سید عمار حکیم، رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق گفت شواهد و اسناد، حضور تعدادی از افسران نظامی و اطلاعاتی کشورهای منطقه را در عراق ثابت می‌کند.

عملیات آزادسازی موصل، مرکز استان نینوا از اشغال تروریست های داعش با دستور حیدر العبادی، نخست وزیر از 17 اکتبر گذشته آغاز شد. در روزهای نخست عملیات آزادسازی موصل، موفقیت ارتش و نیروهای مردمی عراقی در مبارزه با تروریستهای داعش، چشمگیر بود و این نیروها در زمان اندکی با آزادسازی روستاها و مناطق اطراف موصل، وارد این شهر شدند. برخی تحلیلگران و منابع خبری از آزادی کامل موصل تا پایان سال 2016 خبر می دادند اما جنگ در موصل همچنان ادامه دارد. 

علل مختلفی را می توان برای طولانی شدن عملیات موصل مطرح کرد اما یکی از علت های اصلی آن، مداخله قدرت های خارجی در این عملیات و حمایت آنها از تروریستهای داعش علی رغم ادعای مبارزه با این تررویستها است.

شخصیت های عراقی نیز تاکنون بارها از مداخله قدرت های خارجی در عملیات موصل و نقش مخرب این قدرت ها خبر دادند. سیدعمار حکیم، رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق که اعلام کرد اسناد و شواهدی مبنی بر حضور تعدادی از افسران نظامی و اطلاعاتی کشورهای منطقه در عراق در اختیار دارد، گفت این افسران نظامی هدایت تروریست‌ها را در موصل و دیگر شهرهای عراق برعهده دارند. پیش از این حیدر العبادی، نخست وزیر عراق نیز روز چهارم دسامبر از حضور یگان نظامی از نیروهای نظامی ترکیه در استان نینوا و بدون درخواست دولت مرکزی و به بهانه آموزش گروههای مسلح عراقی خبر داده بود.

سوال این است که چرا برخی کشورهای خارجی به خصوص کشورهایی نظیر آمریکا، ترکیه و عربستان سعودی با مداخله در امور داخلی عراق از جمله در عملیات موصل تلاش می کنند مانع آزادی کامل موصل شوند؟

پاسخ به این سوال را باید در شرایط داخلی عراق و در شرایط منطقه ای جستجو کرد. در سطح داخلی عراق؛ تقویت دولت مرکزی بغداد در راستای راهبرد و منافع کشورهایی نظیر ترکیه و عربستان سعودی قرار ندارد زیرا این کشورها به تحولات عراق نگرش فرقه ای دارند.

از سوی دیگر؛ این کشورها شاهد نقش سازنده و قوی بسیج مردمی در عملیات های متعدد مبارزه با تروریستها از جمله در عملیات موصل هستند که این اتفاق نیز خلاف راهبرد و منافع آنهاست و به همین دلیل اتهامات واهی را علیه نیروهای مردمی عراق مطرح می کنند.

بر این اساس، عمار حکیم، رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق در پاسخ به منتقدان تشکیل نیروی بسیج مردمی تصریح کرد که تصمیماتی که در عراق اتخاذ می‌شود مربوط به مردم و بر اساس منافع ملی این کشور است و دیگران حق مداخله در آن ندارند. رئیس ائتلاف ملی شیعیان عراق تاکید کرد: تشکل بسیج مردمی عراق ابتدا مربوط به شیعیان بود، اما اکنون با تصویب در مجلس نمایندگان عراق به یک نیروی ملی تبدیل شده است.

در سطح منطقه ای نیز پیروزی ارتش و نیروهای مردمی سوریه و حامیان آنها در عملیات حلب و پاکسازی کامل این شهر از اشغال تروریستها، شوک بزرگی به مخالفان نظام سوریه به خصوص عربستان سعودی و آمریکا بود. این کشورها اکنون تلاش می کنند با ممانعت از آزادسازی کامل موصل در عراق از شکستی دیگر جلوگیری کنند.