وزارت امور خارجه ایران با صدور بیانیهای درخصوص تحولات اخیر عراق، تاکید کرد: تهران همواره خواهان عراقی با ثبات، امن و قدرتمند است.
در بیانیه وزارت امور خارجه ایران آمده است: جمهوری اسلامی ایران با ابراز خرسندی از بازگشت آرامش به عراق و با طلب مغفرت برای جانباختگان و آرزوی سلامت برای مجروحان حوادث اخیر، از صبر، حکمت و درایت دولت و ملت عراق و همه نهادهای قانونی این کشور درعبور از فتنهای بزرگ تقدیر میکند.
چندی است که عراق درگیر مسائل و بحران های داخلی است؛ پس از برگزاری انتخابات پارلمانی اکتبر ۲۰۲۱، اختلاف بر سر تشکیل دولت آغاز شد و مقتدی صدر رهبر جریان صدر عراق از ۷۳ نماینده این جریان خواست که استعفا کنند؛ کمیته هماهنگی احزاب شیعی عراق نیز پس از استعفای نمایندگان جریان صدر، در نشستی با برخی احزاب عراقی، بر سرعت بخشیدن به فرآیند تشکیل دولت در عراق تأکید کرد که البته تحولات روزهای اخیر، موانع دیگری برای تشکیل دولت به وجود آورده است.
مقتدی صدر روز دوشنبه ( 29 اوت) با اعلام کنارهگیری از سیاست، دور دیگری از تنش ها در عراق را موجب شد که حتی به درگیری های خونین در این کشور انجامید؛ حامیان جریان صدر درپی اعلام کنارهگیری وی از دنیای سیاست به کاخ ریاست جمهوری ، نخست وزیری و شورای عالی قضایی در بغداد یورش بردند که دهها کشته و صدها زخمی برجای گذاشت.
تحولات عراق از جهات مختلف برای ایران مهم است؛ در میان کشورهای عرب منطقه غرب آسیا، عراق دارای بیشترین قرابتهای فرهنگی و مذهبی با ایران است. داشتن طولانی ترین مرز در میان همسایگان (حدود ۱۲۵۸ کیلومتر مرز زمینی و ۳۵۱ کیلومتر مرز آبی)، پیوندهای نژادی، تاریخی، زبانی، اشتراکات دینی و وجود تهدیدات و منافع مشترک امنیتی و اقتصادی، از نکات مهم در مناسبات ایران و عراق محسوب می شود. روابط دو کشور نیز در سال های اخیر در چارچوب سیاست همسایگی و حسن همجواری، همواره رو به گسترش بوده و تقویت همه جانبه مناسبات مورد تاکید مقامات دو کشور است.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی جولای 2020 در دیدار مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق، روابط ایران و عراق را به پشتوانه اشتراکات فراوان تاریخی، مذهبی، فرهنگی و عادات و سنن به معنی واقعی کلمه برادرانه خواندند و تأکید کردند: آنچه در روابط دو جانبه برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است منافع، مصالح، امنیت، عزت، اقتدار منطقهای و بهبود شرایط در عراق است.
بدیهی است، جمهوری اسلامی ایران که همواره در حل و فصل بحرانهای منطقه به ویژه در مبارزه با داعش و تروریسم درعراق نقشی مهم داشته است، وجود یک عراق قوی را ضامن صلح و امنیت منطقه می داند.
از نگاه جمهوری اسلامی ایران، تنها راه حل خروج عراق از بحران جاری، توسل به رویکردهای گفت وگو محور، التزام به قانون اساسی و فرآیندهای سیاسی است چرا که گروهها و جریانهای سیاسی عراقی با مسئولیت پذیری و مشارکت سازنده در روند سیاسی، می توانند زمینه مناسب را برای تشکیل دولت جدید فراهم و به بحران و اختلافات کنونی پایان دهند.
در بیانیه وزارت امور خارجه ایران نیز تصریح شده است: جمهوری اسلامی ایران از تمام جریانهای سیاسی، شخصیتها و علاقه مندان به عراق قوی و مستقل میخواهد با احترام به حقوق و مطالبات یکدیگر در یک روند مسالمت آمیز و گفت وگو محور همراه با مسئولیت پذیری سیاسی و اجتماعی، تمامی مطالبات و اقدامات خود را در پرتو قانون و مجاری قانونی این کشور دنبال و راه را برای هرگونه استفاده بدخواهان عراق مسدود کنند.
119
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی