به گزارش روزنامه الاخبار، علاوه بر حضور گسترده تروریست های داعش در شرق سوریه، برخی مناطق داخلی عراق نیز به سبب فعالیت تروریست ها، برای مناطق آزادشده این کشور یا مناطقی که در شُرُف آزادی هستند، خطرناک هستند. این مناطق خطرناک کانون های زنده تروریستی هستند که گروه داعش در آنجا حملات خود را طراحی و اجرا می کند.
شهر الحویجه در جنوب غرب کرکوک از جمله این مناطق خطرناکی است که عملیات آزادسازی آن از اشغال داعش به سبب وتو آمریکا، متوقف شد.
چندی پیش 70 ترویست مسلح داعشی به میادین نفتی عجیل در شرق تکریت حمله کردند که این حمله از تپه های حمرین در استان دیاله آغاز شد. این حمله ازسوی نیروهای عراقی مستقر در مرزهای صلاح الدین دفع شد و تروریست ها ناچار به عقب نشینی شدند.
این حمله تنها سه روز پس از نفوذ تروریست ها به شهر شرقاط در شمال صلاح الدین و سیطره بر مسجد البعاجه و پراکنده شدن آنها در کوچه های این شهر، روی داد.
در کمتر از یک هفته از وقوع این دو حمله ، یک دستگاه خودرو بمب گذاری شده نزدیک مرقد امامین عسکریین در شهر سامراء منفجر شد که به دنبال آن 10 نفر کشته شدند. در آن روز انفجار یک دستگاه خودرو بمب گذاری شده در ورودی جنوبی تکریت نیز چند قربانی برجای گذاشت و چند مرکز امنیتی در شهر کرکوک و نیروگاه برق در ناحیه دبس در شمال غرب این شهر نیز مورد هجوم تروریست های مسلح داعش قرار گرفتند.
قابل توجه است که همه این حملات پس از آغاز عملیات آزادسازی موصل در هفدهم اکتبر روی داد و باز باید به این نکته توجه کرد که هدف از اجرای این حملات حفاظت از کانون مهم فعالیت تروریست ها یعنی الحویجه است .
الحویجه با مساحتی بالغ بر حدود سه هزار کیلومتر مربع و با دارا بودن نزدیک به 450 روستا در ظاهر چندان مهم به نظر نمی رسد. برخی نیز این شهر را از نظر دارا بودن اهمیت به شهر الرقه در سوریه تشبیه می کنند شهری که آن را پایگاه اصلی داعش می نامند. اما شهر الحویجه به خاطر موقعیت راهبردی و نقش مهم آن در فعالیت های گروه داعش در عراق، حایز اهمیت است .
الحویجه در جنوب غرب استان کرکوک واقع است و در مجاورت کرکوک، مخمور، شرقاط ، تکریت ، سامراء و بیجی قرار دارد.
موقعیت مکانی الحویجه سبب شده است تا تروریست های داعش که از دهم ژوئن 2014 آنجا را به اشغال خود درآورده اند، از این شهر به عنوان منطقه ای برای گسترش نفوذ خود به سمت صلاح الدین و اشغال میادین نفتی این استان که منبع اصلی درآمد داعش است و نیز حمله به کرکوک و دیاله و اجرای حملات تروریستی در شمال بغداد، استفاده کنند.
امروز نیز تهدید الحویجه همچنان پابرجاست. درست است که این مناطق از اشغال داعش آزاد شده اند و نیروهای عراقی نیز حملاتی را که هر روز از سمت الحویجه صورت می گیرد، دفع می کنند اما به گفته یکی از فرماندهان نیروهای بسیج مردمی عراق، ادامه وضعیت الحویجه زمینه آغاز جنگ فرسایشی و سناریوهای پیچیده ای را به ویژه در شرقاط فراهم خواهد کرد زیرا در این منطقه فاصله میان مناطق آزادشده و مناطق تحت اشغال اندک است و این مساله سبب خوهد شد تا مناطق آزاد شده به راحتی هدف حملات خمپاره ای و یا گلوله های تک تیراندازان و حملات گروهی تروریست ها قرار گیرند؛ این مساله به عنوان نمونه در روستاهای مجاور رود دجله سبب آوارگی روستائیان شده است ضمن آن که ساحل دجله از ناحیه شرقاط همچنان تحت اشغال داعش است و دومین ایستگاه در تنها خط امدادرسانی به داعش است که از حویجه آغاز شده و به موصل منتهی می شود.
آنچه که از اطلاعات موجود به دست می آید این است که الحویجه از زمان سیطره داعش بر آن ، یکی از مهم ترین مناطق توانمندسازی نظامی، لجستیکی، اداری و تاکتیکی به شمار می رود؛ این مناطق دارای انبارهای سلاح های سنگین و مراکز برنامه ریزی و بمب گذاری ، پادگان ها و دادگاه های شرعی و زندان هاست .
