تحلیل:

ایران پرس: جمهوری اسلامی ایران طی 45 سال گذشته در حوزه سیاست داخلی و خارجی شاهد دستاوردهای زیادی بوده است.

یکی از دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست داخلی، ارائه مدل حکمرانی مردم‌سالاری دینی بود.

تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، نظامی شاهنشاهی بر ایران حاکم بود که از لوازم اصلی حفظ و تداوم آن، تکیه بر استبداد مطلقه حاکمین بود، اما با استقرار جمهوری اسلامی نظامی مبتنی بر مردم سالاری دینی در ایران نضج گرفت که از اصلی‌ترین آموزه‌های آن، تأکید بر آراء مردمی و عمل به قانون الهی بوده است.

استقرار و استقلال سه قوه مجریه، مقننه و قضاییه به عنوان ارکان نظام‌های مردم سالار و برگزاری مرتب و مداوم بیش از 40 انتخابات، استقلال در تصمیم‌گیری و اجرا در عرصه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، پاسخگویی مسئولین به مردم، رونق جامعه مدنی و تشکل‌های سیاسی و ... همه قوام بخش مردم سالاری در جامعه امروز ایران محسوب می‌شوند.

جمهوری اسلامی توانست کنش متقابل میان دو حوزه دین و سیاست را آشکار سازد و نوعی نظام سیاسی را رقم زند که هم بر ویژگی‌های معنوی و سیاسی حاکم استوار است و هم بر پیوند میان ارزش‌های اسلامی با ساختار یا روش مردم سالاری تکیه دارد. چنین شیوه حکومتی، هم بر جمهوری بودن حکومت و نقش مردم در تصمیم گیری‌های حکومتی تأکید می‌کند و هم الگوی اسلام گرایی و ارزش‌های پایدار اسلامی (عدالت گرایی، خدا محوری و معنویت گرایی) را اساس نظام سیاسی می‌داند.

جمهوریت و اسلامیت گرچه دو رکن نظام برآمده از انقلاب اسلامی‌اند، اما از همدیگر جدا نیستند و هر یک مؤید دیگری است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این خصوص معتقد هستند: "جمهوریت و اسلامیت نظام هر دو به انتخابات وابسته است، چراکه تحقق جمهوریت و مردم‌سالاری و حاکمیت مردم در اداره کشور هیچ راهی جز برگزاری انتخابات ندارد."

استقلال سیاسی نیز یکی دیگر از دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی ایران در 45 سال گذشته بود.

یکی از مهم‌ترین دستاوردهای جمهوری اسلامی، استقلال سیاسی آن است؛ در حالی که رژیم طاغوت به هیچ وجه از استقلال در هیچ سطحی برخوردار نبود. جمهوری اسلامی، ضمن نفی سلطه بیگانگان بر سرنوشت ملت ایران با ماهیت مستقل و ضد استبدادی خود، موجب برهم زدن تعادل بلوک‌های قدرت جهانی و به چالش کشیدن نظم بین‌المللی گردیده است. همچنین، نظام جمهوری اسلامی در مقایسه با کشورهای منطقه و بسیاری از کشورهای دنیا از استقلال بالاتری برخوردار است.

سیاست «نه شرقی، نه غربی»، ایران اسلامی را که در دوران معاصر همواره در نفوذ قدرت‌های استعماری و بیگانه بود، به کشوری نفوذناپذیر و کاملاً مستقل تبدیل کرده است.

اساساً یکی از دلایل اصلی دشمنی قدرت‌های غربی به خصوص آمریکا با جمهوری اسلامی ایران و وضع تحریم‌های ظالمانه نیز به استقلال سیاسی ایران باز می‌گردد. استقلال کشورها موضوعی فراگیر و عام در منطقه غرب آسیا نیست و حتی قدرت‌های منطقه نیز از ضعف استقلال رنج می‌برند که سبب نگاه تحقیرآمیز به آنها شده است.

برخورداری از امنیت بومی و عدم وابستگی امنیتی به قدرت‌های بیرونی نیز از جمله دستاوردهای مهم در حوزه سیاست داخلی طی 45 سال گذشته بود.

این در حالی است که در منطقه غرب آسیا، امنیت کشورها از جمله برخی قدرت‌های منطقه نیز به حمایت خارجی وابسته است و حتی سبب تحقیر آنها شده است. اوج این نگاه تحقیرآمیز در دوره «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا در قبال عربستان سعودی مشهود بود، جایی که ترامپ بارها اعلام کرد به پادشاه عربستان اعلام کردم بدون حمایت آمریکا حتی دو هفته هم دوام نمی‌اورید. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

نگاهی به پیشرفت‌های محسوس علمی ایران طی 45 سال

قدرت ماهواره ای ایران تکیه بر دانش بومی