گزارش اخیر سازمان عفو بین الملل در خصوص سلاح های آمریکایی به ارزش یک میلیارد دلار که روانه خاورمیانه شده، به نگرانی ها در خصوص تکثیر سلاح در جهان دامن زده است.

به گزارش ایران پرس«آین اورتون»، مدیر اجرایی موسسه «اقدام درباره خشونت نظامی» در گفت و گو با رادیو اسپوتنیک تاکید کرد، نداشتن نظارت هماهنگ بر فروش سلاح از سوی آمریکا به دیگر کشورها را می توان ریشه این مشکل نامید.

به گفته اورتون، عدم نظارت بر گسترش سلاح در مناطق جنگی معمولا به قرار گرفتن این تسلیحات در دستان تروریست ها منجر می شود.

مدیر اجرایی موسسه «اقدام درباره خشونت نظامی» (موسسه ای واقع در بریتانیا) در ادامه گفت گزارش اخیر سازمان عفو بین الملل در واقع به روشنگری درباره حسابرسی انجام شده از وزارت دفاع آمریکا در سال 2016 پرداخته است.

در حسابرسی انجام شده مشخص شد که در انتقال تجهیزات نظامی در نظر گرفته شده از سوی ارتش امریکا برای عراق و کویت، کاستی های زیادی وجود داشته است.

بر اساس نتایج این حسابرسی، ارتش امریکا نتوانسته است به راحتی بر یک میلیارد دلار سلاح ارسال شده به عراق و کویت نظارت درستی داشته باشد.

پاتریک ویلکن محقق و کارشناس امور حقوق بشر و کنترل تسلیحات سازمان عفو بین الملل نیز در گزارش منتشر شده از سوی این سازمان نوشت: لو رفتن سلاح های فروخته شده از سوی امریکا به کشورهای خاورمیانه و قرار گرفتن این سلاح ها در اختیار گروه های تروریستی از جمله گروه تروریستی داعش موضوعی است که به طور جدی باید به آن پرداخته شود.

از سوی دیگر، مسئولان وزارت دفاع امریکا (پنتاگون)، با رد این ادعا گزارش سازمان عفو بین الملل را نادرست و غیردقیق خواندند.

صادرات سلاحهای آمریکایی برای تروریستها در سوریه

 

آین اورتون در ادامه مصاحبه با رادیو اسپوتنیک، رد این گزارش ها از سوی وزارت دفاع امریکا را بسیار عجیب خواند.

اورتون در این سخنان نبودن کنترل بر انتقال سلاح از سوی امریکا به دیگر کشورها را نتیجه مخفی کاری در رده های مختلف ارتش امریکا دانست.

این کارشناس در ادامه افزود: آمریکا با این کار نه تنها سبب افزایش نگرانی های بین المللی می شود، بلکه پول مالیات دهندگان امریکایی را نیز برای تامین سلاح هایی که در نهایت در اختیار تروریست ها قرار می گیرد هزینه خواهد کرد.

این کارشناس بریتانیایی گفت بر اساس تحقیقات موسسه اقدام درباره خشونت نظامی، از یازده سپتامبر 2001 تا کنون، امریکا سلاح های کوچک و مهمات به ارزش حدود 24 میلیارد دلار خریداری و به مناطق درگیری و جنگ در خاورمیانه ارسال کرده است.

به گفته اورتون، امریکا این سلاح ها را به کشورهایی در خاورمیانه ارسال می کند که سیستم های مناسبی برای اطمینان از اینکه این سلاح ها در اختیار چه کسانی قرار می گیرند، در دست ندارند.

این کارشناس تاکید کرد، شواهد و مدارکی وجود دارد که نشان می دهند سلاح های امریکایی در اختیار گروه تروریستی داعش قرار گرفته است.

هنوز مشخص نیست این سلاح ها از چه طریقی در اختیار داعش قرار داده شده اند.

به همین ترتیب، شمار زیادی از سلاح های AK-47  از سوی پنتاگون و به منظور ارسال برای نیروهای نظامی عراق  خریداری شده، اما این سلاح ها در نهایت در اختیار گروه های تروریستی قرار گرفته است.

موضوع نبودن کنترل بر سلاح زمانی پیچیده تر می شود که هیچ کس نمی داند در بحبوحه جنگ چه اتفاقی برای این تسلیحات می افتد.

اورتون در ادامه مصاحبه خود با رادیو اسپوتنیک تاکید کرد، سازمان های بین المللی و رسانه ها باید کنترل بیشتری بر موضوع گسترش سلاح داشته باشند.

به گفته این کارشناس بریتانیایی، چالش دیگر موجود این است که مشخص شود این سلاح ها در چه مکان هایی و چگونه برای نقض حقوق بشر به کار گرفته شده اند.

به گفته اورتون، خبرنگارانی که به دنبال کشف حقایق درباره این موضوع هستند، با خطرات و تهدیدهای زیادی مواجهند.

اورتون تاکید کرد هزینه های لازم برای انجام چنین تحقیقاتی در طرح سازمان ملل متحد پیش بینی نمی شود، بلکه برخی خبرنگاران و یا سازمان هایی همچون "اقدام درباره خشونت نظامی" به طور داوطلبانه به تحقیق در خصوص این موضوعات می پردازند.

"الکساندر خرولنکو"  یکی از تحلیلگران خبرگزاری اسپوتنیک، در مقاله اخیر خود در خصوص موضوع گسترش سلاح تاکید دارد متاسفانه موضوع عدم کنترل بر سلاح در جهان تنها به سلاح های کوچک و مهمات ختم نمی شود، بلکه گروه های تروریستی در عراق و سوریه سلاح های مدرن ساخت امریکا از جمله سیستم های ضد تانک Tow را در اختیار دارند.113/111

بیشتربخوانید:

نماینده سازمان ملل در امور خلع سلاح : چگونگی استفاده از سلاح های شیمیایی در این مرحله قابل تایید نیست

 

صادرات سلاحهای آمریکایی برای تروریستها در سوریه