ایران پرس- "جلال دوغان" سیاستمدار برجسته مخالف دولت آنکارا از سیاست های رییس جمهوری ترکیه در قبال سوریه انتقاد کرد.

«جلال دوغان» که ازحوزه شهر "غازی آنتپ" (Gaziantep)  ماردین درانتخابات محلی شورای شهرداری های ترکیه شرکت کرده است، درسخنانی با اشاره به دیداری که با «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه در سال 2011 میلادی داشت، گفت: 

با توجه به این که، ترکیه در جغرافیای حساسی قرار دارد، به اردوغان خاطر نشان کرده بودم که، نباید نیروهای این کشور را وارد سوریه کند.

«جلال دوغان» همچنین تصریح کرد، به آقای اردوغان یادآوری کردم که، قدرت های بزرگ منطقه و جهان نظیر ایران، روسیه، آمریکا، انگلیس و فرانسه اجازه نخواهند داد که ترکیه در اراضی سوریه کوچکترین فعالیتی داشته باشد.

اظهارات این سیاستمدار ترک نشان دهنده این واقعیت است که ترکیه وزن لازم برای مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه را ندارد وچنین به نظر می رسد که دولتمردان ترک به دلیل نگرانی از تجزیه ترکیه از سوی آمریکا و برخی از دولت های سلطه گر جهان، به مداخله در امور داخلی سوریه و عراق اقدام کرده اند.

درحقیقت دولتمردان ترک درپی تلاش های آمریکا برای آنچه که خاورمیانه بزرگ قلمداد میکردند، به شدت نگران تجزیه ترکیه بودند حتی رئیس جمهوری ترکیه و سایر مقام های دولت آنکارا این موضوع را از اذهان عمومی پنهان نکردند چراکه در رویای خاورمیانه بزرگ مورد نظر آمریکا ، مقرر شده بود، ترکیه کوچکتر درکنار یک دولت کردی در منطقه فعال گردد. 

اگرچه مقام های دولت آنکارا دراین زمینه پیشدستی کردند واز سال 2011 میلادی برای تحقق رویای عثمان گرایی، شعارهایی سر دادند، اما این شعارها هیچ گاه محقق نشده است.

به رغم نگرانی مقام های دولت آنکارا، سیاستمداران و احزاب مخالف و همچنین مردم ترکیه به اشکال مختلف مخالفت خود را با اقدام دولت آنکارا به ویژه درزمینه اشغال اراضی سوریه و عراق ابراز داشتند.

دراین میان، جنگ با کردهای ترکیه بهانه ای برای تداوم طرح ها و نقشه های دولت آنکارا تبدیل شد.

جنگ ترکیه با حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) درشرایطی در دستورکارقرارگرفت که،کردها همواره ازحامیان اصلی حزب حاکم عدالت وتوسعه و شخص رجب طیب اردوغان برای پیشرفت و ترقی وی و حزب متبوع وی در ترکیه بوده اند.

با وجود این، کردهای ترکیه از زمان به قدرت رسیدن اردوغان، دستاوردها و ناکامی های زیادی را تجربه کرده اند درحالی که، کردهای ترکیه انتظار داشتند از نداشته های دوران حاکمیت لائیک ها شرایط بهتری داشته باشند.

به هرحال، بهانه مقابله با کردهای پ ک ک که دولت آنکارا آنها را جریان های تروریست قلمداد می کند، بهانه ای برای ورود نیروهای نظامی ترک به سوریه وعراق بوده است.

به رغم مخالفت های داخلی و مخالفت احزاب ترک، دولت آنکارا ضمن مقابله با اعضای حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) به مقابله با تنها حزب حامی کردهای ترکیه نیز اقدام کرده است.

درحقیقت باید گفت: برخورد دولت ترکیه با سیاستمداران کرد به گونه ای بوده است که کردها نمی توانند امیدی به گره گشایی و حل مشکلات خود داشته باشند وسیاستمدارانی که از حفظ کرسی های نمایندگی خود در پارلمان ترکیه عاجزهستند امکانی برای پس گیری حقوق کردها ازدولت ترکیه را ندارند.138/118

نویسنده: محمد علی طالبی

بیشتربخوانید:

تاکید ترکیه بر خروج نیروهای "پ.ک.ک" از سوریه/ تحلیل

ایجاد منطقه امن در سوریه و پافشاری اردوغان/ تحلیل

آماده شدن ارتش ترکیه برای ورود به خاک سوریه