ایران پرس- «حسن روحانی »، رئیس جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی برهم صالح رئیس جمهور و 'عادل عبدالمهدی' نخست وزیر عراق در صدر هیئت سیاسی، اقتصادی برای دیداری سه روزه به بغداد رفته است.

دیدار تاریخی روحانی ازعراق را بسیاری از ناظران سیاسی نقطه عطفی در روابط  تهران - بغداد می دانند. سفری که عزت و محبوبیت جمهوری اسلامی ایران را برغم تبلیغات منفی امریکا و بد خواهان دو ملت به رخ دشمنان کشید. این سفر با استقبال رسمی؛ صمیمانه وپرشکوه "برهم صالح" رئیس جمهور عراق از روحانی در مجموعه ریاست جمهوری عراق دربغداد رسماً آغاز  شد. روحانی  در این سفرعلاوه بر مذاکرات با رییس جمهوری و نخست وزیر ودیگر مقام های بلند پایه عراق؛ نشست هایی  نیز با عشایر و شخصیت های سیاسی و فعالان اقتصادی در عراق داشت. دیدار با آیت الله «سیدعلی سیستانی» از مراجع عظام تقلید و زیارت عتبات عالیات از دیگر برنامه های سفر رئیس جمهوری به عراق است. 

کارشناسان و تحلیلگران معتقدند؛ سفر روحانی به عراق افزون بر دستاورد‌ها در حوزه‌های مختلف اقتصادی و اسناد جدید همکاری  که به امضا رسید؛ پیام‌های سیاسی مهمی در منطقه و جهان  داشت.

«کارل بیلدت» وزیر امورخارجه سابق سوئد

 

«کارل بیلدت» وزیر امورخارجه سابق سوئد روز دوشنبه در توییتی، سفر «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق را مورد توجه خاص قرار داد و آن را با سفر چندی قبل «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به عراق  مقایسه کرد.

"بیلدت" در صفحه توییتر خود نوشت: در حالی که ترامپ تنها با سربازان آمریکایی در یک پایگاه هوایی دورافتاده دیدار کرد و با رهبران عراق ملاقاتی نداشت، روحانی سه روز را برای سفر به عراق اختصاص داد. سفر مخفیانه و دو ساعته ترامپ و همسرش به پایگاه نظامی 'عین الاسد' در استان الانبار در شمال عراق، موجی از محکومیت و اعتراض از سوی عراقی ها را به همراه داشت. احزاب و شخصیت های عراقی ، سفر مخفیانه ترامپ به بغداد را اهانتی آشکار از سوی رئیس جمهوری آمریکا به دولت و ملت خود تلقی کردند.

سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق،اما در میان استقبال با شکوه ودر روز روشن انجام شد.اینک ، تلاش های آمریکا برای به انزوا کشاندن تهران با روابط رو به گسترش ایران با همسایگان خود بی اثر شده است.

نیویورک تایمز هم در گزارشی به قلم 'آلیسا روبین' نوشت: برنده واقعی رقابت میان ایران و آمریکا برای کسب نقش و جایگاه برتر در عراق، ایران است. وی برای شاهد ادعای خود از 'محمود المشهدانی' نماینده سنی و سخنگوی سابق مجلس عراق نقل قول کرده است که: 'ایران بدنی کوچک با مغزی بزرگ است و ایالات متحده بدنی بزرگ با مغزی کوچک است و همین واقعیت علت این است که چرا تهران در عراق دست برنده را دارد.'

عراق؛  امروز با وجود فشارهای آمریکا، اولین شریک تجاری ایران در میان همسایگان محسوب می‌شود. این روابط به خصوص با توجه به اشتراکات دینی ازپیوندهای مستحکمی  برخوردار است. ایران، روابط سیاسی خوبی با گروههای غیر شیعی عراقی به خصوص کردها برقرار کرده است و از همه گروههای سیاسی در این کشور برای ثبات و امنیت این کشور حمایت می کند. ایران همچنین مراودات فرهنگی و اقتصادی خود را نه تنها با بغداد بلکه با کردستان عراق و دیگر شهرهای عراق گسترش داده است. 

"کاظمی قمی" کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان این که مردم عراق اشتیاق وافری برای گسترش روابط با ایران دارند؛ می گوید: هیچ اراده ای نمی تواند بر روابط خوب و گسترده ایران و عراق تاثیر بگذارد و اقشار مردم و و دولت عراق با استقبالی که از رئیس جمهور ایران کردند، نشان دادند با آمریکا در تحریم ایران همراهی نمی کنند. 

این اظهارات و بازتاب های گسترده این دیدار تاریخی به تنهایی کافی است تا پیام این سفر و نتایج آنرا در کنار دستاوردهای اقتصادی ، یک گام بلند بسوی روابط  با چشم انداز گسترده میان ایران و عراق ارزیابی کرد.

نویسنده: جمشید امین زاده

120

بیشتر بخوانید:

گزارش: گشایش فصل جدیدی از روابط همه جانبه ایران و عراق

روحانی: همکاری‌های گسترده تجاری ایران و عراق به نفع دو ملت و منطقه است

امضای 5 سند همکاری مشترک میان ایران و عراق