بحران سوریه از مارس 2011 آغاز شد. یکی از شاخصههای اصلی این بحران وجود بازیگران متعدد در دفاع یا ضد نظام سوریه بود. مایکل برچر، نظریه پرداز مدیریت بحرانها عنوان میکند یکی از علل طولانی شدن بحرانها، وجود بازیگران متعدد است. یکی از دلایل طولانی شدن بحران سوریه نیز وجود بازیگران متعدد در این بحران است.
بازیگران غربی اعم از کشورهای اروپایی یا آمریکا از بازیگران اصلی بحران سوریه هستند که در 12 سال گذشته ضد نظام این کشور عمل کرده و از هیچ تلاشی برای براندازی نظام دمشق فروگذار نکردند. همسو با کشورهای غربی، رسانههای وابسته به این کشورها نیز آشکارا سیاستهای خود را ضد نظام سوریه تنظیم و اجرا کردند. در واقع، در حالی که استقلال و بیطرفی باید سرلوحه فعالیت رسانههای قرار گیرد، اما رسانههای غربی با زیر پا گذاشتن این اصول، رسماً علیه نظام سوریه و در جهت حمایت از معارضین و حتی تروریستها عمل کردند.
بیبیسی از جمله رسانههایی است که ضد نظام سوریه عمل کرده است. این شبکه که وابسته به دولت بریتانیا است در بحران سوریه نیز همسو با سیاستهای دولت لندن در حمایت از معارضین و تروریستها و ضد نظام دمشق عمل کرده است. جعل واقعیتها و خبررسانی دروغ یکی از کارکردهای بیبیسی در جریان بحران سوریه بود. این رسانه افراد وابسته به تروریستها و گروههای متخاصم با نظام سوریه را به عنوان منابع خبر خود قرار داد و جریان خبرسازی درباره سوریه را با استفاده از این منابع و تحت عنوان کذایی «منابع محلی» پیش برده است.
گزارشهای غیرواقعی و جعلی درباره واقعیت سوریه
در بیانیه وزارت خارجه سوریه نیز به این موضوع اشاره شده و آمده است که: «بیبیسی عمداً از زمان آغاز جنگ تروریستی علیه سوریه، هر از چندگاهی اطلاعات و گزارشهای غیرواقعی و جعلی درباره واقعیت سوریه ارائه کرده است. علیرغم اینکه چندین بار به این شبکه اخطار داده شده است، اما همچنان به پخش گزارشهای گمراه کننده خود بر اساس اظهارات و شهادت طرفهای تروریستی و متخاصم با سوریه ادامه میدهد.»
بیبیسی در خبرها، تحلیلها و گزارشهای خود عمدتاً روی این محور مانور داد که بشار اسد و دولت وی شایستگی بقای در قدرت را ندارند و سقوط آن نیز قطعی است. بیبیسی در رویکرد خود درباره بحران سوریه ضمن اینکه تلاش میکرد بحران انسانی در این کشور را پوشش داده و به نظام سوریه نسبت دهد، خواستار تحریمهای بیشتر غرب علیه سوریه بود. در واقع، رویکرد رسانهای بیبیسی بر ارائه تصویری منفی و خشن از نظام سوریه قرار داشت. این رویکرد با وجود تثبیت نظام سوریه و بازگشت آن به اتحادیه عرب همچنان ادامه دارد.
این رسانه انگلیسی اخیرا طی گزارشی مدعی شده بود که خانواده بشار اسد، رئیس جمهور سوریه متهم به دست داشتن در تجارت نوعی از آمفتامین به نام کپتاگون است. ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا، دولت سوریه را مسئول تولید و صادرات این ماده مخدر میدانند و گزارش بیبیسی نیز همسو با این سیاست غرب است. این در حالی است که دولت سوریه هرگونه دخالت در تجارت مواد مخدر را رد کرده است.
لغو مجوز بی بی سی توسط دولت سوریه سرانجام پس از 12 سال
طنز تلخ اقدام بیبیسی این است که این شبکه حتی بازگشت سوریه به اتحادیه عرب را نیز به نگرانی عربستان سعودی از تجارت کپتاگون توسط سوریه نسبت داده است. در تحلیلی که بیبیسی در خصوص بازگشت سوریه به اتحادیه عرب منتشر کرد، آمده است: «بشار اسد اجازه داده است که مقدار زیادی از این ماده مخدر در سوریه تولید شود و سپس به لبنان و منطقه صادر شود. این یک دلیل واقعی برای نگرانی است، به ویژه در عربستان سعودی، که امیدوارند ورود مجدد سوریه در اتحادیه عرب به کاهش عرضه این ماده مخدر کمک کند.»
با توجه به این کارکرد رسانهای که در تضاد آشکار با اصل بیطرفی و استقلال است، دولت سوریه سرانجام پس از 12 سال مجبور شد مجوز فعالیت بیبیسی در سوریه را لغو کند.
نویسنده: سید رضی عمادی
113
بیشتر بخوانید:
کشته شدن سه شبه نظامی وابسته به آمریکا در حمله ترکیه به شرق سوریه
مسکو: تلاش برای عادی سازی روابط میان ترکیه و سوریه ادامه دارد
خروج ترکیه از خاک سوریه شرط اسد برای دیدار با اردوغان