تحلیل؛

ایران پرس: نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی موضوع حمله تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی عصر یکشنبه 14 آوریل با حضور کشورهای مختلف برگزار و به عرصه تقابل بین کشورهای حامی ایران و بلوک غرب در حمایت از رژیم صهیونیستی تبدیل شد. در این نشست علاوه بر نماینده رژیم صهیونیستی نمایندگان ایران و سوریه نیز نیز حاضر بودند.

امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران درسازمان ملل متحد در این نشست که تحت عنوان: «وضعیت خاورمیانه»برگزار شد ضمن دانستن حق ذاتی برای ایران جهت پاسخ به رژیم صهیونیستی گفت: متأسفانه سه کشور آمریکا، بریتانیا و فرانسه تصمیم گرفتند چشم خود را روی واقعیت ببندند.

انتقاد نماینده ایران  با توجه به موضع گیری یکجانبه کشورهای مهم غربی در حمایت از رژیم صهیونیستی پس از حمله پهپادی و موشکی ایران به اهداف نظامی در فلسطین اشغالی در واکنش به حمله تروریستی اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق در1 آوریل که منجر به شهادت 7 نفر از مستشاران ارشد نظامی ایران شد صورت گرفته است. این سه کشور غربی حمله ایران را محکوم کرده و اتهاماتی مانند برهم زننده ثبات در منطقه را به ایران وارد کردند.

نکته مهم اینکه اساسا یکی از دلایل حمله پهپادی و موشکی ایران به فلسطین اشغالی که البته به گفته حسین امیرعبداللهیان وزیرخارجه ایران حمله ای محدود و حداقلی و با هدف دفاع مشروع و تنبیه رژیم صهیونیستی بود، بی عملی و انفعال شورای امنیت در قبال حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق و نیز سکوت و حتی همراهی همین کشورهای غربی در قبال این حمله بود.در حالی که این کشورها به سرعت در قبال حمله ایران موضع گیری کرده و به محکومیت آن پرداختند.

در نشست شورای امنیت تحت عنوان وضعیت خاورمیانه نیز همین رویکرد دو گانه غربی ها مشهود بود. در حالی که اکثر کشورهای عضو شورا از جمله روسیه و چین اقدام ایران را پاسخی به حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق تلقی کردند اما غربی ها با نادیده گرفتن عمدی این مساله، به محکوم کردن یک طرفه ایران پرداختند.

واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده روسیه در سازمان ملل در نشست اضطراری شورای امنیت گفت: کشورهای غربی از جمله فرانسه، بریتانیا و آمریکا از حمایت از بیانیه‌ای در محکومیت حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در اول آوریل خودداری کردند و اکنون ایران را محکوم می‌کنند و این «ریاکاری» آنها را نشان می‌دهد. سفیر روسیه گفت: «نتیجه اکنون برای همه روشن است. شما به خوبی می‌دانید که حمله به یک مرکز دیپلماتیک اقدامی جنگ طلبانه بر اساس قوانین بین‌المللی است و اگر یک نمایندگی غربی مورد حمله قرار می‌گرفت، بلافاصله شما انتقام‌جویانه واکنش نشان می‌دادید.»

معاون نماینده چین در سازمان ملل در نشست اضطراری شورای امنیت نیزبا اشاره به اینکه اقدام ایران در پاسخ به حمله در دمشق بود گفت: روز اول آوریل نمایندگی ایران در سوریه هدف قرار گرفت و موجب تلفات زیادی برای ایران شد و این اقدام نقض منشور سازمان ملل و همچنین نقض حاکمیت سوریه بود.وی با ابراز نگرانی از وضعیت کنونی گفت: ایران تاکید کرده که این اقدام تلافی‌جویانه بوده و پایان یافته است. ما خواستار خویشتنداری طرف‌ها و اجتناب از تنش بیشتر در منطقه هستیم.

