ایران پرس - نخست وزیران بریتانیا و جمهوری ایرلند پس از سفری همزمان برای احیای دولت محلی ایرلند شمالی با دستانی خالی به لندن و دوبلین بازگشتند.

ایرلند شمالی بخاطر اختلافات عمیق میان دو حزب بزرگ پرتستانهای وحدت گرا و کاتولیک جمهوریخواه از ژانویه 2017  فاقد دولت است.

«ترزا می» نخست وزیر بریتانیا و «لئو وارادکار» نخست وزیر جمهوری ایرلند روز دوشنبه 12 فوریه به بلفاست رفته و در قلعه استورمونت محل پارلمان محلی ایرلند شمالی با رهبران پنج حزب پروتستان و کاتولیک دیدار کردند.

براساس توافقنامه صلح 1998 گودفرایدی دولت محلی ایرلند شمالی میان احزاب دو جامعه کاتولیک و پروتستان تقسیم شده است.

این توفقنامه صلح به سه دهه جنگ میان دو جامعه پروتستان و کاتولیک ایرلند شمالی پایان داد. 

در نوزده سال گذشته یک پروتستان وزیر اول و معاون او یک کاتولیک از احزاب جمهوریخواه ایرلند شمالی بوده است.

در ژانویه 2017 «مارتین مک گینس» از حزب شین فین معاون وزیر اول ایرلند شمالی به علت مخالفت با لایحه انرژی از دولت خارج و دولت محلی ایرلند شمالی سقوط کرد.

در پی سقوط دولت محلی انتخابات زودهنگام در ماه مارس برگزار شد، اما این انتخابات نیز گشایشی برای تشکیل دولت محلی ایجاد نکرد. 

 در یک سال گذشته تلاشهای زیادی برای نزدیک کردن احزاب پروتستان و کاتولیک و حل اختلافات و تشکیل دولت ائتلافی انجام شده است ولی هیچ یک از این تلاشها نتیجه ای در بر نداشته است.

ترزا می در روز دوشنبه کوشید از نفوذ نخست وزیر جمهوری ایرلند روی احزاب کاتولیک استفاده کرده تا بلکه گشایشی در مذاکرات به بن بست رسیده ایرلند شمالی ایجاد شود.

در همین راستا دو نخست وزیر همزمان به بلفاست سفر کرده و با رهبران پنج حزب عمده پروتستان و کاتولیک دیدار کردند، اما این مذاکرات نتیجه محسوسی به غیر از ابراز امیدواری ترزا می برای تشکیل دولت درآینده ای نزدیک در بر نداشت. 

ایرلند شمالی در یکی از حساس ترین زمانها در تاریخ بریتانیا فاقد دولت محلی است، بریتانیا در حال نهایی کردن مذاکرات خروج از اتحادیه اروپا است.

رایزنی درباره وضعیت مرزهای دو ایرلند، مهمترین محور مذاکرات

یکی از مهمترین موضوعات در این مذاکرات نیز وضعیت مرزهای دو ایرلند پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است.

هم اکنون شهروندان ایرلند شمالی بدون هیچ محدویتی در چارچوب قوانین اتحادیه اروپا از آزادیهای چهارگانه در مرزهای اتحادیه اروپا برخوردارند و بدون هیچ مانعی به ایرلند سفر می کنند.

دولت جمهوری ایرلند تهدید کرده است، در صورت ایجاد محدویتهایی در مرزهای دو ایرلند پس از برگزیت توافقنامه نهایی برگزیت را وتو خواهد کرد.

در واقع برگزیت به مشکلی از مشکلات احزاب کاتالویک و پروتستان افزوده است و این مشکلات دورنمای تشکیل دولت محلی ایرلند شمالی را تیره تر از گذشته کرده است.

احزاب کاتالویک خواستار آزادی در رفت و آمد به ایرلند هستند.

احزاب پروتستان برای حفظ وابستگی ایرلند شمالی به لندن از مواضع دولت بریتانیا در مذاکرات برگزیت حمایت می کنند. 

«آرلن فوستر» رهبر حزب اتحادگرا ایرلند شمالی در این زمینه گفت:

"ما هرگونه توافقی که موانعی برای تجارت بین ایرلند شمالی و دیگر بخش‌های بریتانیا ایجاد کند یا اینکه ایرلند شمالی را مجبور کند برخلاف بریتانیا از قوانین اروپا تبعیت کند، نمی پذیریم."

نویسنده: مرتضی مکی

116/111

بیشتر بخوانید:

پولیتیکو: ایرلند شمالی، ابزاری برای چانه زنی سیاسی بریتانیا در مذاکرات برگزیت

دولت ایرلند در آستانه فروپاشی