ایران پرس - رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران بار دیگر گفت، تغییر جغرافیا و جدا شدن قسمتی از عراق، قابل قبول نیست و جمهوری اسلامی ایران صرفا کشور واحد عراق را قبول دارد.

سردار سرلشگر «محمد باقری» چهارشنبه‌‌شب در دیدار سرلشگر «عثمان الغانمی» رئیس ستاد مشترک ارتش عراق در تهران تاکید کرد، مرزهای مشترک ایران و عراق همانگونه که نخست وزیر دولت قانونی عراق مشخص کرده است، خواهد بود.

ایران، عراق و ترکیه، ماه‌ها قبل از برگزاری همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان از عراق باهم رایزنی فشرده و هماهنگ داشتند و این همه‌پرسی را مغایر قانون اساسی عراق و مقررات بین‌المللی اعلام کردند.

مواضع مشترک ایران، عراق و ترکیه درقبال مساله همه‌پرسی ناشی از دغدغه مشترک آنان در بحث امنیت ملی بوده است.

در همین چارچوب، قرار است ارتشبد «خلوصی آکار»، رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه هم در روزهای آینده به تهران سفر کند.

رایزنی‌های منظم نظامی ایران، عراق و ترکیه نشان از اهمیت مقوله امنیت در کشور عراق و مرزهای این کشور با همسایگانش دارد.

حاکم بودن «امنیت‌پایدار» در عراق و مرزهای این کشور، هدف مشترک تهران، آنکارا و بغداد است.

برگزاری رزمایش مشترک عراق و ترکیه در منطقه مرزی شمال عراق، سفر سرلشگر «عثمان الغانمی» به تهران و نیز حضور ارتشبد «خلوصی آکار» در روزهای آتی در تهران نشان از اهمیت ثبات‌بخشی امنیت در عراق و مرزهای این کشور با ایران و ترکیه دارد.

همکاری منظم نظامی ایران با همسایگانش به ویژه عراق و ترکیه نشان دهنده نقش مهم «دیپلماسی‌دفاعی» در تقویت امنیت و ثبات در منطقه راهبردی غرب آسیا است.

دغدغه امنیت و به خطر افتادن مقوله امنیت ملی، فراتر از اختلافات سیاسی کشورها است و مبارزه با هرگونه حرکتی که مُخل امنیت منطقه باشد، همکاری مشترک کشورها را فارغ از نگاه متفاوت سیاسی آنان به برخی مسائل منطقه می‌طلبد.

برگزاری همه‌پرسی جدایی در منطقه کردستان عراق که صرفا با انگیزه شخصی «مسعود بارزانی» اجرایی شد، فرصت‌سازی برای دشمنان «عراق واحد و یکپارچه» است تا با رویکرد تجزیه‌طلبی به تداوم ناامنی در عراق ادامه دهند.

تداوم ناامنی در عراق و مرزهای شمالی این کشور، بدون‌شک بر امنیت ملی ایران و ترکیه نیز تاثیر می‌گذارد.

هرگونه ناامنی و حرکتی که به آن تداوم بخشد، خط قرمز ایران، عراق و ترکیه است و در این چارچوب، همکاری مشترک و منظم نظامی این سه کشور، طبیعی و منطبق با اصل همزیستی‌ مسالمت‌آمیز در منطقه است.

همه‌پرسی جدایی بر اصل حیاتی و مهم همزیستی مسالمت‌آمیز که مبنای امنیت‌پایدار در منطقه است،  تاثیر می‌گذارد. به همین سبب، ایران، عراق و ترکیه بارها تاکید کردند با همه‌پرسی موردنظر بارزانی مخالف هستند و هرگز نتایج آن را به رسمت نمی‌شناسند.     

در همین زمینه؛ «سعد الحدیثی» سخنگوی رسمی دولت عراق روز چهارشنبه درباره هماهنگی بغداد، تهران و آنکارا در برابر اقدامات منطقه کردستان عراق تاکید کرد، هر سه کشور در زمینه اتخاذ هر نوع تدابیری تاکید دارند تا اجازه جدایی منطقه کردستان از عراق داده نشود؛ هماهنگی و رایزنی در این زمینه ادامه دارد و درباره برخی اقدامات توافق شده است.

باتوجه به تاثیر مُخرب جدایی منطقه کردستان از عراق‌متحد، و پیامدهای آن در بحث امنیت ملی برای جمهوری اسلامی ایران و ترکیه، طبیعی است دو کشور با هماهنگی دولت مرکزی عراق در بغداد، مجموعه اقداماتی را در دستور کار داشته باشند. رایزنی‌های فشرده نظامی ایران، عراق و ترکیه درهمین چارچوب قابل ارزیابی است.  

نویسنده: علی کرمی

116/112

بیشتر بخوانید:

تاکید روسای ستاد کل ارتش ترکیه و عراق بر حفظ تمامیت ارضی عراق

بیانیه وزیران خارجه عراق، ایران و ترکیه درباره همه پرسی در اقلیم کردستان