گزارش مرکز تحقیقات خاور نزدیک واشنگتن نیز نشان می دهد که جنگجویان خارجی، افسران سابق ارتش عراق و نیروهای کم سن و سال در الحویجه مستقر هستند. روزنامه انگلیسی وال استریت جورنال نیز الحویجه را منبع مشکلات عراق از 10 سال پیش تا کنون توصیف کرده است چنانچه این شهر تحت عنوان" انبار شمال" شناخته می شود؛ ضمن آن که این شهر یکی از مناطقی است که داعش خودروهای خود را برای اجرای حملات ترویستی در آن بمب گذاری می کند و بمب هایی را که در جاده ها و شهرهای عراق برای کشتار مردم به کار می گیرد نیز در این شهر آماده می کند، بمب هایی که کارآمدترین سلاح داعش در مقابله با پیشروی نیروهای ائتلافی به سمت موصل به شمار می روند.
علاوه بر تهدیدات نظامی و امنیتی الحویجه، مساله انسانی این شهر نیز حایز اهمیت است؛ گروه تروریستی داعش نه تنها به خانواده های ساکن الحویجه اجازه ترک این شهر را نمی دهد و مردان آنها را زندانی می کند، بلکه درصورت نافرمانی ساکنان شهر، آنها را به قتل می رساند. کسانی هم که با خروج آنها از شهر موافقت شوند ناچار به پرداخت دستکم سه هزار دلار پول نقد هستند و کسانی هم که پنهانی الحویجه را ترک می کنند ناگزیر از عبور از جاده های خطرناک اطراف شهر هستند که توسط داعش بمب گذاری شده است.
با در اختیار داشتن این اطلاعات می بایست زمینه آزادسازی الحویجه و پاکسازی شرقاط و پس از آن موصل فراهم شود اما وتوی آمریکا مانع اجرای این برنامه شد همانطور که پیش از این نیز از آزادسازی فلوجه پیش از الرمادی جلوگیری کرد.
پافشاری آمریکا برای به تعویق افتادن عملیات الحویجه روشن است؛ واشنگتن با هدف جلوگیری از ایفای نقش نیروهای بسیج مردمی عراق ( الحشد الشعبی) در اجرای عملیات نظامی موصل تعجیل کرد .
حدود یک سال پیش نیز چنین رویدادی را شاهد بودیم. در اکتبر سال 2015 نیروهای بسیج مردمی عراق خود را برای نبرد شرقاط و الحویجه آماده می کردند اما ناگهان نیروهای آمریکایی "دلتا" با همکاری نیروهای کُرد عراق و بدون هماهنگی با دولت این کشور، عملیات فرود هوایی در یکی از زندان های داعش در الحویجه را اجرا کرد . این عملیات پس از خروج نیروهای آمریکایی از خاک عراق، در این کشور بی سابقه بوده است .
واشنگتن مدعی شد که در این عملیات، 70 زندانی کُرد که 20 تن از آنها از نیروهای امنیتی عراق بودند و قرار بود به طور دسته جمعی کشته شوند را آزاد کردند اما نیروهای پیشمرگه کُرد بلافاصله واکنش نشان داده و اعلام کردند که هیچ گروگانی نزد داعش نداشته اند؛ مقامات بغداد نیز اعلام کردند که نیروهای آمریکایی هیچ زندانی عراقی را به آنها تحویل نداده اند.
گزارش های منتشر شده پس از عملیات نیروهای چترباز آمریکایی نشان می داد هدف از اجرای این عملیات که دولت مرکزی عراق از رسانه های خبری متوجه اجرای آن شده بود، نجات فرمادهانِ جدا شده از داعش بود که آمریکا از احتمال دستگیری آنها ازسوی نیروهای بسیج مردمی، هراس داشت. برخی نیز آمریکا را به انتقال شماری از این فرماندهان داعشی به خارج از عراق متهم کردند.
هدف از اجرای این عملیات هرچه که بود، پیام مهمی داشت و آن این بود که دولت آمریکا تعیین کننده قواعد بازی در الحویجه است و ورود به این شهر نیز باید با موافقت آن صورت گیرد. بغداد نیز پیام آمریکا را دریافت کرد و بر این اساس در عملیات آزادسازی الرمادی از مشارکت مستقیم نیروهای بسیج مردمی در این عملیات جلوگیری کرد اما این نیروها در نبرد فلوجه با قدرت ظاهر شدند.
امروز نیز آمریکا همان سناریو را در خط الحویجه – موصل تکرار می کند به این امید که بتواند نیروهای بسیج مردمی را با ضربه نهایی گوشه گیر شوند اما مسیر حوادث هرچه که باشد ثابت شده است تلاش آمریکا برای محدود کردن توان نیروهای بسیج مردمی، تاثیری در قدرت آنها نخواهد داشت و این نیروها در جایی دیگر قدرت نمایی خواهند کرد.