ایران پرس- اندونزی هم مانند چند کشور دیگر جنوب شرق آسیا قصد دارد زباله‌های وارداتی از غرب را به کشور‌های مبدا ازجمله آمریکا بازگرداند.

مقامات اندونزی با اشاره به بازگرداندن زباله‌های ارسالی از آمریکا به آن کشور اعلام کردند: از این پس، اندونزی هم مانند سایر کشور‌های آسیای جنوب شرقی، محل ذخیره زباله‌ کشور‌های غربی نخواهد بود.

بر اساس گزارش رسانه‌های اندونزی، قرار بر این بود که کانتینر‌های ارسالی زباله ها از آمریکا فقط حاوی ضایعات کاغذی باشند، اما با ورود این کانتینرها مشخص شده است که این محموله ها شامل ضایعات غیر بهداشتی، غیر بازیافتی و خطرناک هستند.

«سعید مهادار» وزیر محیط زیست اندونزی، در این خصوص گفت: "ما نمی‌خواهیم به یک زباله دانی تبدیل شویم."

اندونزی یکی دیگر از کشورهای جنوب شرق آسیا است که زباله‌های وارداتی از غرب را به کشور‌های مبدا بازمی‌گرداند.

پیش از این فیلیپین، مالزی و ویتنام نیز دهها کانتینر حاوی زباله را به کشورهای مبدا از جمله کانادا بازگردانده اند. این رویداد در جنوب شرق آسیا قبل از هر چیز حاصل تلاش گروههای طرفدار محیط زیست و حمایت افکار عمومی از این گروههاست.

واقعیت این است که کشورهای صنعتی در سالهای گذشته بخش زیادی از زباله های غیربازیافتی و خطرناک خود را در پوشش توافق‌های دوجانبه، به کشورهایی همچون فیلیپین و اندونزی ارسال می کردند و این کشورها از ناحیه این رفتار غیرمسئولانه کشورهای غربی ضررهای هنگفتی را متحمل می شدند. 

تلاش فعالان محیط زیست در اندونزی از فوریه سال گذشته میلادی (2018) که چین قانون ممنوعیت ورود زباله از کشورهای صنعتی را به اجرا گذاشت بیشتر شد. چرا که پس از این رویداد، بر حجم زباله‌های کشورهای غربی به مقصد کشورهای دیگر در جنوب شرق آسیا افزوده شد.

طبق گزارش گروه حامیان محیط زیست «گرین پیس» در اندونزی، واردات ضایعات پلاستیکی به اندونزی از کشورهای توسعه یافته در اواخر سال 2017 10 هزار تن در هر ماه بود که این رقم در پایان سال 2018 میلادی به رقم 35 هزار تن در هر ماه افزایش یافت. 

فعالان محیط زیست اندونزی می گویند: "هزاران تن از زباله‌ها شامل 25 تا 40 درصد از ضایعات پلاستیکی وارداتی، در چرخه بازتولید و بازیافت قرار نمی گیرند و عمدتا در زمین های وسیع و دور افتاده مانند جاوه شرقی و حومه جاکارتا پس از خرید و فروش به صورت فله و روباز انباشته شده یا سوزانده می شوند که این وضعیت علاوه بر تهدید سلامت انسان، محیط زیست دریایی، جانوری و گیاهی این کشور را به شدت به خطر انداخته است."

علاوه بر این باید گفت، آنچه در کشورهای جنوب شرق آسیا تحت عنوان مخالفت با پذیرش زباله های کشورهای صنعتی به راه افتاده نشانه ای دیگر از افزایش اعتماد به نفس این کشورها و توانایی آنها در ایستادگی در مقابل اقدامات مخرب کشورهای صنعتی است.

این رفتار یکی دیگر از شاخص‌هایی است که نشان می دهد پیشرفتهای چند دهه اخیر کشورهای جنوب شرق آسیا به بروز رفتارهای متفاوتی در دولتمردان این منطقه منجر شده است.

رفتار ماههای اخیر فیلیپین در مقابل کانادا بر سر محموله های زباله این کشور نمونه روشنی از حاکم شدن فضایی متفاوت در جنوب شرق آسیاست.

از آنجایی که این رفتار همسو با خواسته‌ها و انتظارات افکار عمومی این کشورهاست طبیعی است که قبل از هر چیز به افزایش پیوند میان دولت و ملت‌ها در این منطقه مهم از جهان منجر خواهد شد.

نویسنده: بلند اختر

141/116