جو بایدن روز پنج شنبه در سخنانی پس از نشست سران ناتو اعلام کرد که این پیمان پس از حمله روسیه به اوکراین، استراتژی دفاعی جدیدی را اتخاذ خواهد کرد و به حمایت فزاینده خود از اوکراین و کمک های امنیتی به آن ادامه خواهد داد. چهار گروه جنگی جدید در شرق اروپا تاسیس خواهد شد که مؤید حمایت قوی ما از کشورهای تحت حمایت ناتو است.بایدن همچنین گفت فکر میکند گروه ۲۰ باید روسیه را اخراج کند و این موضوع در طول دیدارها با سران کشورها در بروکسل مطرح شده است.
وی در ارتباط با تحریم ها علیه روسیه نیز گفت: تحریم ها هیچگاه بازدارنده نیستند، اما حفظ آنها ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه را متوقف خواهد کرد. رئیس جمهور آمریکا در ارتباط با کمک احتمالی چین به روسیه، گفت که پکن از پیامدهای اقتصادی وخیم این کمک احتمالی به روسیه در جنگ اوکراین آگاهی دارد. بایدن هم چنین ادعا کرد که اگر پوتین در اوکراین سلاح شیمیایی با تخریب بالا استفاده کند، آمریکا به این اقدام پاسخ خواهد داد اما این پاسخ به وضعیت بستگی دارد.
به نظر می رسد هدف اصلی سفر بایدن در این برهه که باید آن را سفری ناگهانی و از قبل برنامه ریزی نشده دانست، تشدید فشارها به روسیه با اعلام تحریم های جدید واشنگتن علیه مسکو و نیز هشدارهای جدی به همتای روس خود است تا از اقداماتی که به طور بالقوه می تواند به رویارویی مستقیم آمریکا و روسیه بیانجامد خودداری کند.
در راستای فشارهای جدید علیه روسیه، آمریکا روز پنجشنبه ۲۴ مارس به بهانه اقدام نظامی روسیه در اوکراین تحریمهای جدیدی علیه ۴۰۰ سیاستمدار و شرکت روسیهای اعمال کرد.وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد فهرست تحریمها علیه روسیه را با اضافه کردن نام دهها شرکت دفاعی، ۳۲۸ عضو مجلس «دوما» و رئیس بزرگترین نهاد مالی روسیه (بانک پسانداز فدراسیون روسیه) به لیست تحریم ها گسترش داده است. در این بیانیه تصریح شده که اقدام امروز با اقدامات مشابهی که اتحادیه اروپا، بریتانیا و کانادا علیه روسیه اتخاذ کردهاند همسو است و نشاندهنده اتحاد این کشورها برای پاسخگو کردن ولادیمیر پوتین است.
به نظر می رسد آمریکا برهه کنونی نیز فرصتی بی نظیر برای تقویت همگرایی فرا آتلانتیکی و نزدیکی بیشتر اروپا و امریکا و نیزتضعیف روسیه به عنوان یکی از مهمترین تهدیدات ادعایی علیه ایالات متحده تلقی می کند. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید می گوید: بایدن در این سفر به دنبال «تقویت اتحاد باورنکردنی است که ما توانستهایم با متحدان و شرکای خود ایجاد کنیم».
در سند «راهنمای موقت راهبرد امنیت ملی» دولت جدید آمریکا که در مارس 2021 منتشر شد صراحتا از روسیه به عنوان تهدیدی علیه آمریکا و منافع آن یاد شده است. روند فشار های ضد روسی از جانب واشنگتن پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین و گسترش جنگ اوکراین ابعاد مختلفی پیدا کرده و تشدید شده است.
آمریکا نه فقط در عرصه های سیاسی، نظامی و اقتصادی روسیه را به چالش کشیده بلکه اکنون در صدد تخریب وجهه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با توهین و اتهاماتی است که کاملا خلاف عرف دیپلماتیک است. واشنگتن در کارزار گسترده اش علیه روسیه پس از آغاز عملیات نظامی مسکو در اوکراین اکنون این کارزار را به حوزه جنگ تبلیغاتی و روانی گسترش داده است.
هدف کلی آمریکا ارائه تصویری تجاوزگر از روسیه است که نه فقط بلوک غرب بلکه جامعه بین المللی نیز باید به صورت متحد علیه آن عمل کند. در خواست بایدن برای اخراج روسیه از گروه 20 در این راستا مطرح شده که البته با مخالفت جدی چین به عنوان هم پیمان روسیه در مواجهه با آمریکا مواجه شده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
116