«صلاح السقلدی» روز پنج شنبه در مقاله ای که در روزنامه الکترونیکی رای الیوم منتشر شد، نوشت؛ ساعاتی پس از اعلام حمله به دو نفتکش سعودی در دریای سرخ توسط جنبش انصارالله یمن، ریاض اعلام کرد که دو فروند نفتکش متعلق به شرکت ملی حمل و نقل دریایی عربستان که هر کدام حامل دو میلیون بشکه نفت بودند، صبح چهارشنبه پس از عبور از تنگه باب المندب از سوی نیروهای جنبش انصارالله هدف حمله قرار گرفتند.
سکوت عربستان در قبال این حمله و اعلام خبر آن پس از جنبش انصارالله و امتناع رسانه های سعودی از انتشار تصاویر این دو نفتکش تا صبح روز (پنج شنبه) احتمال صحت اخبار منتشرشده از سوی انصار الله را نسبت به اخبار رسانه های سعودی، بیشتر می کند.
پس از این حادثه، اعلام خبر توقف عبور نفتکش ها از باب المندب از سوی وزارت نفت عربستان و شرکت آرامکو، جامعه جهانی را غافلگیر کرد.
شراره های جنگ یمن در نزدیکی بشکه های نفت بازارهای جهانی
این خبر به معنی قرار گرفتن منطقه در آستانه بحرانی خطرناک است؛ هر چند که منطقه خاورمیانه پیش از این تحولات نیز در بحران قرار داشت.
این حادثه زنگ هشدار جدیدی را برای جامعه بین الملل در خصوص ادامه جنگ در یمن به صدا درآورد و نشان داد که شراره های جنگ در حال نزدیک شدن به بشکه های نفت بازارهای جهانی است؛ جنگی که از سه سال و نیم قبل آغاز شده و نتیجه ای جز کشتار و تخریب در یمن نداشته است.
حمله به نفتکش ها برای اعضای جامعه بین الملل حامل این پیام بود که یا باید با تلاش جدی تری در راستای توقف جنگ ضد یمن تلاش کنند و همکاری بیشتری با «مارتین گریفیتس» فرستاده سازمان ملل متحد به یمن داشته باشند یا اینکه در انتظار جنگی خطرناک و فراگیر باشند که علاوه بر کشورهای شرکت کننده در جنگ ضد یمن، کل منطقه را فرا خواهد گرفت وپای واشنگتن و اسرائیل را به این جنگ خواهد کشاند.
گفتنی است، فرستاده سازمان ملل متحد به یمن پیش تر، از سرگیری مذاکرات میان طرف های جنگ در یمن پس از عید قربان را اعلام کرده بود.
احتمال آن وجود دارد که جامعه بین الملل که پیش تر به ائتلاف متجاوز سعودی و امارات در خصوص تشدید جنگ در دریای سرخ و کشیده شدن جنگ به شهر الحدیده و بندر آن هشدار داده بود، فشارها را برای توقف جنگ نه فقط به سبب اوضاع وخیم انسانی در یمن بلکه به سبب اوضاع باب المندب که از گذرگاه های مهم در حوزه کشتیرانی قلمداد می شود، تشدید کند.
بندر الحدیده به عنوان تنها بندر جهت ارسال کمک های غذایی و دارویی برای میلیون ها شهروند و بیمار یمنی مورد استفاده قرار می گیرد.
ضعف نظامی عربستان در جنگ ضد یمن
ضعف نظامی عربستان در جنگ ضد یمن به خوبی آشکار شد، آل سعود که در مقایسه با یمن از امکانات نظامی، مالی و حمایت بین المللی غیرقابل وصفی برخوردار بود، نتوانست اهداف شوم خود را با گذشت سه سال و نیم از آغاز این جنگ نابرابر تحقق بخشد و در برابر توان نظامی ناچیز کمیته های مردمی و نیروهای انصار الله سردرگم شده و خود را گرفتار جنگی فرسایشی کرده است.
ریاض پس از شکست ائتلاف در اشغال شهر الحدیده و بندر راهبردی این شهر، به دنبال راهکار جدیدی بود و اکنون به گزینه کشتیرانی بین المللی متوسل شده است تا شاید بتواند اهرم فشار جدیدی را علیه جنبش انصارالله ایجاد و کل جهان را علیه این جنبش بویژه اینکه این مساله به مساله نفت و انرژی آن هم در سطح بین المللی گره خورده است.
جنگ در الحدیده
با وجود آنکه عربستان و امارات نیازی به افزایش کمک بین المللی ندارند و تا کنون از همه امکانات برخوردار بوده اند اما نتوانسته اند به پرونده جنگ در یمن خاتمه دهند.
اگر عربستان و امارات در حمله به شهر الحدیده و اشغال بندر آن پیروز می شدند، مساله حمله به نفتکش مطرح نمی شد.
هدف اصلی امارات در مشارکت در جنگ ضد یمن، سیطره بر نوار ساحلی یمن و همه بنادر و جزایر این کشور بوده است. این کشور اکنون به راهکار جدیدی برای پیروزی در این جنگ متوسل شده است و آن نیز بهره برداری از مساله نفت است.
شاید از نظر عربستان و امارات، «نفت» تنها گزینه باقی مانده برای پیروزی در جنگ قلمداد شود؛ اما این دو کشور گزینه خطرناک را برای پیشبرد اهداف شوم خود انتخاب کرده اند که نه تنها آینده یمن بلکه کل منطقه و از جمله دو کشور یاد شده را در معرض پیامدهای غیر قابل تصوری قرار خواهد داد.
جنگ در یمن تا کنون نیز امارات و عربستان را متحمل خسارت های بیشماری کرده است.
مترجم: ممحبوبه جعفری
137/116
بیشتر بخوانید:
انصارالله یمن: مردم یمن با خطرناک ترین ائتلاف جهان مبارزه می کنند
شکست ائتلافسعودی در نبرد سرنوشتساز الحُدیده + ویدئو