نکته قابل توجه اینکه برخی کشورهای عضو شورای امنیت مانند گویان، اسلوونی  و سیرالئون نیز خواهان جلوگیری از تشدید تنش ها در منطقه شدند در حالی که سوریه به صراحت از حق ایران برای اقدام متقابل بر اساس اصل دفاع مشروع مندرج در ماده 51 منشور ملل متحد حمایت کرد. معاون نمایندگی الجزایر در سازمان ملل نیزدر نشست شورای امنیت گفت: اقدام اسرائیل در حمله به کنسولگری ایران خودسرانه بود. اسرائیل کاری کرد که اوضاع منطقه به اینجا برسد.

به رغم این موضع گیری ها اما اعضای غربی شورای امنیت تلاش کردند تا با موضع حمایت آمیز از رژیم صهیونیستی ایران را مقصر وضعیت کنونی منطقه جلوه دهند. رابرت وود، معاون نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در این نشست گفت: سازمان ملل موظف است که اقدامات ایران را بی پاسخ نگذارد. این دیپلمات آمریکایی در حالی که واشنگتن مانع صدور بیانیه محکومیت حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه از سوی شورای امنیت شد، افزود که محکومیت صریح ایران از سوی شورای امنیت سازمان ملل مورد نیاز است.

نماینده فرانسه در نشست شورای امنیت همسو با آمریکا گفت: حمله بی‌سابقه ایران را محکوم می‌کنیم و از شورای امنیت می‌خواهیم برای برقراری آرامش در منطقه تلاش کند.

باربارا وود وارد سفیر و نماینده بریتانیا در سازمان ملل ضمن محکوم کردن حمله ایران به اسرائیل مدعی شد: ایران نقش بی‌ثبات‌ساز در منطقه دارد و نیت ایران ایجاد آشوب در منطقه است. نماینده بریتانیا که همراه با آمریکا و فرانسه هنگام حمله اسرائیل به کنسولگری تهران در دمشق از صدور بیانیه محکومیت تل آویو در شورای امنیت جلوگیری کرده بود، گفت: لندن از امنیت اسرائیل دفاع می‌کند.

نکته طنز آمیز این نشست اظهارات و موضع گیری نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل بود که با تکرار ادعاهای ضد ایرانی خود و قلمداد کردن ایران به مثابه تهدیدی برای صلح جهانی، تهران را متهم به نقض قوانین بین المللی کرد در حالی که رژیم صهیونیستی هفت ماه است با بمباران مداوم باریکه غزه ونسل کشی فلسطینی ها و نیز استفاده از سلاح گرسنگی و ایجاد قحطی در این منطقه، تمام قوانین بین المللی را نقض کرده و زیر پا گذاشته است.هم چنین اسرائیل با حمله هوایی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق، همه قوانین بین المللی در باره مصونیت اماکن دیپلماتیک و کنسولی بر طبق معاهدات بین المللی را زیر پا گذاشت.

در مجموع می توان نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی وضعیت خاورمیانه پس از اقدام واکنشی ایران علیه رژیم صهیونیستی را عرصه رویارویی آشکار دو رویکرد متعارض در عرصه بین المللی دانست. رویکرد اکثر کشورهای جهان از جمله روسیه و چین برخورد یکسان و مبتنی بر قوانین بین المللی با همه کشورها است در حالی که رویکرد غربی ها به ویژه آمریکا و شرکای اروپایی آن در شورای امنیت یعنی بریتانیا و فرانسه برخورد گزینشی و مبتنی بر معیارهای دوگانه است. کشورهای غربی بر این مبنا همواره به حمایت از رژیم صهیونیستی پرداخته و ایران را محکوم می کنند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

پاسخ ایران در راستای ماده ۵۱ منشور سازمان ملل بود

آغاز نشست اضطراری شورای امنیت درباره پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل

برگزاری نشست شورای امنیت درباره حمله اسرائیل به بخش کنسولی سفارت ایران؛ امروز

ایران خواستار نشست فوری شورای امنیت درباره جنایت اخیر رژیم صهیونیستی شد