تحلیل:

ایران پرس: دبیر کل سازمان ملل متحد درباره عملیات حماس در 7 اکتبر علیه رژیم صهیونیستی گفت: "این حمله در بستر 56 سال «اشغالگری خفه‌کننده» صورت گرفته است."

«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه خواستار توجه به زمینه‌هایی شده که باعث وقوع عملیات 7 اکتبر علیه رژیم صهیونیستی شده‌اند.

وی گفت: "این حمله در خلاً اتفاق نیفتاد... و مردم فلسطین 56 سال تحت اشغال خفه‌کننده قرار داشته‌اند."

گوترش تصریح کرد: "حملات 7 اکتبر قتل عامی که در غزه اتفاق می‌افتد را توجیه نمی‌کند."

جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس، روز شنبه 15 مهر -  7 اکتبر در عملیات غافلگیرکننده طوفان الاقصی به مناطق اطراف نوار غزه حمله کرد. رژیم صهیونیستی در مقابل از آن روز غزه را تحت بمباران‌های بی‌امان قرار داده است.

تل آویو از دو روز بعد از عملیات حماس اعلام کرد: "غزه را در محاصره کامل قرار داده و بعد از بستن آب و برق به روی مردم ورود سوخت به این منطقه را ممنوع کرده است."

موضع گیری صریح دبیر کل سازمان ملل درباره 56 سال اشغالگری رژیم صهیونیستی با توجه به اشغال کرانه باختری و نوار غزه در جریان جنگ ژوئن 1967 اعراب و اسرائیل و تداوم این اشغال به رغم درخواست صریح شورای امنیت سازمان ملل طی قطعنامه 242 برای پایان دادن به اشغال این مناطق از سوی اسرائیل انجام شده است.

از دیدگاه گوترش ادامه اشغالگری و نیز اقدامات غیر قانونی و ضد انسانی رژیم صهیونیستی مانند غصب اراضی و اخراج فلسطینی ها از اراضی اشغالی 1967 و الحاق بخشی از کرانه باختری به فلسطین اشغالی و نیز تلاش آشکار این رژیم برای تداوم شهرک سازی ها در کرانه باختری و کشتار روزمره فلسطینی ها با پاسخ تند فلسطینی ها مواجه شده است.

انجام عملیات طوفان الاقصی برای احقاق حقوق ملت فلسطین

در واقع تداوم این وضعیت و فشارهای فزاینده و افزایش هر چه بیشتر محدودیت ها علیه مردم فلسطین منجر به واکنش گروه های مقاومت در قالب عملیات طوفان الاقصی در راستای مبارزه با اشغالگری رژیم صهیونیستی و احقاق حقوق ملت فلسطین شده است.

موضع گیری دبیرکل سازمان ملل درباره اشغالگری اسرائیل به مثابه دلیل اصلی عملیات اخیر حماس موجب خشم رژیم صهیونیستی شده و واکنش تند مقامات ارشد این رژیم را به دنبال داشته است.

«گیلعاد اردان» نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل خواستار استعفای فوری «آنتونیو گوترش» از سمتش شده و گفت: "وی شایسته رهبری سازمان ملل نیست."

«الی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز گفت: "پس از سخنان گوترش، وی دیدار خود با دبیر کل سازمان ملل را لغو کرده است."

کوهن در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "من با دبیر کل گوترش دیدار نخواهم کرد. پس از قتل عام هفتم اکتبر، هیچ جایی برای رویکرد متعادل وجود ندارد. حماس باید از روی کره زمین محو شود."

این واکنش های انفعالی مقامات اسرائیلی نشان دهنده آشفتگی شدید آنها از موضع گیری بی سابقه دبیر کل سازمان ملل در قبال مناقشه فلسطین است.

گوترش بر خلاف موضع گیری های سران غربی به ویژه آمریکا که مدام برچسب ترویست را به گروه های مقاومت فلسطینی زده و بر به اصطلاح حق مشروع رژیم صهیونیستی برای دفاع از خود تاکید می کنند، اما براین مساله تاکید کرده که عملیات مسلحانه حماس  پاسخی به «56 سال زندگی فلسطینی‌ها تحت اشغالگری خفه‌کننده» است.

نکته قابل توجه اینکه به تدریج حمایت از فلسطینی ها و محکومیت رژیم صهیونیستی تبدیل به گفتمان غالب در سطح جهانی شده است.

در این راستا، دو قدرت بین المللی غیر غربی یعنی روسیه و چین نیز درقبال تحولات اخیر در فلسطین اشغالی موضعی متفاوت با غرب اتخاذ کرده و خواهان آتش بس در جنگ غزه شده اند در حالی که آمریکا و بریتانیا با هر گونه آتش بس در غزه مخالفت می ورزند.

در واقع با تغییر تدریجی نظام بین المللی و چند قطبی شدن آن، دیگر گفتمان و روایت غربی - صهیونیستی از مساله فلسطین جایی ندارد و رویکرد جدیدی مبتنی بر لزوم رعایت حقوق ملت فلسطین  به تدریج در حال جایگزینی آن است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

ادامه حملات هوایی رژیم صهیونیستی به غزه/ گرفتار شدن صدها نفر زیر آوار