   

نویسند: مجید وقاری

115